foto

Ilja David Cmíral

  • nar. 1.10.1950 (68 let)
    Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Elia David Cmiral se narodil v v roce 1950 v Československu. Vystudoval Pražskou konzervatoř, konkrétně pak skladbu a kontrabas. Jeho první skladatelskou příležitost mu nabídl jeho otec, divadelní režisér. Jednalo se o divadelní drama Cyrano z Bergeracu.

V 80. letech se vydal na zkušenou do Švédska. V této době složil hudbu pro několik evropských filmů, televizi a tři balety. V roce 1987 se přestěhoval do Spojených států amerických, kde úspěšně absolvoval USC Scoring for Motion Pictures and Television program. USC je znám jako jeden z nejuznávanějších programů zabývající se skládáním hudby pro film, televizi a herní průmysl. Zúčastnily se ho takové osobnosti jako Elmer Bernstein, Jerry Goldmith nebo David Raksin.

Krátce po absolvování programu skládá hudbu k prvnímu americkému snímku. Jednalo se o nezávislý film s Colinem Firtherm – APARTMÁ NULA. Největšího úspěchu se mu dostalo prostřednictvím spolupráce s režisérem Johnem Frankenheimerem v roce 1998 na filmu RONIN. V tomtéž roce vyhrál Movieline Young Hollywood Award za nejlepší soundtrack. Od té doby nemá Cmiral o práci nouzi; skládal pro BOJIŠTĚ ZEMĚ s Johnem Travoltou v hlavní roli, spřátelil se s akční hvězdou Dolphem Lundgrenem. Jeho hudba zaznívá nejčastěji v thrillerech či hororech.

V roce 2010 na chvíli přerušil skládání hudby pro hollywoodské filmy a domluvil na spolupráci s Jurajem Herzem na filmu HABERMMANŮV MLÝN. Z jeho dalších současných počinů můžeme jmenovat ATLAS SHRUGGED: PART I nebo PIRAŇA 3DD. Je také jedním z 25 skladatelů, kteří složili Symphony of Hope, na pomoc obyvatelům Haity po ničivém zemětřesení.

Elia Cmiral v současné době žije v Sherman Oaks v Kalifornii s jeho ženou a dvěma syny.

Jaroslav "Jardismo" Lepšík

Skladatelská filmografie

Filmy

2019 Fatal Beauty (TV film)
2018 Running for Grace
Strain 100
2017 Armed Response
Feral
2016 Dvojníci
Lacrimosa
2015 Any Day
Girl Missing
2014 Atlas Shrugged: Part III
Cam2Cam
Wicked Blood
2012 Piraňa 3DD
Rites of Passage
2011 Atlasova vzpoura: 1. část
2010 Habermannův mlýn
Ve smrtelné pasti
Ztracení chlapci: Žízeň
2009 Forget Me Not
2008 Pod kůží
Puls 2: Posmrtný život
Puls 3: Invaze
2007 Krvavá pomsta
Lekce umírání
Vražedná chůva (TV film)
Zuby nehty
2006 Puls
Svět drog
Černovous (TV film)
2005 Cutter
Iowa
Čítárna (TV film)
2004 Mutant 3
2003 Pach krve
Son of Satan
2002 Krysy (TV film)
Oni přicházejí
2001 Bones
2000 Americká stopa
Bojiště Země: Sága roku 3000
1999 Decadent Visitor, The
Stigmata
Strom splněných přání
1998 Ronin
1996 Somebody Is Waiting
1995 Cesta peklem
1993 Sökarna
1991 Kopplingen (TV film)
1988 Apartmá nula
1986 På liv och död

TV seriály

2016 Atentát (TV seriál)
Spravedlnost pro všechny (E18)
Síla myšlenky (E17)
Past na vražedkyni (E16)
další epizody (8)
2015 Atentát (TV seriál)
Šifra (E10)
Chobotnička (E09)
Popel (E08)
další epizody (10)
1996 Detektiv Nash Bridges (TV seriál)
Key Witness (S01E08)
Aloha Nash (S01E07)
Vanishing Act (S01E06)
další epizody (8)
1993 Macklean (TV seriál)
1989 Flickan vid stenbänken (TV seriál)
1977 Minirozprávky do postieľky (TV seriál)
Postieľka v mravenisku (E01)
1976 Dvorček za domom (TV seriál)
Tri červené balóniky (E13)
Korunka ku korunke (E12)
Varila myšička kašičku (E11)
další epizody (13)

Dokumentární

2014 Elia Cmíral: part 1
2003 Eliza Dushku: Babe in the Woods
Stan Winston: Monster Mogul

Herecká filmografie

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace