foto

Bronislau Kaper

  • nar. 5.2.1902
    Varšava, Ruské impérium
  • zem. 26.4.1983 (81 let)
    Hollywood, Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Bronisław Kaper, také Bronislau nebo Bronislaus Kaper, Benjamin Kapper či Hans Mühlen byl americký hudební skladatel polského původu. Jako šestiletý se naučil sám hrát na klavír a platil v Polsku za „zázračné dítě“. Studoval současně dvě vysoké školy. Jednak to byla varšavská konzervatoř a dále, na přání otce práva.

Ve dvacátých letech začal ze svými skladbami prorážet v cizině. V Berlíně hrál v kabaretech a komponoval hudbu k němým filmům. Často se v roli dirigenta zúčastnil jejího nahrávání (hudba byla k filmům pouštěna z gramodesek). V této době vytvořil autorské duo s Walterem Jurmannem (*1903 +1971, rakouský hudební skladatel). V roce 1932 napsali společně hudbu ke svému prvnímu, zvukovému filmu ES WIRD SCHON WIEDER BESSER. Tento film (i jeho kopie) se považuje za ztracený. Jeho posledním německým filmem byl MADAME WÜNSCHT KEINE KINDER. Hlavní ženskou roli zde vytvořila Liane Haid, která zemřela jako 105-letá praprababička v roce 2000 ve švýcarském Wabernu.

Protože byl Kaper židovského původu, uprchl v roce 1933 před nacisty do Paříže a pracoval pro francouzské režiséry. V roce 1935 přišla další osudová změna, kdy Louis B. Mayer, šéf studií Metro-Goldwyn-Mayer navštívil Paříž a nabídl Kaperovi práci v USA, kterou přijal a znamenala pro něj začátek jeho nejúspěšnějšího životního období. Po příjezdu do Států došlo k humorné, administrativní chybě. Protože úřady byly povinny používat psací stroj, museli se občané přizpůsobit klávesnici. Kaperovi zmizelo z křestního jména přeškrtnuté l a navíc bylo změněno poslední písmeno na u. Úředník prostě Kaperovi oznámil, že psací stroj je pokažený a písmeno w nenapíše, kdyby se rozkrájel. Toto jméno začal Kaper, který napsal v Americe téměř 150 skladeb, používat jako umělecké.

Dodnes je On Green Dolphin Street z filmu GREEN DOLPHIN STREET považována za jednu z nejlepších jazzových skladeb. Třikrát byl nominován na Oskara v kategorii za nejlepší filmovou hudbu. U nás např. velmi známý VZPOURA NA BOUNTY z Marlonem Brandem z roku 1962. Je rovněž autorem hudby k divácky vděčnému westernu CESTA NA ZÁPAD s Kirkem Douglasem a Robertem Mitchumem z roku 1967. V tuto dobu napsal též hudbu pro televizní seriál FBI s Efrem Zimbalistem mladším v hlavní roli. Byl to jeden z nejúspěšnějších projektů společností Quinn Martin Productions a Warner Bros. Television. V letech 1965 až 1974 vyprodukovala 238 dílů po 45 min!

Bronisław Kaper zažil zlaté časy Hollywoodu, svou prací se na nich i podílel. V roce 1972 napsal poslední hudbu pro film THE SALZBURG CONNECTION a odešel na odpočinek, později zemřel na rakovinu.

skipi

Skladatelská filmografie

Filmy

1972 The Salzburg Connection
1968 Brouk v hlavě
1967 Cesta na západ
Cosa Nostra, Arch Enemy of the FBI (TV film)
Kontrapunkt
Tobruk
1965 Lord Jim
1964 Kisses for My President
1962 Vzpoura na Bounty
1961 Ada
Two Loves
1960 Anděl chodil v červeném
Domů z hor
Telefon Butterfield 8
1959 The Scapegoat
Zelené království
1958 Auntie Mame
Bratři Karamazovi
1957 Don't Go Near the Water
Jet Pilot
The Barretts of Wimpole Street
1956 Forever, Darling
Někdo tam nahoře mě má rád
The Power and the Prize
The Swan
1955 Quentin Durward
The Glass Slipper
The Prodigal
1954 Her Twelve Men
Them!
1953 Lili
Odhalená stopa
Ride, Vaquero!
Saadia
1952 Invitation
Shadow in the Sky
The Wild North
1951 Grounds for Marriage
Mr. Imperium
The Red Badge of Courage
Three Guys Named Mike
1950 A Life of Her Own
Key to the City
Kim
The Skipper Surprised His Wife
To Please a Lady
1949 Malaya
That Forsyte Woman
The Great Sinner
The Secret Garden
1948 B.F.'s Daughter
Homecoming
Násilný čin
1947 Cynthia
Green Dolphin Street
High Wall
1946 Cizinec
Odvážná Lassie
The Secret Heart
Three Wise Fools
1945 Bewitched
Our Vines Have Tender Grapes
The Thin Man Goes Home
Without Love
1944 Maisie Goes to Reno
Marriage Is a Private Affair
Mrs. Parkington
Plynové lampy
The Heavenly Body
1943 Above Suspicion
Bataan
Slightly Dangerous
The Cross of Lorraine
1942 A Yank at Eton
Crossroads
Fingers at the Window
Keeper of the Flame
Nazi Agent
Někde se potkáme
The Affairs of Martha
We Were Dancing
White Cargo
1941 Barnacle Bill
Blonde Inspiration
Dr. Kildare's Wedding Day
H. M. Pulham, Esq.
I'll Wait for You
Johnny Eager
Rage in Heaven
Tvář ženy
When Ladies Meet
Whistling in the Dark
Žena dvou tváří
1940 Comrade X
Dulcy
Florian
I Take This Woman
The Captain Is a Lady
The Mortal Storm
We Who Are Young
1939 The Adventures of Huckleberry Finn
1937 Kobylkáři
1936 Trouble for Two
1935 Escapade
Moscow Nights
1934 Les nuits moscovites
On a volé un homme
1933 Abenteuer am Lido
Heut kommt's drauf an
Ich will Dich Liebe lehren
Madame ne veut pas d'enfants
Madame nechce děti
Mariage à responsabilité limitée
Píseň pro tebe
Tout pour l'amour
Une femme au volant
1932 Ein toller Einfall
Es wird schon wieder besser
Homme qui ne sait pas dire non, L'
Melodie lásky
Schuß im Morgengrauen
Skandal in der Parkstraße
Svatební cesta ve třech
Voyage de noces
1931 Ehe mit beschränkter Haftung
Große Attraktion, Die
Seitensprünge
Son altesse l'amour
1930 Alraune

TV seriály

1965 The F.B.I. (TV seriál)

Dokumentární

1948 Secret Land, The

Herecká filmografie

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace