foto

George Chakiris

  • nar. 16.9.1934 (85 let)
    Norwood, Ohio, USA

Biografie

Syn řeckých imigrantů studoval na Americké taneční škole a ve dvanácti debutoval jako sborista v SONG OF LOVE (1947) s Katharine Hepburnovou. Po střední škole už sklízel nadšené ovace v nočních klubech v “Caesar's Palace“ v Las Vegas a v “Harrah's Club“ v Lake Tahoe, docházel na hodiny zpěvu a herectví a přes den se živil jako prodavač v jednom obchodním domě v Los Angeles. Několik let se objevoval menších rolích tanečníků nebo sboristů. Vystupoval například v hudebním čísle Marilyn Monroe "Diamonds Are a Girl's Best Friend" v muzikálu PÁNI MAJÍ RADŠI BLONDÝNKY (1953). Jako tanečník se zúčastnil Curtizovy produkce BÍLÉ VÁNOCE s Bingem Crosbym, Minnelliho BRIGADOON a vidět ho můžeme i v hvězdně obsazeném dramatu (Grace Kelly, Crosby, Holden) z divadelního prostředí DĚVČE Z VENKOVA (vše 1954). V roce 1957 debutoval coby charakterní herec ve válečném dramatu UNDER FIRE.

V roce 1958 odcestoval do New Yorku s nadějí, že se prosadí na Broadwayi. Doslechl se, že Jerome Robbins obsazuje londýnské představení "West Side Story", přihlásil se a dostal přední roli Riffa, šéfa gangu "Tryskáčů“. Na prknech londýnského West Endu pak v této muzikálové roli strávil téměř dva roky. Jeho největší úspěch přišel jednoznačně se slavnou Wiseho filmovou verzí WEST SIDE STORY (1961), s rolí vůdce “Žraloků“ Bernarda, za kterou nakonec obdržel Zlatý glóbus a Cenu Akademie pro “nejlepšího herce ve vedlejší roli“. V roce 1963 zazářil jako “doktor“ vedle Charltona Hestona v dramatu DIAMOND HEAD a po boku Claudie Cardinalové v krimi BUBOVO DĚVČE. Zahrál si také v Demyho muzikálu SLEČINKY Z ROCHEFORTU (1967) vedle legendárního tanečníka Gene Kellyho, Catherine Deneuve a Françoise Dorléac.

Chakiris vystupoval na Broadwayi, v televizi a počátkem 60. let to začal zkoušet i jako popvý zpěvák. Výsledkem bylo pár menších hitů a několik nahrávek ("George Chakiris," "Memories Are Made of These," "The Gershwin Song Book," "West Side Story's Dynamic..."). Jak ubývalo filmových nabídek, zaměřil se na seriály. Hostoval například v "Hawaii Five-O" (1968), "Wonder Woman" (1976), "CHiPs" (1977), “To je vražda, napsala“ (1984) a v letech 1985-86 se přidal k ansámblu populárního "Dallasu" (1978). Představoval profesora Petersona v prvních dvou sezónách dobrodružného sci-fi seriálu “Superboy“ (1988-1990) a naposledy (1996) se mihl v britském sitkomu “Last of the Summer Wine“ (1973). Na jevišti to v té době byly hry a muzikály jako "Král a já" nebo "Jana Eyrová". Od té doby jen příležitostně poskytl televizní interview, většinu času tráví výrobou stříbrných šperků, což je koníček, který se stal později jeho zaměstnáním.

Marek "džanik" Janík

Host

TV pořady

2003 The 75th Annual Academy Awards (TV pořad)
1998 The 70th Annual Academy Awards (TV pořad)
1979 Palmarès (TV pořad)
1978 The 50th Annual Academy Awards (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)
Tecuko no heja (TV pořad)
1975 Les rendez-vous du dimanche (TV pořad)
Midi-Première (TV pořad)
Système 2 (TV pořad)
1973 The 45th Annual Academy Awards (TV pořad)
1968 Music-Hall à Provins (TV pořad)
1966 Gala de l'Unicef (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky