foto

Dean Jagger

  • nar. 7.11.1903
    Columbus Grove, Ohio, USA
  • zem. 5.2.1991 (87 let)
    Santa Monica, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Dean Jagger se narodil 7. listopadu 1903 v Columbus Grove ve státě Ohio. Než začal v Chicagu studovat herectví, působil jako učitel. Své první role dostal a prvních úspěchů dosáhl na divadelní scéně a díky nim podepsal na konci dvacátých let smlouvu se studiem Fox Film Corporation. Debutoval v němém snímku THE WOMAN FROM HELL (1929), později se stal hvězdou westernů.

Hrál vůdce mormonů v životopisném filmu BRIGHAM YOUNG (1940) v režii Henryho Kinga, účinkoval rovněž ve filmech WESTERN UNION (1941) Fritze Langa a PURSUED (1947) Raoula Walshe. Získal Oscara za vedlejší roli ve válečném dramatu Henryho Kinga TWELVE O´CLOCK HIGH (1949), v němž hrál po boku Gragoryho Pecka.

V dalších letech účinkoval například v muzikálu BÍLÉ VÁNOCE (1954) Michaela Curtize nebo v dramatech EXECUTIVE SUITE (1954) Roberta Wise a ČERNÝ DEN V BLACK ROCK (1955) Johna Sturgese. Jako charakterní herec ztvárnil více než sto rolí v televizi i filmu. Dean Jagger zemřel v roce 1991 v Santa Monice v Los Angeles.

Radek "ClintEastwood" Prokeš

Herecká filmografie

Filmy

1987 Evil Town
1980 Aligátor
Gideonova polnice (TV film)
1978 Hra smrti
1977 End of the World
1976 Lindbergh Kidnapping Case, The (TV film)
1975 Great Lester Boggs, The
1974 God Bless Dr. Shagetz
The Hanged Man (TV film)
1973 I Heard the Owl Call My Name (TV film)
Lie, The (TV film)
So Sad About Gloria
The Stranger (TV film)
1972 The Delphi Bureau (TV film)
The Glass House (TV film)
1971 Incident in San Francisco (TV film)
Vanishing Point
1970 The Brotherhood of the Bell (TV film)
The Kremlin Letter
Tiger by the Tail
1969 Lonely Profession, The (TV film)
Smith!
1968 Day of the Evil Gun
Firecreek
1967 First to Fight
1962 Jumbo Billyho Rose
1961 Parrish
Stroj na líbánky
1960 Cash McCall
Elmer Gantry
1959 Příběh jeptišky
1958 King Creole
Pyšný rebel
Smoke Jumpers
1957 Bernardine
Bombardéry B-52
Čtyřicet pušek
1956 Great Man, The
On the Threshold of Space
Red Sundown
Three Brave Men
X the Unknown
1955 It's a Dog's Life
The Eternal Sea
Černý den v Black Rock
1954 Bílé Vánoce
Executive Suite
Private Hell 36
1953 Roucho
1952 Denver a Rio Grande
It Grows on Trees
Můj syn John
1951 Surová kůže
Warpath
1950 Dark City
Sierra
1949 C-Man
Přímo nad hlavou
1947 Driftwood
Pursued
1946 Sister Kenny
1945 Yankee v Londýně
1944 Aljaška
Neznámí lidé
1943 I Escaped from the Gestapo
Severní hvězda
1942 The Omaha Trail
Valley of the Sun
1941 The Men in Her Life
Western Union
1940 Brigham Young
1938 Having Wonderful Time
1937 Dangerous Number
Escape by Night
Exiled to Shanghai
Song of the City
Under Cover of Night
Woman in Distress
1936 Pepper
Star for a Night
Thirteen Hours by Air
Vzpoura Zombií
Woman Trap
1935 Car 99
Home on the Range
It's a Great Life
Men Without Names
People Will Talk
Wanderer of the Wasteland
Wings in the Dark
1934 Behold My Wife!
College Rhythm
You Belong to Me
1930 Whoopee!
1929 Handcuffed
The Woman from Hell

TV seriály

1973 Love Story (TV seriál)
1972 The Delphi Bureau (TV seriál)
Columbo (TV seriál)
Rozhodující zápas (S02E03)
1970 Matt Lincoln (TV seriál)
1963 Mr. Novak (TV seriál)
1961 The Twilight Zone (TV seriál)
Static (S02E20)
1948 The Chevrolet Tele-Theatre (TV seriál)

Dokumentární

1982 Natalie - A Tribute to a Very Special Lady (TV film)
1955 Screen Snapshots Series 34, No. 6: Hollywood Shower of Stars

TV pořady

1969 It's Your Bet (TV pořad)
1952 The Christophers (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace