foto

Alice Brady

  • nar. 2.11.1892
    New York City, New York, USA
  • zem. 28.10.1939 (46 let)
    New York City, New York, USA

Biografie

Narodila se jako Mary Rose Brady v americkém New Yorku. Byla dcerou slavného broadwayského producenta Williama A. Bradyho, který pronikl také do světa filmu a několik let byl předsedou World Film Corporation a jako prezident Národní asociace filmového průmyslu bojoval proti cenzuře. Její matka Rose Marie Rene zemřela, když byly Mary pouhé čtyři roky.

Po několika divadelních rolích ji objevili newyorští filmoví producenti a Alice si poprvé zahrála ve filmu ve svých 22 letech v dramatu s názvem AS YE SOW (1914). Poté začaly přicházet nabídky na další filmové projekty. V roce 1915 ji diváci mohli vidět ve třech filmech – například ve westernu THE LURE OF WOMAN nebo společně s Doris Kenyon v dramatu THE RACK. V následujícím roce už si Alice zahrála hned v devíti snímcích – jednalo se převážně o romantická dramata. Alice byla jednou z talentovaných hereček, kterým se podařilo úspěšně přejít z éry němého do éry zvukového filmu.

Právě 30. léta byla nepochybně vrcholem její kariéry. V roce 1934 si zahrála společně s Fredem Astairem a Ginger Rogersovou v romantické muzikálové komedii VESELÝ ROZVOD. V roce 1936 byla nominovaná na Oscara pro nejlepší herečku ve vedlejší roli za roli ambiciózní matky Carole Lombardové v romantické komedii MY MAN GODFREY. O rok později tohoto Oscara získala za roli Molly O´Leary v dramatu CHICAGO HOŘÍ. Kvůli zlomenému kotníku se ale nemohla ceremoniálu zúčastnit. Cenu za ni přebral neznámý muž, který pak zmizel i s jejím Oscarem. Neznámý muž ani její ukradený Oscar nebyli nikdy nalezeni. Jejím posledním filmem byl snímek YOUNG MR. LINCOLN z roku 1939. Alice Bradyová zemřela náhle na rakovinu v říjnu téhož roku, pouhých pět dní před svými 47. narozeninami. Jejím manželem se v roce 1919 stal James Crane. Přestože se manželům v roce 1922 narodil syn Donald, manželství to nezachránilo a manželé se ještě téhož roku rozvedli.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

1939 Young Mr. Lincoln
Zenobia
1938 Goodbye Broadway
Joy of Living
1937 Call It a Day
Chicago hoří
Mama Steps Out
Merry Go Round of 1938
Mr. Dodd Takes the Air
One Hundred Men and a Girl
1936 Go West Young Man
Její komorník
Mind Your Own Business
The Harvester
Tři rozkošná děvčátka
1935 Gold Diggers of 1935
Lady Tubbs
Let 'em Have It
Metropolitan
1934 Miss Fane's Baby Is Stolen
Veselý rozvod
1933 Beauty for Sale
Broadway to Hollywood
Should Ladies Behave
Stage Mother
When Ladies Meet
1923 The Leopardess
The Snow Bride
1922 Anna Ascends
Missing Millions
1921 Dawn of the East
Hush Money
Land of Hope, The
Little Italy
Out of the Chorus
1920 Dark Lantern, A
Sinners
The Fear Market
The New York Idea
1919 His Bridal Night
Marie, Ltd.
Redhead, The
The End of the Road
The Indestructible Wife
The World to Live In
1918 At the Mercy of Men
Death Dance, The
Her Great Chance
In the Hollow of Her Hand
The Better Half
The Knife
The Ordeal of Rosetta
The Spurs of Sybil
The Trap
Whirlpool, The
Woman and Wife
1917 A Self-Made Widow
Betsy Ross
Dancer's Peril, The
Darkest Russia
Her Silent Sacrifice
Hungry Heart, A
Maid of Belgium, A
Maternity
The Divorce Game
Woman Alone, A
1916 Bought and Paid For
Gilded Cage, The
La vie de Bohème
Miss Petticoats
Tangled Fates
The Ballet Girl
Then I'll Come Back to You
Woman in 47, The
1915 Boss, The
Cup of Chance, The
Rack, The
The Lure of Woman
1914 As Ye Sow

Dokumentární

1941 Screen Snapshots Series 21, No. 2 - a.z.
1922 A Trip to Paramountown

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace