foto

Antony Sher

  • nar. 14.6.1949 (69 let)
    Kapské město, Jihoafrická republika
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Dvojnásobný držiteľ Ceny Laurenca Oliviera (anglický ekvivalent Cien Tony) a po dlhú dobu jeden z popredných predstaviteľov Royal Shakespeare Company zostáva pre väčšinového diváka veľkou neznámou. Napriek množstvu jeho úspechov na divadelných doskách a povesti jedného z najtalentovanejších predstaviteľov Richarda III., si vo filme väčšinou zahral len vedľajšie postavy a sporadicky sa objavuje aj v televízii.
 
Narodil sa 14. júna 1949 do židovskej rodiny pôvodom z Litvy, ktorá sa však usadila v juhoafrickom Kapskom Meste. Vyrastal v štvrti Sea Point (jedna z tých prominentnejších adries) ako bratranec dramatika a scenáristu Ronalda Harwooda (autor scenára k Polanského Pianistovi). Čoskoro sa však presťahoval do Anglicka, kde si odkrútil povinnú vojenskú službu a po jej skončení sa snažil o získanie miesta v Royal Academy of Dramatic Art. Bol neúspešný, vo svojom úsilí však zotrval (druhá voľba padla na Webber Douglas Academy of Dramatic Art, kde ho zobrali) a po mnohých komplikáciách sa nakoniec prepracoval do Royal Shakespeare Company.
 
Royal Shakespeare Company je vo Veľkej Británii skutočný pojem – jej najlepší herci sa stávajú úspešnými divadelnými a filmovými hviezdami, pričom medzi ich najslávnejších členov patrí napr. Maggie Smith, John Gielgud alebo Alec Guinness. Sher sa k skupine pridal v roku 1982 a po množstve menších úloh – za zmienku stojí napr. šašo v inscenácii Kráľ Lear – sa mu dostalo uznania za strvárnenie zvrhlého kráľa Richarda v ďalšej Shakespearovej klasike Richard III.. Po ňom si rýchlo získal status jedného z najvýraznejších členov kolektívu a zbieral úlohy v Othellovi, Večere trojkráľovom, MacbetheBenátskom kupcovi. Dôkazom toho, že ide o jedného z najlepších anglických divadelných hercov nie sú len spomínané dve Ceny Laurenca Oliviera (jednu získal práve za Richarda III.), ale aj titul sir.
 
Čo sa týka jeho účinkovania vo filme a televízii, nedosiahol takého úspechu ako jeho známejší kolegovia z Royal Shakespeare Company. V jeho filmografii nájdeme síce množstvo titulov, ale väčšinou ide o televízne filmy a sporadické účinkovanie v britských seriáloch. Za pozornosť však stoja The Wind in the Willows (1996), Pani Brownová (1997) alebo Zamilovaný Shakespeare (1998). V roku 2013 hral v televíznej adaptácii románu Karibské tajomstvo v rámci série Slečna Marplová.
 
Sher je homosexuál a s partnerom Gregory Dolanom sa k svojej orientácii otvorene hlásia – registrované partnerstvo uzavreli už v roku 2005, krátko po jeho odsúhlasení britskou vládou. V roku 2014 sa Sher bude opäť venovať najmä divadelným doskám, zahrá si totiž úlohu Falstaffa v oboch dieloch Henricha IV., v inscenácii Royal Shakespeare Company.

unclejack

Herecká filmografie

Filmy

2016 Pocta Shakespearovi (divadelní záznam)
2014 Válečný manuál
2013 Slečna Marplová: Karibské tajemství (TV film)
2010 Primo (TV film)
Vlkodlak
2008 Bůh před soudem (TV film)
Dohoda je dohoda
2005 A Higher Agency
Primo
2004 Fešák Churchill
2001 Macbeth (TV film)
2000 Mistr zázraků
1999 Hornblower - Žabáci a Langusty (TV film)
Winter's Tale, The (TV film)
1998 Zamilovaný Shakespeare
1997 Moonstone, The (TV film)
Paní Brownová
1996 Indian Summer
Žabákova dobrodružství
1995 The Young Poisoner's Handbook
1989 Erik Viking
1985 Shadey
1983 Tartuffe or The Imposter (TV film)
1981 History Man, The (TV film)
Mark Gertler: Fragments of a Biography
1980 Superman 2
1979 Amíci
Collision Course (TV film)
One Fine Day (TV film)
1976 Madness, The (TV film)

TV seriály

2011 Hranice stínu (TV seriál)
Epizoda 6 (E06)
Epizoda 5 (E05)
2008 Masterpiece Contemporary (TV seriál)
2007 V síti CIA (TV seriál)
2002 Porota (TV seriál)
1995 Look at the State We're In! (TV seriál)
1992 Šekspir: Velikije komedii i tragedii (TV seriál)
1990 One Foot in the Grave (TV seriál)
1988 The Play on One (TV seriál)
1986 Screenplay (TV seriál)
1985 Screen Two (TV seriál)
Theatre Night (TV seriál)
1982 Comic Strip Presents, The (TV seriál)
New Adventures of Lucky Jim, The (TV seriál)
1970 Play for Today (TV seriál)
1967 ITV Playhouse (TV seriál)

Dokumentární

2012 Falls the Shadow: The Life and Times of Athol Fugard (TV film)
2006 King's Head: A Maverick in London, The
1975 Arena (TV seriál)
1967 Omnibus (TV seriál)

TV pořady

1971 Great Performances (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace