foto

Alan Menken

  • nar. 22.7.1949 (71 let)
    New Rochelle, New York, USA

Biografie

Významný současný divadelní a filmový skladatel a pianista Alan Menken se narodil 22. července 1949 ve městě New Rochelle v New Yorku. Zájem o hudbu se u něj vyvinul již v raném věku, během školních let studoval hru na housle a na klavír. Po vystudování uměleckého oboru na New York University, navštěvoval BMI Musical Theater Workshop dirigenta a skladatele Lehmana Engela a zde tvořil zejména reklamní znělky nebo hudebně doprovázel baletní hodiny, kde se mj. seznámil se svou budoucí ženou Janis. Také skládal své vlastní písně, se kterými vystupoval jako tzv. písničkář v místních klubech.

Jeho divadelní a filmová kariéra odstartovala v roce 1979, kdy spolu s textařem Howardem Ashmanen složil hudbu pro divadelní hru God Bless You, Mr. Rosewater. V roce 1982 společně stvořili hudební doprovod pro divadelní hru LITTLE SHOP OF HORRORS, za což byli vyznamenáni několika cenami ( New York Drama Critics Award, Drama Desk Award, Outer Critics Circle Award a London Evening Standard Award). Za titulní píseň k filmové adaptaci této hry později obdrželi i nominaci na Oscara.

Menkenův největší význam v posledních letech tkví v komponování hudby pro filmy z produkce Walt Disney Studio, přičemž z počátku pokračoval ve spolupráci s Howardem Ashmanem. Prvním takovým byl v roce 1989 animovaný film MALÁ MOŘSKÁ VÍLA, za který získal dva Oscary, dva Zlaté glóby a dvě ceny Grammy (v kategoriích Nejlepší píseň a Nejlepší hudební doprovod). Následoval neméně úspěšný film KRÁSKA A ZVÍŘE (1991), za jehož hudební doprovod obdržel opět dva Oscary, dva Zlaté glóby a tři ceny Grammy). Třetím cenami ověnčeným filmem byl ALADIN (1992), za který Menken (tentokrát ve spolupráci s Howardem Ashmanem a Timem Ricem) získal tradičně dva Oscary, dva Zlaté glóby a dokonce čtyři ceny Grammy). Ve stejném roce hudebně doprovodil hraný muzikál režiséra Kennyho Ortegy NEWSIES. Následovala spolupráce s textařem Stephenem Schwartzem, s nímž hudebně doprovodil filmy jako POCAHONTAS (1995, dva Oscaři, jeden Zlatý glóbus, jedna cena Grammy), ZVONÍK U MATKY BOŽÍ (1996, nominace na Oscara i Zlatý glóbus) nebo KOUZELNÁ ROMANCE (2007, tři nominace na Oscara a nominace na Zlatý glóbus za Nejlepší píseň).

Za zmínku stojí také píseň „Mister Big Time“, interpretovaná Jonem Bon Jovi, kterou složil pro film ARMAGEDDON (1998), či píseň „There You’ll Be“, na níž spolupracoval s Diane Warren, z filmu PEARL HARBOR (2001). Jeho zatím posledním významným skladatelským počinem je hudební doprovod pro další animovaný Walt Disney film NA VLÁSKU (2010), za který byl spolu s textařem Glennem Slaterem opět nominován na Oscara v kategorii Nejlepší píseň.

Alan Menken žije v New Yorku s manželku Janis, bývalou profesionální baletkou, s níž vychovává dvě dcery, Annu a Noru.

Andous22

Skladatelská filmografie

Filmy

2022 Spellbound
2019 Aladin
2017 Kráska a zvíře
Na vlásku před šťastně až na věky (TV film)
2016 Buchty a klobásy
2012 Sněhurka
2010 Na vlásku
2007 Kouzelná romance
2006 Jak jsem se stal psem
2004 Dárek z lásky
U nás na farmě
Vánoční koleda (TV film)
1997 Herkules
1996 Zvoník u Matky Boží
1995 Aladdin on Ice (TV film)
Pocahontas
1993 Život s Mikeym
1992 Aladin
Newsies
1991 Kráska a zvíře
1989 Malá mořská víla
1986 Malý krámek hrůz
1972 Do řady!

TV seriály

2016 Galavant (TV seriál)
The One True King (To Unite Them All) (S02E10)
Battle of the Three Armies (S02E09)
Do the D'DEW (S02E08)
další epizody (10)
2015 Galavant (TV seriál)
It's All in the Executions (S01E08)
My Cousin Izzy (S01E07)
Dungeons and Dragon Lady (S01E06)
další epizody (8)
2013 The Neighbors (TV seriál)
Sing Like a Larry Bird (Aka the Musical) (S01E20)

Dokumentární

2018 Howard
1992 Lincoln (TV film)

Hudební videoklipy

2019 Will Smith - Friend Like Me (hudební videoklip)
ZAYN, Becky G - Un mundo ideal (hudební videoklip)
2017 Ariana Grande feat. John Legend - Beauty and the Beast (hudební videoklip)

Divadelní záznam

2019 The Little Mermaid Live! (divadelní záznam) - nepůvodní

Herecká filmografie

Host

TV pořady

2012 The 66th Annual Tony Awards (TV pořad)
2011 83. Annual Academy Awards (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2011 (TV pořad)
2008 The 80th Annual Academy Awards (TV pořad)
1996 The 68th Annual Academy Awards (TV pořad)
1993 The 65th Annual Academy Awards (TV pořad)
1992 The 64th Annual Academy Awards (TV pořad)
1990 The 62nd Annual Academy Awards (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(195)