foto

George Fenton

  • nar. 19.10.1950 (66 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

George Fenton, vlastním jménem Gerorge Richard Ian Howe, je britský filmový, televizní, divadelní a muzikálový skladatel. Narodil se 19. října 1950 v Londýně. Od roku 1963 navštěvoval St Edward's School v Oxfordu. Vliv na jeho ranou tvorbu připisuje právě učiteli hudby na této škole. 

Zpočátku Fenton pracoval jako herec. Byl obsazen do několika menších rolí například ve filmu PRIVATE ROAD, v mýdlové opeře EMMERDALE FARM nebo v televizním filmu A DAY OUT. Od roku 1970 pracoval pravidelně v televizi, kde se stal oblíbeným skladatelem pro mnoho televizních inscenací. Jmenujme například PERLA V KORUNĚ, THE MONOCLED MUTINEER  nebo BERGERAC. Za hudbu v tomto seriálu vyhrál svoji první cenu BAFTA.

Jak bylo řečeno George je také divadelní skladatel. V roce 1974 dostal svoji první velkou zakázku, jako skladatel pro hru Večer tříkrálový od Royal Shakespeare Company. To vedlo k další práci v britském divadle. George Fenton se nejvíce proslavil jako skladatel filmové hudby.  Napsal hudbu pro více než sedmdesát filmů a spolupracoval s některými z největších filmových tvůrců druhé poloviny 20. století. Jeho pozvolný přechod z televize do filmové hudby začal v roce 1982, kdy složil hudbu pro životopisný film Richarda Attenborougha – GÁNDHÍ, pro kterou byl nominován on a jeho spolupracovník Ravi Shankar na Oscara. Spolupráce Attenborough – Fenton pokračovala dále ve filmech KRAJINA STÍNŮ, LÁSKA A VÁLKA nebo INDIÁN.

George Fenton byl pětkrát nominovaný na Oscara, ani jednou ho však nevyhrál. Nespočetněkrát byl nominován na ceny BAFTA a EMMY. Cenu BAFTA získal třikrát, EMMY dvakrát. Z jeho nejznámějších filmů můžeme uvést: NA HROMNICE O DEN VÍCE, NEBEZPEČNÉ ZNÁMOSTI, LÁSKA PŘES INTERNET nebo HITCH: LÉK PRO MODERNÍHO MUŽE.

Jaroslav "Jardismo" Lepšík

Skladatelská filmografie

Filmy

2016 Já, Daniel Blake
Wild Oats
2015 Absolutely Anything
Dáma v dodávce
2014 Jimmyho tančírna
2013 Muhammad Ali: Největší souboj (TV film)
The Zero Theorem
2012 Andělský podíl
2010 Exmanželka za odměnu
2009 Hledá se Eric
2008 Bláznovo zlato
2007 Svobodný svět
2006 Poslední prázdniny
Šprti
Zvedá se vítr
2005 Hitch: Lék pro moderního muže
Moje krásná čarodějka
Show začíná
Tickets
Valiant
2004 Krása na scéně
Něžný polibek
Smečka (TV film)
2003 Prokletá Argentina
2002 Holka na roztrhání
Sladkých šestnáct let
2001 Letní vzplanutí
Výhybkáři
2000 Chléb a růže
Šťastná čísla
Tanec s vášní
1999 Anna a král
Entropy
Indián
1998 Jmenuji se Joe
Láska přes internet
Nebezpečná krása
Objekt mé touhy
Polibek
Věčný příběh
1997 Woodlanders, The
1996 Carlina píseň
Čarodějky ze Salemu
Jako vejce vejci
Láska a válka
Mary Reilly
Nebeští vězni
1995 Země a svoboda
1994 Blázni a poloblázni
Čínský měsíc
Ladybird Ladybird
Šílenství krále Jiřího
1993 Krajina stínů
Na Hromnice o den více
Včera narození
1992 Hrdina proti své vůli
Mrazivá vášeň
1991 Král rybář
1990 Bílý palác
Dlouhá cesta domů
Memphiská kráska
102 Boulevard Haussmann (TV film)
1989 Nejsme žádní andělé
1988 Dům veselých duchů
Hrst plná prachu
Nebezpečné známosti
Švadlena
1987 Billy Kid a kulečníkový upír
East of Ipswich (TV film)
Charing Cross Road č. 84
Volání svobody
White Mischief
1986 Profesore, jdete pozdě!
Walter and June (TV film)
1984 Společenství vlků
1983 Englishman Abroad, An (TV film)
Saigon v roce Kočky (TV film)
Útěky z dětství
1982 Gándhí
Parole (TV film)
Woman of No Importance, A (TV film)
1981 History Man, The (TV film)
1980 Dead End
Hussy
Rain on the Roof (TV film)
1979 Afternoon Off (TV film)
All Day on the Sands (TV film)
Bloody Kids
Old Crowd, The (TV film)
One Fine Day (TV film)
1978 Doris and Doreen (TV film)
Me! I'm Afraid of Virginia Woolf (TV film)
Waterloo Bridge Handicap, The
1977 A Lustful Lady
1971 Private Road

TV seriály

1998 Talking Heads 2 (TV seriál)
1986 Call Me Mister (TV seriál)
1984 Perla v koruně (TV seriál)
1982 Play for Tomorrow (TV seriál)
1981 Bergerac (TV seriál)
1980 Fox (TV seriál)
1978 Out (TV seriál)

Dokumentární

2017 Predátoři 3D
2014 Medvědi
2011 One Life
Zmrzlá planeta (TV seriál)
Zmrzlá planeta - Jaro (E02) (epizoda)
Zmrzlá planeta - Léto (E03) (epizoda)
Zmrzlá planeta - Podzim (E04) (epizoda)
Zmrzlá planeta - Poslední panenská zem (E06) (epizoda)
Zmrzlá planeta - Zemské póly (E01) (epizoda)
Zmrzlá planeta - Zima (E05) (epizoda)
2009 Život (TV seriál)
Život - Hmyz (E06) (epizoda)
Život - Lovci a kořist (E07) (epizoda)
Život - Obyvatelé hlubin (E08) (epizoda)
Život - Plazi a obojživelníci (E02) (epizoda)
Život - Primáti (E10) (epizoda)
Život - Ptáci (E05) (epizoda)
Život - Rostliny (E09) (epizoda)
Život - Ryby (E04) (epizoda)
Život - Savci (E03) (epizoda)
Život - Životní zkoušky (E01) (epizoda)
2007 Earth (TV film)
2006 Zázračná planeta (TV seriál)
Zázračná planeta - Džungle (E08) (epizoda)
Zázračná planeta - Hlubiny oceánu (E11) (epizoda)
Zázračná planeta - Hory (E02) (epizoda)
Zázračná planeta - Jeskyně (E04) (epizoda)
Zázračná planeta - Království ledu (E06) (epizoda)
Zázračná planeta - Lesy mírného pásma (E10) (epizoda)
Zázračná planeta - Mělká moře (E09) (epizoda)
Zázračná planeta - Od pólu k pólu (E01) (epizoda)
Zázračná planeta - Pouště (E05) (epizoda)
Zázračná planeta - Sladkovodní svět (E03) (epizoda)
Zázračná planeta - Travnaté pláně (E07) (epizoda)
2003 Tajemství oceánu
2001 Modrá planeta - Historie oceánů (TV seriál)
1993 Life in the Freezer (TV seriál)
1990 Zázraky života (TV seriál)

Herecká filmografie

Filmy

1972 Day Out, A (TV film)
1971 Private Road

TV seriály

1973 Cheri (TV seriál)
1972 Emmerdale Farm (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(46)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace