foto

Alexis Smith

  • nar. 8.6.1921
    Penticton, British Columbia, Kanada
  • zem. 9.6.1993 (72 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Alexis Smith byla v Kanadě narozená divadelní, filmová a televizní herečka. Ve 40.letech se objevila v několika významných Hollywoodských filmech a v 70.letech patřila mezi hvězdy Broadwayské divadelní scény, kde vyhrála i cenu Tony Award.

Narodila se jako Gladys Smith v Pentictonu v kanadské provincii British Columbia. S herectvím začala již jako teenagerka a poté se s rodiči přestěhovala do Los Angeles. Na univerzitě si ji všiml hledač talentů a podepsal s ní smlouvu s Warner Bros. Trvalo však několik let než se dokázala ve filmovém světě prosadit. Jejím prvním významným snímkem byl celovečerní film o letcích DIVE BOMBER /1942/, kde hrála po boku Errola Flynna. Účinkování v romantickém dramatu THE CONSTANT NYMPH /1943/ bylo také dobře přijato filmovou veřejností a pro Alexis se otevřely dveře filmového světa dokořán.

Během 40.let se Smith objevila v mnoha filmech po boku známých filmových tváří. S Errolem Flynnem ve filmu GENTLEMAN JIM /1942/, s Fredericem Marchem v životopisném snímku THE ADVENTURES OF MARK TWAIN /1944/ a ve westernu SAN ANTONIO /1945/, ve kterém zpívala speciální verzi populární balady "Some Sunday Morning". S Humphrey Bogartem si zahrála ve filmu CONFLICT /1945/ a THE TWO MRS.CARROLLS /1947/. S Cary Grantem v biografickém snímku NIGHT AND DAY /1946/ a s Bingem Crosbym v její oblíbené roli Winifried Stanley ve snímku HERE COMES THE GROOM /1951/. Mezi další filmy můžeme zahrnout životopisný film o Georgi Gershwinovi RHAPSODY IN BLUE /1945/, drama OF HUMAN BONDAGE /1946/ a drama s Paulem Newmanem THE YOUNG PHILADELPHIANS /1959/.

V roce 1944 potkává herce Craiga Stevense, ten samý rok se vezmou a spolu vyrazí na divadelní turné. V roce 1955 s divadelní společností National Company zazáří spolu se Stevensem v komediálních hrách "Plain  and Fancy", ve hře Jean Kerr "Mary, Mary" a "Cactus Flower". V roce 1971 se Smith objevuje na titulní stránce časopisu Time díky jejímu úspěchu v Broadwayské hře Stephena Sondheima "Follies". V roce 1972 vyhrává divadelní cenu Tony Award pro nejlepší herečku v muzikálu.

Její divadelní kariéra pokračuje během 70. a 80.let, objevuje se v divadelním revivalu "The Women" /1973/, v dramatech Williama Ingeho "Picnic" a "Summer Brave" a v muzikálu "Platinum", který jí vynesl další nominaci na Tony Award. Další rok vystupovala jako madam v muzikálu "The Best Little Whorehouse in Texas" včetně sedmiměsíčního turné v LA.

V 54 letech se Smith vrací na filmová plátna v dramatu Jacqueline Susann ONCE IS NOT ENOUGH /1975/, kde hrála spolu s Kirkem Douglasem. Následoval kanadsko-francouzský snímek s Martinem Sheenem a Jodie Foster THE LITTLE GIRL WHO LIVES DOWN THE LANE /1976/ a o dva roky později účinkovala s Walterem Matthauem v dramatu režiséra Martina Ritta CASEY'S SHADOW /1978/.

V roce 1984 a 1990 ztvárnila roli sestry Claytona Farlowa - Lady Jessicy Montford v úspěšném seriálu DALLAS /1978-1991/. V témže roce byla nominována na cenu Emmy Award za její guest roli v sitcomu CHEERS /1982-1993/. Jejím posledním filmem bylo drama Martina Scorseseho THE AGE OF INNOCENCE /1993/ dle stejnojmenného románu Edith Wharton. V něm hrála s Michelle Pfeiffer, Danielem Day-Lewisem či mladičkou Winonou Ryder. Film byl do kin uveden krátce po její smrti.

Smith zemřela na rakovinu mozku v Los Angeles krátce po svých 72.narozeninách v roce 1993. Neměla žádné děti a po sobě zanechala jen manžela Craiga Stevense. Její tělo bylo zpopelněno a rozprášeno nad Pacifikem.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

2007 A Life in Words and Music - a.z.
1993 Věk nevinnosti
1988 Marcus Welby, M.D.: A Holiday Affair (TV film)
1986 Drsní chlapi
Vražda v uniformě (TV film)
1985 Death in California, A (TV film)
1982 Truite, La
1978 Šampión
1976 Děvčátko, které bydlí na konci ulice
1975 Once Is Not Enough
1973 Nightside (TV film)
1959 Hoši z Filadelfie
1958 This Happy Feeling
1957 Beau James
1955 The Eternal Sea
1954 Sleeping Tiger, The
1953 Split Second
1952 The Turning Point
1951 Cave of Outlaws
Přichází ženich
1950 Montana
Undercover Girl
Wyoming Mail
1949 Any Number Can Play
One Last Fling
South of St. Louis
1948 Always Together
The Decision of Christopher Blake
The Woman in White
Whiplash
1947 Dvě paní Carrollové
So You Want to Be in Pictures
Stallion Road
1946 Night and Day
Of Human Bondage
One More Tomorrow
1945 Konflikt
Rapsodie v modrém
San Antonio
The Horn Blows at Midnight
1944 Dobrodružství Marka Twaina
Hollywood Canteen
The Doughgirls
1943 Thank Your Lucky Stars
The Constant Nymph
1942 Gentleman Jim
1941 Affectionately Yours
Flight from Destiny
Here Comes Happiness
Hloubkový bombardér
Passage from Hong Kong
Singapore Woman
Steel Against the Sky
The Great Mr. Nobody
The Smiling Ghost
Three Sons o' Guns
1940 Alice in Movieland
Lady with Red Hair
She Couldn't Say No

TV seriály

1988 Hothouse (TV seriál)
1982 Na zdraví (TV seriál)
1978 Dallas (TV seriál)
1977 The Love Boat (TV seriál)
1969 Marcus Welby, M.D. (TV seriál)
The Governor & J.J. (TV seriál)
1961 The Defenders (TV seriál)
1960 Michael Shayne (TV seriál)
1959 Adventures in Paradise (TV seriál)
1956 On Trial (TV seriál)
1955 Stage 7 (TV seriál)
The 20th Century-Fox Hour (TV seriál)
1953 The United States Steel Hour (TV seriál)
1951 Schlitz Playhouse of Stars (TV seriál)
1950 Lux Video Theatre (TV seriál)
Robert Montgomery Presents (TV seriál)

Dokumentární

2008 You Must Remember This: The Warner Bros. Story
1985 American Masters (TV seriál)

TV pořady

1994 66. Annual Academy Awards (TV pořad) - a.z.
1982 Night of 100 Stars (TV pořad)
1971 Great Performances (TV pořad)
1962 The Tonight Show Starring Johnny Carson (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace