foto

Vladimir Cosma

  • nar. 13.4.1940 (78 let)
    Bukurešť, Rumunsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Vladimir Kosma se narodil 13. 4. 1940 v rumunské Bukurešti. Více než jako hudebník se proslavil jako vynikající skladatel filmové hudby, který je podepsán pod pěknou řádkou známých filmů.

Pochází v hudební rodiny. Jeho matka byla skladatelka, otec Teodor byl klavírista a dirigent a strýc pro změnu skladatel a dirigent. Není se tedy čemu divit, že Vladimir zdědil talent a začal se věnovat hudbě. Studoval hru na housle, nejprve na Národní konzervatoři v Bukurešti, od roku 1963 pak na Conservatoire National Supérieur de Musique v Paříži. Brzy projevil svoje nadšení pro klasickou hudbu, jazz a různé formy populární hudby včetně filmové. Nejdříve absolvoval několik hudebních turné jako houslista, a to už se píše rok 1964 a Vladimir Kosma se začíná věnovat skládání.

Filmovou hudbu píše od počátku 70. let 20. století, převážně pro francouzské filmy, ze kterých nesmíme zapomenout jmenovat alespoň některé z nich, jako např. ROZTRŽITÝ z roku 1970, nezapomenutelný VELKÝ BLONDÝN S ČERNOU BOTOU v roce 1972, ŽIVOT PLNÝ MALÉRŮ (1972), skvělá komedie s Louisem de Funèm DOBRODRUŽSTVÍ RABÍNA JÁKOBA, který měl premiéru roku 1973, samozřejmě NÁVRAT VELKÉHO BLONDÝNA v roce následujícím, dále pak HOŘČICE MI STOUPÁ DO NOSU (1974), KŘIDÝLKO NEBO STEHÝNKO a HRAČKA (1976), ZVÍŘE s J.-P. BELMONDEM (1977),JSEM NESMĚLÝ, ALE LÉČÍM SE (1978), JEDEN HOT A DRUHÝ ČEHÝ (1978), RÁNA DEŠTNÍKEM (1980), ESO ES (1982), BLBEC K VEČEŘI (1998), KONDOMEDIE (2001) a mnoho, mnoho dalších.

Vyhrál dva Césary za nejlepší filmovou hudbu filmů DIVA (1982) a LE BAL (1984), ceny filmového i hudebního průmyslu, stejně jako různé ceny a ocenění nejen ve Francii, ale i v zahraničí. Také získal řadu zlatých a platinových desek po celém světě. Mimochodem, Vladimir Kosma je Rytířem řádu Čestné legie.

~~Naty "Rosalinda" Ch.~~

Skladatelská filmografie

Filmy

2017 Comme des garçons
Pan Stein je online
Vénéneuses
2016 Le Chapeau de Mitterrand (TV film)
2013 Le Renard Jaune
2010 Colère (TV film)
Hitler v Hollywoodu
2008 Marius et Fanny (TV film)
2007 13 French Street
Ballets écarlates, Les
2006 Bénévole, Le
Rok v mém životě
2005 Grabuge!
2004 Soudce Ferrare: Případ Pierra Valéry (TV film)
Touristes? Oh yes!
Zloduch Albert
2003 Furet, Le
2002 Au loin... l'horizon
2001 KOndoMEDIE
2000 César (TV film)
Fanny (TV film)
Kráva a prezident
Marius (TV film)
1999 Femme du boulanger, La (TV film)
Francouzův syn
Le schpountz
Les Guignols de l'Info : la Fiction (TV film)
1998 Blbec k večeři
Drôle de père (TV film)
1997 Der Mordsfilm - Unschuldig verbrannt (TV film)
Les palmes de M. Schutz
Soleil
1996 Berjac: Coup de maître (TV film)
Faisons un ręve (TV film)
Jaguár
Le cheval de coeur (TV film)
Povolání: Učitel
1995 Láska navzdory osudu (TV film)
1994 Cache Cash
Dobrou noc
Montparnasse-Pondichéry
Poslední karta
1993 Boeuf clandestin, Le (TV film)
Coup de jeune
Cuisine et dépendances
Mari de Léon, Le
Touha po zlatě
1992 Dům na prodej
Femme abandonnée, La (TV film)
Le Souper
Rej výtržníků
1991 Chaos
Láska s rybou
Neige et le feu, La
Podtrženo, sečteno!
1990 Il gèle en enfer
Maminčin zámek
Noc lišky (TV film)
Tatínkova sláva
1989 Atem, Der
Léto revoluce (TV film)
Vouivre, La
1988 Corps z'a corps
Studentka
1987 La petite allumeuse
Lévy et Goliath
Moustachu, Le
Promis... juré !
1986 Asterix v Británii
Claire (TV film)
L'étincelle
Mort un dimanche de pluie
Tříkrálový koláč
Uprchlíci
Été 36, L' (TV film)
1985 Asterix a překvapení pro Cézara
Drôle de samedi
Gaffeur, Le
La Poudre aux yeux (TV film)
Mistři gagu
1984 Dvojče
Just the Way You Are
P'tit Con
Retenez-moi... ou je fais un malheur!
Sedmý terč
Tęte dans le sac, La
1983 Cena za nebezpečí
La veuve rouge (TV film)
Operace Banzaj
Otec & otec
Tančírna
Tout le monde peut se tromper
1982 Dames à la licorne, Les (TV film)
Eso es
Jamais avant le mariage
Le Père Noël est une ordure
Večírek 2
1981 Diva
Double vie de Théophraste Longuet, La (TV film)
Kopyto
Možná v příštím roce
Mužská záležitost
Promarněné šance
Proč ne my?
1980 Bar s telefonem
Femme enfant, La
Inspektor Popleta
Les maîtres sonneurs (TV film)
Rána deštníkem
To já ne, to on
Večírek
1979 Belle vie, La (TV film)
Dérobade, La
Histoires de voyous: Les marloupins (TV film)
Ils sont grands, ces petits
Mluv, mluv, zajímáš mě
Odvahu a nohy na ramena
Zpověď jen pro sebe
Čtyři na kanapi
1978 Jeden hot a druhý čehý
Jsem nesmělý, ale léčím se
Les Grandes conjurations: Le connétable de Bourbon (TV film)
Plein les poches pour pas un rond...
Ve státním zájmu
1977 Chien de Monsieur Michel, Le
Enlèvement du régent - Le chevalier d'Harmental, L' (TV film)
Le collectionneur des cerveaux (TV film)
Loup blanc, Le (TV film)
Mer promise, La (TV film)
Prožít si své peklo
Un oursin dans la poche
Zvíře
Záletník 2
1976 Dracula a syn
Hračka
Křidýlko nebo stehýnko
La Surprise du chef
Les Oeufs brouillés
Záletník
1975 Falešné dno
Katrin a spol.
Náhradník
Pan Dupont
Téléphone rose, Le
1974 Chaud lapin, Le
Cours du soir pour monsieur seul
Gueule de l'emploi, La
Hořčice mi stoupá do nosu
Les filles de Malemort
Návrat velkého blondýna
Rivale, La
Un couple, parmi tant d'autres... mais si pervers
Virée superbe, La
Zeichen der Vier, Das (TV film)
1973 Affaire Crazy Capo, L'
Buď zdráv, umělče!
Dernière bourrée à Paris, La
Dingue, Le
Les Zozos
Nejpomatenější rozum
Pleure pas la bouche pleine
Rabín Jákob
Velké city dělají dobrou chuť
1972 De sang froid (TV film)
Félines, Les
Lo B'Yom V'Lo B'Layla
Velký blondýn s černou botou
Život plný malérů
1970 Caïn de nulle part
Roztržitý
Voyageur, Le
1969 Clérambard
1968 Maldonne
Smrt Joa Indiána
1967 Alexandre le bienheureux

TV seriály

1997 Maître Da Costa (TV seriál)
1992 Les coeurs brûlés (TV seriál)
1991 Myster Mocky présente (TV seriál)
1990 Gorille, Le (TV seriál)
1989 Burziáni (TV seriál)
Dokud se nesejdeme (TV seriál)
Retour d'Arsène Lupin, Le (TV seriál)
Ve stínu hákového kříže (TV seriál)
1987 Lornac ist überall (TV seriál)
Rahan fils des ages farouches (TV seriál)
1986 Tiroir secret, Le (TV seriál)
1985 Châteauvallon (TV seriál)
Spartakus a podmořské slunce (TV seriál)
1984 Bavure, La (TV seriál)
Billet doux (TV seriál)
Homme de Suez, L' (TV seriál)
Mistral's Daughter (TV seriál)
1983 Chambre des dames, La (TV seriál)
1982 Adieu aux as, L' (TV seriál)
1981 Roses de Dublin, Les (TV seriál)
1980 Petit déjeuner compris (TV seriál)
1978 Kidnapped (TV seriál)
Madame le juge (TV seriál)
Médecins de nuit (TV seriál)
Sam et Sally (TV seriál)
1977 Richelieu (TV seriál)
1976 Adios (TV seriál)
1975 Grands détectives, Les (TV seriál)
Michel Strogoff (TV seriál)
1971 Tang (TV seriál)
1968 Dobrodružství Toma Sawyera (TV seriál)

Herecká filmografie

Dokumentární

2018 Cicero
2016 Je veux être actrice
2011 Belmondo, itinéraire... (TV film)
2005 Pierre Richard (TV film)
2003 Il était une fois... (TV seriál)
2002 Compositeurs/réalisateurs, dialogue impossible?

TV pořady

2009 La traversée du miroir (TV pořad)
2007 Un jour, un destin (TV pořad)
2000 L'invité (TV pořad)
1996 Thé ou café (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(411)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace