foto

Gabriel Yared

  • nar. 7.10.1949 (68 let)
    Bejrút, Libanon
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodil sa 7.10.1949 v libanonskom Bejrúte. Vo veku 7 rokov ho jeho otec prihlásil na výuku hry na akordeón. O dva roky neskôr sa začal učiť hudobnú teóriu a dostával lekcie klavíra. Jeho učiteľka klavíra si myslela, že v hudbe nemá žiadnu budúcnosť.

V priebehu tohto obdobia prečítal v univerzitnej knižnici celú prácu Bacha, Schumanna a mnohých ďalších. Toto rozsiahle amatérske štúdium ho inšpirovalo k jeho prvej pôvodnej skladbe – Valčík pre klavír.

Yared získal vysokoškolské vzdelanie v odbore právo. Jeho formálne hudobné vzdelanie sa začalo, keď cestoval v roku 1969 do Francúzska a navštevoval École Normale de Musique de Paris ako neregistrovaný študent. Tam sa naučil pravidlá hudobnej kompozície pod vedením Henriho Dutilleuxa.

Na konci roku 1971 odišiel do Brazílie na návštevu svojho strýka. Tam sa ho prezident World Federation of Light Music Festivals spýtal či nechce napísať pieseň, aby reprezentoval Libanon na festivale v Riu de Janeiro. Yared pieseň napísal a získal prvú cenu.

V roku 1975 vydal album Minacantalucio s populárnou talianskou speváčkou Minou. Potom sa vrátil do Francúzska, kde sa zblížil so skupinou Costa Brothers a spolupracoval s nimi. Neskôr začal pracovať na amerických filmoch, najmä tých, ktoré režíroval Anthony Minghella. Získal Oscara a cenu Grammy za jeho prácu na snímke Anglický pacient (1996). Na Grammy bol nominovaný ešte za filmy Talent pána Ripleyho (1999) a Návrat do Cold Mountain (2003).

Tomáš "Kubrickon" Karul

Skladatelská filmografie

Filmy

2018 The Death and Life of John F. Donovan
2017 Si tu voyais son coeur
2016 Je to jen konec světa
Monsieur Chocolat
The Promise
2015 U moře
2014 Prorok
2013 Tom na farmě
Une Promesse
V tajnosti
2012 Belle du Seigneur
Královská aféra
Z prezidentské kuchyně
2011 V zemi krve a medu
2009 Amelia
Coco Chanel & Igor Stravinsky
Herečky na scénu!
Ježek
2008 Okamžik vzkříšení
2007 A Room with a View (TV film)
Pokoj 1408
Toreador
2006 Azur a Asmar
Dveře dokořán
Životy těch druhých
2005 Letadlo
2004 Smím prosit?
2003 Návrat do Cold Mountain
Sylvie
Šťastnou cestu
Ztraceni v přístavu
2002 Idol
Posedlost
Začalo to v kuchyni
2001 Lisa
Not Afraid, Not Afraid
2000 Podzim v New Yorku
1999 Premier de cordée (TV film)
Talentovaný pan Ripley
Vzkaz v láhvi
1998 Město andělů
1997 Tonka
1996 Anglický pacient
Dame du cirque, La (TV film)
Hercule & Sherlock
1995 Homme aux semelles de vent, L' (TV film)
Křídla odvahy
Noir comme le souvenir
1994 Des feux mal éteints
Riskantní poslání (TV film)
1993 L'Instinct de l'ange
Nespolehlivý
Svišti
1992 Fille de l'air, La
IP5: L'île aux pachydermes
Mapa lidského srdce
Milenec
1991 First Circle, The (TV film)
1990 King's Whore, The
Šeherezáda a gentleman
Tatie Danielle
Vincent & Theo
1989 Noci v Tennessee
Romero
1988 Camille Claudelová
Čistý a střízlivý
Gandahar
Rats de Montsouris, Les (TV film)
Římanka (TV film)
Saisons du plaisir, Les
Testament d'un poète juif assassiné, Le
Une nuit à l'Assemblée Nationale
1987 Agent trouble
Comment Wang-Fo fut sauvé
Last Song
L'Homme voilé
Toho doktora chci za ženu
1986 Désordre
Flagrant désir
Rudá zóna
37,2 po ránu
1985 Adieu Bonaparte
Scout toujours...
Telefon zvoní vždycky dvakrát
1984 Nebezpečná partie
Nemo
Tir à vue
1983 Hanna K.
Java des ombres, La
Měsíc v kanálu
Sarah
Scarlatine, La
1982 Interdit aux moins de 13 ans
Invitation au voyage
Les petites guerres
1981 Malevil
1980 Zachraň si, kdo můžeš (život)
1974 Miss O'Gynie et les hommes fleurs

TV seriály

2008 Vůně Kalahari (TV seriál)
1994 3000 scénarios contre un virus (TV seriál)
1978 Jan Kryštof (TV seriál)

Dokumentární

2012 Tous cobayes?
2008 Nos enfants nous accuseront
1993 L'arche et les déluges

Herecká filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(73)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace