foto

Josephine Hull

  • nar. 3.1.1886
    Newtonville, Massachusetts, USA
  • zem. 12.3.1957 (71 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Josephine Hull, rodným jménem Josephine Sherwood, se narodila 3. ledna 1886 v Newtonville v Massachusetts. Studovala na „New England Conservatory of Music“ v Bostonu, „Radcliffe College“ a „University Cameridge“ v Massachusetts.

V roce 1905 Josephine debutovala na jevišti. Po několika letech se jako členka jevištního dívčího sboru v putovní divadelní společnosti vdala roku 1910 za herce Shelleyho Hulla, který byl mladší bratr známějšího herce Henryho Hulla. Když její manžel roku 1919 nečekaně zemřel odebrala se herečka až do roku 1923 do ústraní. Na pódium se vrátila už jako Josephine Hull.

Na new-yorských jevištích slavila první významnější úspěch v George Kellyově „Craig's Wife“ (1926). G. Kelly také vytvořil hru „Daisy Mayme“ (1926), která byla napsána speciálně pro Josephine. Ve 30. letech herečka zamířila na Broadway. Objevila se hned ve třech broadwayských senzacích: „Vždyť jsme jen jednou na světě“ (1936), jako okouzlující avšak poblázněná stará lady v „Arsenic and Old Lace“ (1941) a v „Harvey“ (1944).

Během své kariéry se herečka objevila v pouhých pěti filmech. V roce 1932 v romantickém snímku THE CARELESS LADY a v dramatu AFTER TOMORROW. Minula jí role ve filmové adaptaci divadelní hry VŽDYŤ JSME JEN JEDNOU NA SVĚTĚ (1938), kterou tak výborně ztvárnila na jevišti. Na plátně ji zastoupila Spring Bryington, která byla posléze za svůj výkon ve vedlejší roli nominována na Oscara. Ale v roce 1944 si vše vynahradila. Společně s herečkou Jean Adair ztvárnily zdánlivě neškodné tetičky Brewsterovi, které však pomocí bezinkového vína vraždí staré pány, v komedii JEZINKY A BEZINKY trojnásobného držitele Oscara režiséra Franka Capra.

Pak přišla nabídka režiséra Henryho Kostera, aby si Josephine zahrála ve filmové verzi HARVEY (1950). Jelikož Josephine na jevišti nedělala tato role problémy, rozhodla se, že i Oscarem oceněnému Jamesovi Stewartovi zahraje jeho sestru. A udělala dobře: ve svých čtyřiašedesáti letech si za vynikající výkon odnesla Oscara a Zlatý Glóbus v kategorii nejlepší vedlejší herečka pro rok 1950. Do této doby byla jen uznávanou divadelní herečkou, která na jevišti prožila více než 50 let. Díky snímku HARVEY se stala uznávanou a obdivovanou herečkou i na filmovém plátně. Posledním snímkem její filmové kariéry se stala westernová komedie THE LADY FROM TEXAS (1951).

Před koncem svého života se herečka přestěhovala do Bronxu a stáhla se do ústraní. Dne 12. března 1957, ve věku jedenasedmdesáti let, zemřela velká divadelní hvězda Josephine Hull na krvácení do mozku. Uznání jí však náleží i jako filmové herečce. Ne každé z jejích kolegyň se podařilo prosadit se v postarším věku a s sebou domů si odnést taková ocenění jako právě ona.

Ondra "Agatha" Dvořák

Herecká filmografie

Filmy

1951 The Lady from Texas
1950 Harvey
1944 Jezinky a bezinky
1932 After Tomorrow
Careless Lady
1929 Bishop's Candlesticks, The

TV seriály

1953 The United States Steel Hour (TV seriál)
1951 Schlitz Playhouse of Stars (TV seriál)
1950 Lux Video Theatre (TV seriál)
1948 Studio One (TV seriál)
The Ford Theatre Hour (TV seriál)
The Philco Television Playhouse (TV seriál)
1946 Lights Out (TV seriál)

TV pořady

1952 I've Got a Secret (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace