foto

Hugh Griffith

  • nar. 30.5.1912
    Marian Glas, Anglesey, Wales, Velká Británie
  • zem. 14.5.1980 (67 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Hugh Emrys Griffith byl velšským filmovým, divadelním a televizním hercem. Narodil se v Marian Glas, ve velšském hrabství Anglesey, kde také navštěvoval místní školy. Měl zájem o univerzitní studia, ale propadl u zkoušky z angličtiny. Svoji kariéru byl nucen rozvinout ve finančním sektoru. Stal se bankovním úředníkem a přesunul se do Londýna, jen aby se přiblížil hereckým příležitostem. Jakmile ovšem zdárně pokročil a byl přijat na Královskou akademii dramatických umění (Royal Academy of Dramatic Arts), musel realizaci svých plánů odložit kvůli šestileté vojenské službě v Indii a Barmě během 2. světové války. V roce 1947 se vrátil k herecké kariéře, která trvala dalších více než třicet let a během níž se objevil také ve třech filmech, které získaly sošku Akademie pro „nejlepší film“.

Kariéru zahájil koncem 40. let v britských filmech (s hraním jako takovým ale začal už v roce 1939) a v 50. letech se už objevoval v hollywoodských produkcích. Úspěšný byl také na divadelních prknech Broadwaye kde za svůj výkon ve hře “Look Homeward, Angel” v roce 1958 získal nominaci na cenu Tony pro “nejlepšího herce”. Za postavu Šejka Ilderima pomáhajícího Judovi Ben-Hurovi v dnes již klasickém Wylerově snímku BEN HUR (1959) obdržel Oskara pro “nejlepšího herce ve vedlejší roli” (Charlton Heston v roli Judy získal Oskara pro “nejlepšího herce” ; film posbíral celkem 11 sošek).

Druhou nominaci získal jako Squire Western v romantické komedii s Albertem Finneyem TOM JONES (1963). V rodinném muzikálu OLIVER! (1968) zase ztvárnil smírčího soudce. V televizi k jeho hlavním úlohám patřily ty v seriálech “Quatermass II” (1955) a “Clochemerle” (1972), ale nejznámější je zřejmě jeho chlípný pohřebák Caradog Lloyd-Evans ve sportovní komedii GRAND SLAM (1976). V roce 1980 Griffith obdržel čestný titul velšské university, Bangor. Zemřel v Londýně na srdeční selhání, šestnáct dní před nedožitými 68. narozeninami.

Marek "džanik" Janík

Herecká filmografie

Filmy

1979 Nightingale Sang in Berkeley Square, A
1978 Grand Slam (TV film)
Pes baskervillský
1977 Casanova & Co.
Dvojčata
Joseph Andrews
1976 Passover Plot, The
1975 Legend of the Werewolf
1974 Craze
Cugini carnali
Luther
Take Me High
1973 Crescete e moltiplicatevi
The Final Programme
1972 Canterburské povídky
Co?
Uncle Rollo (TV film)
Whoever Slew Auntie Roo?
Znovuzrození Dr. Phibese
1971 Ohavný Dr. Phibes
Proposal, The (TV film)
1970 Na Větrné hůrce
Spusťte tu revoluci beze mne
Volání smrti
1968 Oliver!
The Fixer
1967 Brown Eye, Evil Eye
La cintura di castità
Námořník z Gibraltaru
Oh Dad, Poor Dad, Mama's Hung You in the Closet and I'm Feeling So Sad
1966 Dare I Weep, Dare I Mourn (TV film)
Jak ukrást Venuši
Marito è mio e l'ammazzo quando mi pare, Il
Máky jsou také květy
1965 Milostná dobrodružství Moll Flandersové
1964 The Bargee
1963 Hide and Seek
Tom Jones
1962 Lisa
Období zkoušek
The Counterfeit Traitor
Vzpoura na Bounty
1960 Citadel, The (TV film)
Exodus
The Day They Robbed the Bank of England
1959 Ben Hur
Příběh z titulní strany
Waltz of the Toreadors, The (TV film)
1957 Good Companions, The
Šťastný Jim
1955 Moment of Truth, The (TV film)
Passage Home
1954 Milionová bankovka
Sleeping Tiger, The
1953 Titfieldská raketa
Žebrácká opera
1952 Wild Heart, The
1951 Galloping Major, The
Smích z ráje
1950 Gone to Earth
1949 Dr. Morelle: The Case of the Missing Heiress
Poslední dny Dolwynu
Run for Your Money, A
Šlechetné srdce a šlechtické korunky
1948 Londýn patří mně
So Evil My Love
The First Gentleman
Three Weird Sisters, The
1947 Silver Darlings
The Tragical History of Doctor Faustus (TV film)
1940 Neutral Port
1939 Johnson Was No Gentleman (TV film)

TV seriály

1972 Clochemerle (TV seriál)
1965 Thirty-Minute Theatre (TV seriál)
Walrus and the Carpenter, The (TV seriál)
1957 The DuPont Show of the Month (TV seriál)
1955 Quatermass II (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace