foto

Frank Lloyd

  • nar. 2.2.1886
    Glasgow, Skotsko, Velká Británie
  • zem. 10.8.1960 (74 let)
    Santa Monica, California, USA

Biografie

Frank Lloyd, dvojnásobný oskarový režisér, scénárista a producent, se narodil ve Skotsku do rodiny koncertního umělce a už jako mladík účinkoval v britském divadle. V roce 1913 připlul do Spojených Států, kde zpočátku působil jako herec: v letech 1913-1916 se objevil nejméně v šedesáti (krátkometrážních) produkcích. Od roku 1914 pak režíroval (nebo se podílel na režii) více než 120 filmů. Byl jedním z šestatřiceti zakladatelů Akademie filmových umění a věd (AMPAS) a v letech 1934-1935 i jejím prezidentem. Akademie dnes sdružuje kolem šesti tisíc filmových profesionálů z více než třiceti zemí.

Už v poměrně mladém věku řídil natáčení řady pozoruhodných filmů, od historických adaptací (sedmikotoučová verze A TALE OF TWO CITIES z roku 1917 a desetikotoučové drama BÍDNÍCI z téhož roku) po westerny podle předloh Zane Greye: JEZDCI Z PURPUROVÝCH STEPÍ (RIDERS OF THE PURPLE SAGE) a pokračování „Jezdců“, TAJEMSTVÍ ARIZONSKÉ DIVOČINY (THE RAINBOW TRAIL) – oba 1918. Z 20. let stojí za zmínku OLIVER TWIST (1922) s Lonem Chaneyem v roli Fagina nebo dobrodružná romance PÁN SEDMI MOŘÍ (1924, THE SEA HAWK). Oskara pro „nejlepší režii“ získal za historické drama THE DIVINE LADY (1929). Činorodý a spolehlivý „řemeslník“ Lloyd si svoji popularitu upevnil díky filmům z 30. let: CAVALCADE (1933) – Oskar pro „nejlepší režii“, dále VZPOURA NA LODI BOUNTY (1935) podle románu Nordhoffa a Halla a dobrodružný IF I WERE KING (1938) podle scénáře Prestona Sturgese.

Ve 40. letech dosáhl uznání epizodou z povídkového filmu FOREVER AND A DAY (1943) a akčním válečným dramatem BLOOD ON THE SUN (1945) s Jamesem Cagneyem. Začátkem 40. let Lloyd také několik filmů produkoval, nejznámějším z nich je asi SABOTÉR (1942) v režii Alfreda Hitchcocka. Lloyd byl údajně třikrát ženatý a měl jedno dítě (s Almou Hallerovou). Zemřel v kalifornské Santa Monice. Je zatím jediným člověkem v historii, který získal cenu Akademie pro “nejlepší režii” za film (THE DIVINE LADY), který nebyl současně nominován na cenu Akademie pro „nejlepší film“.

Marek "džanik" Janík

Režijní filmografie

Filmy

1955 Last Command, The
1954 Shanghai Story, The
1945 Krev na slunci
1944 Air Pattern - Pacific
1943 Forever and a Day
1941 The Lady from Cheyenne
This Woman Is Mine
1940 The Howards of Virginia
1939 Rulers of the Sea
1938 Kdybych byl králem
1937 Maid of Salem
Wells Fargo
1936 Pod dvojí vlajkou
1935 Vzpoura na lodi Bounty
1934 Servants' Entrance
1933 Berkeley Square
Cavalcade
Hoop-La
1932 A Passport to Hell
1931 East Lynne
The Age for Love
The Right of Way
1930 Son of the Gods
The Lash
The Way of All Men
1929 Dark Streets
Drag
The Divine Lady
Weary River
Young Nowheres
1928 Adoration
1927 Děti rozvodu
1926 The Eagle of the Sea
The Wise Guy
1925 Her Husband's Secret
The Splendid Road
Winds of Chance
1924 Silent Watcher, The
The Sea Hawk
1923 Ashes of Vengeance
Black Oxen
The Voice from the Minaret
Within the Law
1922 Oliver Twist
The Eternal Flame
The Sin Flood
1921 A Tale of Two Worlds
A Voice in the Dark
Grim Comedian, The
Invisible Power, The
Roads of Destiny
The Man from Lost River
1920 Madame X
The Great Lover
The Silver Horde
The Woman in Room 13
1919 Pitfalls of a Big City
The Loves of Letty
The Man Hunter
World and Its Woman, The
1918 For Freedom
His Extra Bit
Riders of the Purple Sage
The Blindness of Divorce
The Rainbow Trail
True Blue
United States Fourth Liberty Loan Drive
1917 A Tale of Two Cities
American Methods
Bídníci
Kingdom of Love, The
Making of Maddalena, The
The Heart of a Lion
The Price of Silence
When a Man Sees Red
1916 An International Marriage
David Garrick
Madame la Presidente
Sins of Her Parent
The Call of the Cumberlands
The Code of Marcia Gray
The Intrigue
The Stronger Love
The Tongues of Men
1915 $100,000
10,000 Dollars
According to Value
An Arrangement with Fate
Billie's Baby
Cure of the Mountains, The
Double Deal in Pork, A
Dr. Mason's Temptation
Eleven to One
Fate's Alibi
For His Superior's Honor
From the Shadows
His Captive
His Last Serenade
His Last Trick
In the Grasp of the Law
Jane
Life's Furrow
Little Girl of the Attic, The
Little Mr. Fixer
Martin Lowe, Financier
Nature's Triumph
Paternal Love
Pawns of Fate
Prophet of the Hills, The
The Bay of Seven Isles
The Gentleman from Indiana
The Pinch
The Reform Candidate
The Source of Happiness
The Temptation of Edwin Swayne
Their Golden Wedding
To Redeem a Value
To Redeem an Oath
Toll of the Youth, The
Trickery
When the Spider Tore Loose
Wolves of Society
1914 As the Wind Blows
Chorus Girl's Thanksgiving, The
Link That Binds, The
Page from Life, A
Prince of Bavaria, A
The Law of His Kind
The Mexican's Last Raid
Traffic in Babies
Vagabond, The

Dokumentární

1945 Last Bomb, The
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace