foto

Dorothy Malone

  • nar. 30.1.1925
    Chicago, Illinois, USA
  • zem. 19.1.2018 (92 let)
    Dallas, Texas, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

"Ve svém vlastním životě jsem prožila mnohem více dramat a tragédií než v Peyton Place!"

Dorothy Eloise Maloney pochází z pěti dětí. Dvě starší sestry zemřely v raném věku na obrnu a mladšího bratra zabil později blesk během golfu. Rodina se z Chicaga přestěhovala do texaského Dallasu, kde Dorothy předváděla jako dětská modelka, začala účinkovat ve školním divadle a vyhrála soutěž krásy. Během vystoupení na Southern Methodist University si ji všiml hledač talentů ze studia RKO a po podpisu smlouvy následoval filmový debut v mysteriózní krimi THE FALCON AND THE CO-EDS (1943). Její filmové začátky tvořily vedlejší role v béčkových projektech, zejména westernech, občas ovšem dostala příležitost k “větším menším rolím“, jako byla například chytrá a energická prodavačka knih ve filmu-noir HLUBOKÝ SPÁNEK (1946) s Humphreyem Bogartem a Lauren Bacallovou nebo objekt milostné touhy Deana Martina v hudební komedii ARTISTS AND MODELS (1955).

Pro romantický muzikál YOUNG AT HEART (1954) přijala blonďatý dívčí image a jako taková se předvedla vedle Rocka Hudsona, Lauren Bacallové a Roberta Stacka v Sirkově melodramatu PSANÉ VE VĚTRU (1956). Role nymfomanické alkoholičky, dcery texaského naftového magnáta, jí pomohla k zisku Ceny filmové akademie pro “nejlepší herečku ve vedlejší roli“. Výsledkem byly nabídky na významnější role v dramatech MAN OF A THOUSAND FACES (1957) s Jamesem Cagneyem a TOO MUCH, TOO SOON (1958) s Errolem Flynnem nebo ve westernu WARLOCK (1959) s Henry Fondou, Richardem Widmarkem a Anthony Quinnem. V THE TARNISHED ANGELS (1958) se opět sešla s režisérem Sirkem a kolegy Hudsonem a Stackem. Se Stackem pak ještě v dramatu THE LAST VOYAGE (1960) a s Hudsonem ve westernu THE LAST SUNSET (1961).

Po hlavní úloze Constance MacKenziové ve známém seriálu “Peyton Place“ (1964-1968) její jméno vpravdě zdomácnělo. Během účinkování v tomto seriálu (1965) prodělala plicní embolii a zápal plic a zaskočit za ni musela Lola Albrightová. Maloneová se představila také v seriálu “Rich Man, Poor Man“ (1976) a na plátnech kin se naposledy objevila v roli matky obviněné z vraždy v thrilleru ZÁKLADNÍ INSTINKT (1992) vedle Michaela Douglase a Sharon Stoneové. Maloneová se stihla třikrát vdát a rozvést. Z prvního, pětiletého manželství s hercem Jacquesem Bergeracem, má dvě dcery, Mimi a Dianu (Bergerac žil dříve s Ginger Rogersovou). S druhým mužem, Robertem Tomarkinem se dokonce stihli vzít i rozvést v jednom roce (1969). V roce 1974 se rozvedla naposledy, s Charlesem Hustonem Bellem, dnes žije v Dallasu a na Hollywoodském chodníku slávy můžeme spatřit také její hvězdu.

Marek "džanik" Janík

Herecká filmografie

Filmy

1992 Základní instinkt
1987 Descanse en piezas
1985 Peyton Place: The Next Generation (TV film)
1984 Hledání ztraceného syna (TV film)
1983 The Being
1982 Off Your Rocker (TV film)
1980 Condominium (TV film)
1979 Den, kdy se zastavil čas
Good Luck, Miss Wyckoff
Zimní zabíjení
1978 Katie: Portrait of a Centerfold (TV film)
1977 Golden Rendezvous
Little Ladies of the Night (TV film)
Murder in Peyton Place (TV film)
1976 Listopadový plán (TV film)
Man Who Would Not Die, The
1975 Abduction
1969 Femmine insaziabili
Pigeon, The (TV film)
1964 Fate Is the Hunter
1963 Plážová párty
1961 Poslední západ slunce
1960 The Last Voyage
1959 Warlock
1958 Too Much, Too Soon
1957 Man of a Thousand Faces
Quantez
The Tarnished Angels
Tip on a Dead Jockey
1956 Pillars of the Sky
Psané ve větru
Tension at Table Rock
1955 Artists and Models
At Gunpoint
Pět pušek
Sincerely Yours
Tall Man Riding
Válečný pokřik
1954 Loophole
Osamělý pistolník
Private Hell 36
Pushover
Security Risk
The Fast and the Furious
Young at Heart
1953 Jack Slade
Law and Order
Scared Stiff
1952 Torpedo Alley
1951 Saddle Legion
The Bushwhackers
1950 Convicted
Mrs. O'Malley and Mr. Malone
The Killer That Stalked New York
The Nevadan
1949 Colorado Territory
Flaxy Martin
South of St. Louis
1948 One Sunday Afternoon
To the Victor
Two Guys from Texas
1946 Hluboký spánek
Janie Gets Married
Night and Day
1945 Frontier Days
Too Young to Know
1944 Hollywood Canteen
One Mysterious Night
Seven Days Ashore
Show Business
Step Lively
The Falcon Out West
Youth Runs Wild
1943 Gildersleeve on Broadway
Higher and Higher
The Falcon and the Co-eds
1942 The Man Who Wouldn't Die

TV seriály

1978 High Hopes (TV seriál)
1976 Rich Man, Poor Man (TV seriál)
1964 Peyton Place (TV seriál)

Dokumentární

2005 Adventures of Errol Flynn, The (TV film) - a.z.

TV pořady

1982 Women I Love: Beautiful But Funny (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace