foto

Norman Taurog

  • nar. 23.2.1899
    Chicago, Illinois, USA
  • zem. 7.4.1981 (82 let)
    Rancho Mirage, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Norman Rae Taurog, americký filmový režisér, který se v letech 1920 – 1968 podílel na více než 140 filmech, drží jeden rekord, když totiž dostal Oskara za “nejlepší režii,” bylo mu teprve 32 let. Začínal v osmi na divadle, ve třinácti debutoval v krátkometrážním filmu TANGLED RELATIONS (1912). K filmovému průmyslu se pak vrátil už jako režisér. S Larry Semonem spolupracoval na krátkometrážní komedii THE SPORTSMAN (1920). Až do roku 1931 vytvořil Taurog 42 dalších, většinou krátkých filmů; jeho doménou byly odlehčené komedie, zvládl však i drama a složitá vyprávění.

V roce 1931 přišlo průlomové rodinné drama-komedie SKIPPY, za které obdržel už zmiňovanou zlatou sošku. Taurogův synovec, rovněž nominovaný Jackie Cooper; ve svém životopise z roku 1981, “Please Don't Shoot My Dog” (Prosím, nestřílejte mého psa), psal, jak mu během natáčení Taurog hrozil zastřelením psa, jestliže se v určité scéně nerozpláče. Film vypráví o příhodách Skippyho (Jackie Cooper) a jeho kamaráda Sookyho (Robert Coogan), o tom, jak se snaží získat povolení na Sookyho psa, zabránit demolici jeho nuzné čtvrti, prodávat limonádu a našetřit na nové kolo. Film podle populární komiksové postavičky, jeho cit, humor a morální ponaučení (typické pro filmy té doby) spolu s drsnou realitou znamenaly takový úspěch, že studio okamžitě naplánovalo pokračování s názvem SOOKY (1931).

Z Tauroga se stala režisérská stálice, která byla doma v řadě žánrů. Vytvořil sérii slušně hodnocených filmů, na komedii (spolurežie) IF I HAD A MILLION (1932) ukázal, že je schopný pracovat s multihvězdným týmem (Gary Cooper, George Raft, Charles Laughton a W.C. Fields.) V roce 1934 řídil natáčení muzikálu WE'RE NOT DRESSING, což byla vitální záležitost s Bingem Crosbym a Carole Lombardovou. V roce 1938 posbíral veškerý svůj um a zkušenosti a přinesl světu jednu z nejživotnějších a nejúspěšnějších filmových adaptací klasické literatury; THE ADVENTURES OF TOM SAWYER se stal uměleckým a komerčním triumfem. BOYS TOWN (1938) mu zase pomohl k další nominaci na Cenu Akademie.

LUCKY NIGHT (1939) s Myrnou Loy a Robertem Taylorem byl bohužel fiaskem a ačkoli už točil zkušební scény pro ČARODĚJ ZE ZEMĚ OZ (1939), na post režiséra byl nakonec vybrán Victor Fleming. Taurog naproti tomu vytvořil poslední z velkých předválečných muzikálů studia MGM, BROADWAY MELODY OF 1940 s Fredem Astairem a Eleanor Powellovou. Zabrousil taky do životopisného žánru: kladně hodnocené drama MLADÝ TOMÁŠ EDISON (1940) s Mickeyem Rooneyem. Dvakrát režíroval Judy Garlandovou, v muzikálech LITTLE NELLIE KELLY (1940) a PRESENTING LILY MARS (1943). V roce 1944 se oženil se Susan Reamovou a po propagandistickém snímku RATIONING z téhož roku vkročil na dokumentární půdu: drama o atomové bombě THE BEGINNING OR THE END (1947).

V dalších dvou projektech se vrátil ke “své” komedii: THE BRIDE GOES WILD (1948) s Van Johnsonem a June Allysonovou a BIG CITY (1948). Za zmínku stojí i jeho třetí film z roku 1948, kombinace komedie, dramatu a životopisu, opět s řadou hereckých hvězd; WORDS AND MUSIC (1948) o slavné broadwayské skladatelské dvojici Richard Rodgers - Lorenz Hart. Ve filmu se mezi jinými představili Judy Garlandová, Gene Kelly, Mickey Rooney a Cyd Charisseová. Taurog si tím vytvořil pověst “muzikálového” a “komediálního” režiséra, který je schopen pracovat s podceňovaným materiálem.

Když se Dean Martin a Jerry Lewis sešli poprvé s Normanem Taurogem, měli už za sebou pět filmů. Jejich prvním společným pod taktovkou Tauroga byl JUMPING JACKS (1952) - mnohými fanoušky této populární dvojice považován za vůbec nejlepší. Klapalo jim to a v letech 1953 – 1956 natočil ještě pět dalších, včetně jejich předposledního, PARDNERS (1956). S Lewisem pak Taurog dokončil ještě další dva projekty.

Jeho první film s Elvisem Presleyem, romantická muzikálová komedie G.I.BLUES (1960), znamenala pro Elvise zásadní změnu. Po zadumaných rebelských postavách z předchozích filmů měl zpěvák ambice zaujmout místo Jamese Deana, “Colonel” Tom Parker, jeho manažer, měl však pro jiné plány. G.I.BLUES byl prvním Elvisovým filmem po návratu z armády a stal se jakýmsi etalonem pro jeho budoucí snímky – několik dívek, trocha dobrodružství a pár písniček. Když se to umělo, bylo to zábavné a šedesátník Taurog byl v tomto směru už mistrem.

Parker byl s výsledkem spokojen tak, že během následujících osmi let režíroval Taurog Elvise v dalších osmi filmech, za zmínku stojí BLUE HAWAII (1961), STALO SE NA SVĚTOVÉ VÝSTAVĚ (1963), DOUBLE TROUBLE (1967) nebo SPEEDWAY (1968). Pod Taurogovým vedením to mělo rytmus, komedie neztrácely dech a písně byly dobře odvedené. A to byl také závěr jeho tvůrčí kariéry; rok po dokončení LIVE A LITTLE, LOVE A LITTLE (1968) totiž oslepnul. Zemřel v roce 1981 v 82 letech a dnes má svoji hvězdu na Hollywoodském chodníku slávy.

Marek "džanik" Janík

Režijní filmografie

Filmy

1968 Elvis: Speedway
Live a Little, Love a Little
1967 Elvis Presley: Pořádný průšvih
1966 Elvis Presley: Těžké se rozhodnout
1965 Dr. Goldfoot, tvůrce robotických žen
Seržant Deadhead
Tickle Me
1963 Palm Springs Weekend
Stalo se na světové výstavě
1962 Elvis Presley: Girls! Girls! Girls!
1961 All Hands on Deck
Elvis Presley: Blue Hawaii
1960 G.I. Blues
Visit to a Small Planet
1959 Don't Give Up the Ship
1958 Onionhead
1957 The Fuzzy Pink Nightgown
1956 Bundle of Joy
Pardners
The Birds and the Bees
1955 You're Never Too Young
1954 Living It Up
1953 The Caddy
The Stars Are Singing
1952 Jumping Jacks
Room for One More
The Stooge
1951 Rich, Young and Pretty
1950 Mrs. O'Malley and Mr. Malone
Please Believe Me
The Toast of New Orleans
1949 That Midnight Kiss
1948 Big City
The Bride Goes Wild
Words and Music
1947 The Beginning or the End
1946 The Hoodlum Saint
1945 Ziegfeldův kabaret
1943 Girl Crazy
Presenting Lily Mars
1942 A Yank at Eton
Are Husbands Necessary?
1941 Design for Scandal
Married Bachelor
Men of Boys Town
1940 Broadway Melodie 1940
Gold Rush Maisie
Little Nellie Kelly
Mladý Tomáš Edison
1939 Lucky Night
Čaroděj ze země Oz
1938 Boys Town
Mad About Music
The Adventures of Tom Sawyer
The Girl Downstairs
1937 Fifty Roads to Town
Slečna spisovatel
1936 Reunion
Rhythm on the Range
Strike Me Pink
1934 College Rhythm
Hollywood Rhythm
Mrs. Wiggs of the Cabbage Patch
We're Not Dressing
1933 A Bedtime Story
The Way to Love
1932 Hold 'Em Jail
If I Had a Million
The Phantom President
1931 Cab Waiting
Finn and Hattie
Huckleberry Finn
It Might Be Worse
Newly Rich
Skippy
Sooky
1930 Follow the Leader
Hot Curves
Meet the Boyfriend
Sunny Skies
Troopers Three
1929 All Steamed Up
Detectives Wanted
Hired and Fired
In Holland
Knights Out
Medicine Men, The
The Diplomats
1928 A Home Made Man
Always a Gentleman
At It Again
Between Jobs
Blazing Away
Blondes Beware
Cutie
Listen Children
Lucky Boy
Rah! Rah! Rah!
Slippery Head
1927 At Ease
Breezing Along
Drama Deluxe
Goose Flesh
Her Husky Hero
His Better Half
Howdy Duke
Kilties
New Wrinkles
Papa's Boy
Plumb Dumb
Somebody's Fault
The Draw-Back
The Little Rube
Up in Arms
1926 Careful Please
Here Comes Charlie
Honest Injun
Jolly Tars
Lickety Split
Move Along
Movieland
Mr. Cinderella
Nobody's Business
Nothing Matters
Teacher, Teacher
The Humdinger
1925 Hello Goodbye
Hello, Hollywood
1924 Andy in Hollywood
Andy's Hat in the Ring
Andy's Stump Speech
Fast and Furious
Hot Air
Motor Mad
Pain as You Enter
Pigskin
What a Night!
1923 Oh! Min!
Oh! What a Day!
Uncle Bim's Gifts
Watch Papa
Yankee Spirit, The
1922 Aladdin
Fresh Air Kid
Kabaret
Pair of Kings, A
Pila
1921 Bakery, The
Bell Hop, The
Hick, The
Rent Collector, The
The Fall Guy
1920 Fly Cop, The
School Days
Sportsman, The
Stage Hand, The
Suitor, The

Dokumentární

1954 Light's Diamond Jubilee (TV film)

Herecká filmografie

Filmy

1934 Hollywood Rhythm
1912 Tangled Relations

Dokumentární

2003 Begin the Beguine
1981 Elvis: Takhle to je! - a.z.

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace