foto

Donald Crisp

  • nar. 27.7.1882
    Bow, Londýn, Anglie, Velká Británie
  • zem. 25.5.1974 (91 let)
    Van Nuys, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Donald Crisp se narodil v Londýně jako George William Crisp. Některé zdroje uvádějí jako rodiště Aberfeldy ve Skotsku (1880), americké označují Londýn. Byl jedním z osmi dětí (čtyři kluci a čtyři dívky) Jamese a Elizabeth Crispových. Studoval v Oxfordu. Ještě před promocí se zúčastnil Búrské války, přičemž zkřížil svoji životní pouť s mladým Winstonem Churchillem. Podle rodinných pamětí mu pak švagr James Needham (manžel sestry Louisy) v roce 1906 zaopatřil lístek do Ameriky.

Během plavby Crispův pěvecký talent přitáhl pozornost operního impresária Fishera, který mu okamžitě nabídl místo u své společnosti a během turné po Státech a Kubě Crisp poprvé projevil zaujetí divadlem. V roce 1910, už jako Donald George Crisp, pracoval co by manažer pro věhlasného „baviče“, skladatele, autora her a režiséra George M. Cohana a právě v této době se setkal a spřátelil s dnes už legendárním režisérem D.W.Griffithem, tehdy ještě jevištním hercem teprve pošilhávajícím po režii. Když se Griffith v roce 1912 odebral za štěstím do Hollywoodu, Crisp ho doprovázel.

Několik let pracoval jako asistent režie pod Griffithem a během této doby se taky mnohému od tohoto mistra raného filmu naučil. Zkušenosti ho postupně přivedly k touze režírovat si podle sebe. Prvním filmem byl LITTLE COUNTRY MOUSE (1914). Během následujících patnácti let Crisp režíroval asi sedmdesát filmů, k nejpozoruhodnějším patří FRIGO PLAVE (1924) s Busterem Keatonem (spolurežie) a DON Q, SYN ZORRA (1925, Don Q, Son of Zorro) s Douglasem Fairbanksem st. a Mary Astorovou (ve filmu si Crisp i zahrál). Když se ho později ptali, proč nechal režie a vrátil ke hraní, odpovídal, že bylo velmi únavné jít na ruku šéfům studia, kteří ho často vyzývali, ne-li přímo nutili, aby do svých filmů obsazoval jejich příbuzné. Posledním jeho režisérským výkonem tak zůstal snímek NEVĚSTA NA ÚTĚKU (1930, The Runaway Bride) s Mary Astorovou.

V letech 1908-1930 se sám objevil v téměř stovce němých filmů. Mnohými se pravda jen mihnul respektive ztvárnil menší role. Výjimkou byl jeho generál Grant v Griffithově památném tříhodinovém eposu ZROZENÍ NÁRODA (1915) nebo velmi kladně přijaté vystoupení v roli surového otce po boku Lillian Gishové v romantickém dramatu ZLOMENÝ KVĚT (1919), opět v Griffithově režii. Během své „dvojité“ herecko-režisérské kariéry se rozhodl vrátit do Anglie a podpořit protiněmecké úsilí v době 1. světové války. Sloužil u výzvědné sekce (během 2. světové války, kdy současně vrcholila jeho kariéra, opět cítil povinnost k službě: v amerických vojenských zálohách dosáhl hodnosti plukovníka).

Po roce 1930, s příchodem zvuku, Crisp opustil režisérskou židli a plně se oddal hraní. Byl velmi žádaným charakterním hercem, během 30. a 40. let se objevil v pestré škále rolí po boku největších hvězd té doby. S Katharine Hepburnovou si tak zahrál v THE LITTLE MINISTER (1934), s Charlesem Laughtonem a Clarkem Gablem ve slavném snímku VZPOURA NA LODI BOUNTY (1935), s Bette Davisovou a Henry Fondou v dramatu PRÁVĚ TA ŽENA (1937), s Laurencem Olivierem ve Wylerově adaptaci novely NA VĚTRNÉ HŮRCE (1939), s Errolem Flynnem v dobrodružném PÁN SEDMI MOŘÍ (1940) a s Gregory Peckem v THE VALLEY OF DECISION (1945).

Jako všestranný „vedlejší“ herec se stejně dobře ujímal kladných i záporných postav. Představoval milující otce nebo roztomilé postarší muže v klasikách jako je rodinné sportovní drama O VELKOU CENU (1944) a LASSIE SE VRACÍ (1943) – v obou můžeme mimochodem vidět tehdy mladičkou Liz Taylorovou. Uznávaný výkon podal jako Velitel Beach, sužovaný dědeček v romantickém hororu THE UNINVITED (1944) Lewise Allena. Jeho nepochybně nejpamátnější rolí je však zachmuřený ovšem milující otec v romantickém dramatu BYLO JEDNOU ZELENÉ ÚDOLÍ (1941) v režii Johna Forda. Film obdržel deset nominací na Oskara, z nich polovinu proměnil, včetně těch pro „nejlepší film“ a „nejlepšího herce ve vedlejší roli“, Donalda Crispa.

Mnoho diváků ani netuší, že Donald byl v Hollywoodu jednou z nejvlivnějších osob. Měl větší moc než většina režisérů, producentů a studiových manažerů. Byl aktivním a důležitým spojovacím článkem mezi filmovým průmyslem a vnějšími obchodními záležitostmi. Díky svým širokým zkušenostem a jasnému myšlení měl pro to velmi dobré předpoklady. Jedním z hlavních zdrojů kapitálu pro filmový průmysl byla v té době „Bank of America“ a Crisp byl v této souvislosti po několik dekád neocenitelným poradcem (jednu dobu i jako předseda bankovního poradního výboru). Mnoho produkcí se ve 30. a 40. letech realizovalo hlavně díky Crispovu doporučení.

Crisp se stal časem jedním z nejzámožnějších mužů filmového průmyslu. Jeho „bankéřská rozvaha“, široké styky a bystrá hlava ho vedly k dobrým investicím, zvláště na trhu s nemovitostmi. V 50. a počátkem 60. let se dále objevoval ve filmech. Za více než půl století měl na svém kontě několik set filmů, ať už krátkých němých nebo celovečerních zvukových. Jeho poslední řádnou filmovou rolí je Děda Spencer po boku Henryho Fondy a Maureen O'Harové v rodinném dramatu SPENCER´S MOUNTAIN (1963). Tato filmová adaptace románu Earla Hamnera se stala základem pozdějšího populárního televizního seriálu „The Waltons“ (1972).

Bylo mu už přes osmdesát, když nadobro zanechal hraní - jednoduše ho těšilo. Byl dvakrát ženatý. S první ženou, Marií Starkovou, se rozvedl v roce 1919. V roce 1932 si vzal scénáristku Jane Murfinovou, se kterou se po dvanácti letech společného života ale také rozvedl. Donald Crisp zemřel v roce 1974, dva měsíce před nedožitými 92. narozeninami, na komplikace několika mozkových příhod. Právem ho můžeme nazývat filmovým průkopníkem. Kromě toho, že byl jedním z předních charakterních herců své doby, za sebou ve světě filmu zanechal také velký kus práce.

Marek "džanik" Janík

Herecká filmografie

Filmy

1963 Spencer's Mountain
1961 Greyfriars Bobby: The True Story of a Dog
1960 Pollyanna
1959 Můj přítel pes
1958 Saddle the Wind
The Last Hurrah
1957 Drango
1955 Muž z Laramie
The Long Gray Line
1954 Princ Valiant
1951 Home Town Story
1950 Bright Leaf
1949 Challenge to Lassie
1948 Lassie: Rodné stráně
Whispering Smith
1947 Ramrod
1945 Son of Lassie
The Valley of Decision
1944 Dobrodružství Marka Twaina
O Velkou cenu
The Uninvited
1943 Forever and a Day
Lassie se vrací
1942 The Gay Sisters
1941 Bylo jednou zelené údolí
Dr. Jekyll a pan Hyde
Shining Victory
1940 Brother Orchid
City for Conquest
Dr. Ehrlich's Magic Bullet
Knute Rockne All American
Pán sedmi moří
1939 Daughters Courageous
Juarez
Na Větrné hůrce
Sons of Liberty
Soukromý život Alžběty a Essexe
Stará panna
The Oklahoma Kid
1938 Comet Over Broadway
Jezábel
Rozmarná žena
Sergeant Murphy
The Amazing Dr. Clitterhouse
The Beloved Brat
The Dawn Patrol
The Sisters
Valley of the Giants
1937 Confession
Nad Irskem hřmí
Právě ta žena
The Great O'Malley
The Life of Emile Zola
1936 A Woman Rebels
Beloved Enemy
Marie Stuartovna
The White Angel
Útok lehké kavalerie
1935 Laddie
Oil for the Lamps of China
Vanessa: Her Love Story
Vzpoura na lodi Bounty
1934 British Agent
The Crime Doctor
The Key
The Life of Vergie Winters
The Little Minister
What Every Woman Knows
1933 Broadway Bad
Hamlet, Act I: Scenes IV and V
1932 A Passport to Hell
Red Dust
1931 Hypnotizér
Kick In
1930 Scotland Yard
1929 Return of Sherlock Holmes, The
The Pagan
Trent's Last Case
1928 Stand and Deliver
The River Pirate
Vikingové
1926 Černý pirát
1925 Don Q: Zorrův syn
1921 Bonnie Brier Bush, The
1919 Zlomený květ
1916 Intolerance
Joan the Woman
Ramona
1915 A Girl of Yesterday
An Old-Fashioned Girl
Blue or the Gray, The
Commanding Officer, The
May Blossom
The Foundling
The Love Route
Zrození národa
1914 A Lesson in Mechanics
Another Chance
Boj pohlaví
Down the Road to Creditville
His Mother's Trust
Home, Sweet Home
Mountain Rat, The
Mysterious Shot, The
Niggard, The
Over the Ledge
Svědomí zločinu
Tavern of Tragedy, The
The Birthday Present
The Different Man
The Escape
The Great God Fear
The Great Leap: Until Death Do Us Part
The Idiot
The Miniature Portrait
The Newer Woman
The Stiletto
The Weaker Strain
Their First Acquaintance
1913 Black and White
By Man's Law
In the Elemental World
Near to Earth
Olaf-An Atom
Pirate Gold
The Blue or the Gray
The Mothering Heart
The Sheriff's Baby
Two Men of the Desert
1912 Eternal Mother, The
Inner Circle, The
The Musketeers of Pig Alley
1911 A Decree of Destiny
A Wreath of Orange Blossoms
Co dělat s našimi starými
Conscience
Fate's Turning
Heart Beats of Long Ago
Help Wanted
Her Awakening
In the Days of '49
Lily of the Tenements
Out from the Shadow
Poor Sick Men, The
Swords and Hearts
The Adventures of Billy
The Battle
The Diving Girl
The Failure
The Italian Barber
The Long Road
The Making of a Man
The Miser's Heart
The Primal Call
The Squaw's Love
The Two Paths
The White Rose of the Wilds
1910 A Child's Stratagem
A Plain Song
Sunshine Sue
The Golden Supper
Winning Back His Love
1909 Through the Breakers
1908 French Maid, The

Dokumentární

2003 50 Greatest TV Animals (TV film)
1950 Screen Actors
1948 Some of the Best
1942 Bitva o Midway
1938 For Auld Lang Syne

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace