foto

Shelley Winters

  • nar. 18.8.1920
    East Saint Louis, Illinois, USA
  • zem. 14.1.2006 (85 let)
    Beverly Hills, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Americká herečka Shelley Winters se narodila jako Shirley Schrift 18. srpna 1920 v St. Louis ( Illinois ) jako dcera židovských rodičů. Když byly Shelley tři roky rodina se přestěhovala do Brooklynu v New Yorku, kde otec pracoval jako krejčí. Matka byla operní zpěvačka. S divadlem začala koketovat již při studiích na střední škole Thomase Jeffersona, později herecké vzdělání získala v Hollywood Studio Club (YWCA), kde byla její spolubydlící Marilyn Monroe a později se zdokonalovala u Charlese Laughtona v herecké škole pro profesionální herce (the Actors Studio). Toto prestižní studio výrazně ovlivnilo tvář moderního amerického divadla i filmu, kde mezi absolventy patří takové veličiny jako například M. Brando, P. Newman, A. Bancroft, Al Pacino a mnoho dalších.

Svou kariéru zahájila počátkem 40 let, když vstoupila na scény mimobroadwayských divadel, přes které se dostala na Broadway, kde úspěšným účinkováním v muzikálu Oklahoma! si otevřela dveře k filmu. Na filmovém plátně debutovala v roce 1943 pod křídly společnosti Columbia. Po několika nevýrazných rolích na sebe poprvé výrazněji upozornila v dramatu George Cukora DVOJÍ ŽIVOT (1947). Její kariéra začala stoupat a přes snímky VELKÝ GATSBY (r. Elliott Nugent) a WINCHESTER '73 (r. Anthony Mann) se propracovala v roce 1951 k nominaci na Oscara za film MÍSTO NA VÝSLUNÍ (r. George Stevens). V roce 1959 a 1965 nominace proměnila ve zlatou sošku Oscara za snímky DENÍK ANNY FRANKOVÉ (r. George Stevens) a KUS MODRÉHO NEBE (r. Guy Green). V mezidobý těchto dvou pro Shelley oscarových filmů si zahrála další významnou roli v Kubrickově filmu LOLITA (1962). V roce 1972 se dočkala další nominace na Oscara za snímek DOBRODRUŽSTVÍ POSEIDONU (r. Ronald Neame). Naposledy se na filmovém plátně objevila v roce 1999 v italské komedii BOMBA (r. Giulio Base).

V průběhu své herecké kariéry se příležitostně objevila i na televizní obrazovce v několika TV filmech, seriálech a situačních komediích. Za účinkování v seriálu Boba Hopea se stala držitelkou ceny Emmy 1964 za epizodu DVĚ JE ČÍSLO. Současně s filmovou a televizní prací se věnovala také divadlu a po dobu své kariéry se objevovala na scénách broadwayských i mimobroadwayských divadel. Je také autorkou divadelní hry Jednonoční pobyty hlučného pasažéra (1971) a dvou autobiografických knih, popisující její zážitky s osobního i profesního života, které nesou názvy Shelley, také známá jako Shirley (1981) a Shelley II: Střed mého století (1989). Za svůj přínos filmovému průmyslu má svou hvězdu na Chodníku slávy (Hollywood Walk Of Fame).

Shelley Winters byla čtyřikrát vdaná. Její první manžel byl obchodník s textilem Mack Paul Mayer (v druhé světové válce dosáhl hodnosti kapitána), kterého si vzala v roce 1943. Manželství skončilo v roce 1948 rozvodem. Podruhé se provdala v roce 1952 za italského herce Vittoria Gassmana. Z krátkého manželství, které skončilo o dva roky později vzešla jediná dcera Vittoria. Třetím manželem byl americký herec Anthony Franciosa s kterým prožila v letech 1957 - 1960 velmi bouřlivé manželství. Naposledy se provdala jen několik hodin před svou smrtí za svého dlouholetého druha Gerry DeForda. Zemřela následující den 14. ledna 2006 v Beverly Hills ve věku 85 let. Perličkou je, že zemřela téměř současně jako její bývalý manžel Anthony Franciosa, který zemřel o pět dní později.

Petr "contrastic" Kubíček

Herecká filmografie

Filmy

2006 A-List
1999 Bomba, La
1998 Gideon
1996 Portrét dámy
1995 Backfire!
Mrs. Munck
Soudcem z nouze
Tlouštík
Zuřiví andělé
1994 Mlčení šunek
1993 Dobrodružství létající okurky
1992 Už neplač, má lásko (TV film)
1991 Stepping Out
1990 Touch of a Stranger
1989 Unremarkable Life, An
1988 Fialový návštěvník
1986 Delta Force
Very Close Quarters
Witchfire
1985 Alenka v říši divů (TV film)
Deja vu
1984 Ellie
Over the Brooklyn Bridge
1983 Fanny Hill
1981 Looping - Der lange Traum vom kurzen Glück
Trhák
1979 Elvis Presley (TV film)
Hořící město
Rudolph and Frosty's Christmas in July (TV film)
The Magician of Lublin
Visitor, The
1978 Initiation of Sarah, The (TV film)
Král cikánů
1977 Drak Elliot
Chapadla
Měšťáček
Mimì Bluette ... fiore del mio giardino
Velké vyváření
1976 Dahlia scarlatta, La
Frostyho zimní radovánky (TV film)
Nájemník
Příští stanice Greenwich Village
Something to Hide
1975 Diamanty
Journey Into Fear
Šťastná ruka
1974 Big Rose: Double Trouble (TV film)
Sex Symbol, The (TV film)
1973 Cleopatra Jones
Devil's Daughter, The (TV film)
Lacinej fešák Eddie
Zamilovaný advokát
1972 Adventures of Nick Carter (TV film)
Dobrodružství Poseidonu
Whoever Slew Auntie Roo?
1971 Co je s Helenou?
Death of Innocence, A (TV film)
Revenge (TV film)
1970 How Do I Love Thee?
Krvavá máma
Poslední bojovník
1969 Arthur! Arthur!
The Mad Room
1968 Dobrý den, paní Campbellová!
Lovci skalpů
Wild in the Streets
1967 Enter Laughing
1966 Alfie
Harper
Three Sisters, The
1965 A Patch of Blue
Největší příběh všech dob
1964 A House Is Not a Home
Indifferenti, Gli
1963 Balkón
Wipe-out (TV film)
Wives and Lovers
1962 Lolita
The Chapman Report
1961 The Young Savages
1960 Let No Man Write My Epitaph
1959 Deník Anny Frankové
Odds Against Tomorrow
1955 I Am a Camera
I Died a Thousand Times
Lovcova noc
Treasure of Pancho Villa, The
Velký nůž
1954 Executive Suite
Mambo
Playgirl
Saskatchewan
Tennessee Champ
To Dorothy a Son
1952 My Man and I
Phone Call from a Stranger
Untamed Frontier
1951 Behave Yourself!
He Ran All the Way
Meet Danny Wilson
Místo na výsluní
The Raging Tide
1950 Frenchie
South Sea Sinner
Winchester '73
1949 Johnny Stool Pigeon
Take One False Step
The Great Gatsby
1948 Červená řeka
Larceny
Pláč města
1947 Dvojí život
Killer McCoy
Living in a Big Way
New Orleans
The Gangster
1946 Susie Steps Out
The Fighting Guardsman
Two Smart People
1945 A Thousand and One Nights
Escape in the Fog
Tonight and Every Night
1944 Dancing in Manhattan
Dívka z titulní strany
Knickerbocker Holiday
Sailor's Holiday
She's a Soldier Too
The Racket Man
Together Again
1943 There's Something About a Soldier
What a Woman!

TV seriály

1988 Roseanne (TV seriál)
1979 French Atlantic Affair, The (TV seriál)
1963 Bob Hope Presents the Chrysler Theatre (TV seriál)
1957 The DuPont Show of the Month (TV seriál)

Dokumentární

2017 The Fabulous Allan Carr - a.z.
2001 George Stevens and His Place in the Sun
Historie vs. Hollywood (TV seriál)
Shelley Winters: Full Disclosure (TV film)
2000 On Cukor (TV film)
1996 Marlon Brando: The Wild One (TV film)
1994 A Century of Cinema
1990 Moving Pictures (TV seriál)
Superstar: The Life and Times of Andy Warhol
1988 Hello Actors Studio (TV film)
1987 Marilyn Monroe: druhá tvář legendy
1983 James Bond: The First 21 Years (TV film)
1977 The Hollywood Greats (TV seriál)
1951 Cancer Fund Film Notables Attend Glittering Benefits

TV pořady

2006 The 58th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad) - a.z.
78. Annual Academy Awards (TV pořad)
1994 Politically Incorrect (TV pořad)
1992 American Film Institute Salute to Sidney Poitier, The (TV pořad)
1982 Late Night with David Letterman (TV pořad)
Women I Love: Beautiful But Funny (TV pořad)
1979 Cher... and Other Fantasies (TV pořad)
1975 Les rendez-vous du dimanche (TV pořad)
1971 The 23rd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1970 The Virginia Graham Show (TV pořad)
1961 Password (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace