foto

Lalo Schifrin

  • nar. 12.6.1932 (85 let)
    Buenos Aires, Argentina
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Lalo Schifrin se narodil v roce 1932 v Buenos Aires v Argentině. Od nejútlejšího dětství byl fascinován jazzem a filmem. Po otci Luisi Schifrinovi, který byl uznávaným koncertním virtuosem, zdědil hudební nadání a brzy se věnoval klavírní výuce pod vedením mistra Enriqua Barenboima. Jeho zájem o jazz stále rostl, to mu však nebránilo v úspěšném studiu sociologie a práv. Ve dvaceti letech odjel z Argentiny do Paříže, aby získal vzdělání na konzervatoři. Po návratu zkomponoval hudbu ke dvěma filmům, hned za druhý z nich (EL JEFE - 1957) získal své první ocenění, po němž v jeho závratné kariéře následovala řada dalších.

Lalo Schifrin začal s Hollywoodem naplno spolupracovat v 60. letech. Filmoví fanoušci si ho pamatují především díky jeho hudebnímu doprovodu k snímkům těch největších režisérů Hollywoodu, takových jako Don Siegel, John Sturges, Sam Peckinpah či Clint Eastwood. Mnoho filmových skladeb Schifrina stále zůstává nerozlučně spjato s filmy a seriály, pro které byly složeny. Populární seriál MISSION: IMPOSSIBLE (1966) si nedovede asi nikdo představit bez jednoduchého, snadno zapamatovatelného ústředního motivu, slavné záběry Bruce Leeho a ukázky umění kung-fu ve filmu DRAK PŘICHÁZÍ (ENTER THE DRAGON - 1973) se nám okamžitě spojí s majestátní a zároveň exotikou naplněnou hudbou, která na diváka působí se stejnou silou jako obraz - mimo jiné díky prvkům jako údery bubnů dokonale ladícími s údery při souboji.

Když si vzpomeneme na ulice San Francisca, nemůžeme si nevzpomenout na jazzový hudební doprovod k drsným a realistickým snímkům jako BULLITŮV PŘÍPAD (1968) nebo DRSNÝ HARRY (1971) a jeho tři další pokračování. Nelze též nedocenit roli, jakou sehrál při dotváření celkového vyznění postavy, kterou hrál Steve McQueen ve filmu CINCINNATI KID (1965) nebo Paul Newman v roli FRAJERA LUKA (COOL HAND LUKE - 1967). Mezi další významná díla v bohaté tvorbě Lalo Schifrina patří melodie k filmům jako COOGANŮV TRIK (1968), KELLYHO HRDINOVÉ (1970), JOE KIDD (1972), MAGNUM FORCE (1973), OREL PŘISTÁL (1976), TELEFON (1977), NÁHLÝ ÚDER (1983), VRAŽEDNÝ VÍKEND (1983), SÁZKA NA SMRT (1988), ŘEČ PENĚZ (1997) či KŘIŽOVATKA SMRTI (1998). Schifrin také složil hudbu k televiznímu seriálu STARSKY A HUTCH (1975). Hudbě se věnuje dodnes a v roce 1997 založil své vlastní nahrávací studio Aleph Records.

Radek "ClintEastwood" Prokeš

Skladatelská filmografie

Filmy

2018 Sweetwater
2015 Tales of Halloween
2011 Love Story
No Rest for the Wicked: A Basil & Moebius Adventure
2007 Křižovatka smrti 3 - Tentokráte v Paříži
Ultrasordine
2006 Abominable
2004 Biyik
Když se setmí
Most osudu
2003 Dům naruby
2002 Tom the Cat
2001 Křižovatka smrti 2
Přesný zásah
1998 Křižovatka smrti
Something to Believe In
Tango
1997 Řeč peněz
1996 Scorpion Spring
1995 Manhattan Merengue!
1993 Burani z Beverly Hills
1991 Neónová říše (TV film)
Smrtící triky 2
1989 Návrat od řeky Kwai
Únos (TV film)
1988 Berlín Blues
Sázka na smrt
Shakedown on the Sunset Strip (TV film)
Silence at Bethany, The (TV film)
1987 Čtvrtý protokol
Out on a Limb (TV film)
Sparkyho kouzelné piano
1986 Beverly Hills Madam (TV film)
Cesta Černého měsíce
Kung Fu (TV film)
Ladies Club, The
1985 Doktorem proti své vůli
Hrůza na londýnském mostě (TV film)
Komando 5 (TV film)
Lunapark smrti
Private Sessions (TV film)
Triplecross (TV film)
Vražedný ráj
1984 Spraggue (TV film)
Tank
1983 Doktor Detroit
Hvězdolet I. (TV film)
Podraz II
Princess Daisy (TV film)
Rita Hayworth: The Love Goddess (TV film)
Sudden Impact
Vražedný víkend
1982 Amityville 2: Posedlost
Falcon's Gold (TV film)
Fast-Walking
Pokušení
Stranger Is Watching, A
Třída roku 1984
Victims (TV film)
Wait Until Dark (TV film)
1981 Bankovní loupež
Caveman
Dvě tváře války
Chicago Story (TV film)
Kamaráde, kamaráde
Viernes de la eternidad, Los
1980 Brubaker
Když se čas naplnil
Nahá bomba
Serial
Souboj cti
Soutěž
1979 Boulevard Nights
Concorde - Letiště 1979
Horor v Amityville
Hry bez pravidel (TV film)
Útěk do Atén
Výstřely pro lásku
1978 Kocour z vesmíru
Narození Páně (TV film)
Nunzio
President's Mistress, The (TV film)
Return from Witch Mountain
The Manitou
1977 Den zvířat
Good Against Evil (TV film)
Horská dráha
Telefon
1976 Brenda Starr (TV film)
Jezdci po nebesích
Nedokončená novela
Orel přistál
Pouť zatracených
Special Delivery
1975 Delancey Street: The Crisis Within (TV film)
Foster and Laurie (TV film)
Guilty or Innocent: The Sam Sheppard Murder Case (TV film)
Mistr pistolník
1974 Man on a Swing
Night Games (TV film)
Tři mušketýři 2
Zlaté jehly
1973 Drak přichází
Egan (TV film)
Hit!
Hunter (TV film)
Charley Varrick
Kapsáři
Magnum Force
Znak Neptuna
1972 Joe Kidd
Konec rozkvětu
Msta
The Wrath of God
Welcome Home, Johnny Bristol (TV film)
1971 Drsný Harry
Earth II (TV film)
Escape (TV film)
Hezké holky, jedna jako druhá
Christian Licorice Store, The
Mrs. Pollifax-Spy
Oklamaný
THX 1138
1970 Imago
Kellyho hrdinové
Kočičko, kočičko miluji tě
Mask of Sheba, The (TV film)
Miluji svojí ženu
Stanice WUSA
The Aquarians (TV film)
1969 Che!
Kočičí oko
1968 Braddock (TV film)
Bratrství
Bullittův případ
Cooganův styl
Peklo v Pacifiku
Sol Madrid
1967 Frajer Luke
How I Spent My Summer Vacation (TV film)
Lišák
Poprask v mincovně
Prezidentův psychiatr
Sullivan's Empire (TV film)
The Venetian Affair
1966 Doomsday Flight, The (TV film)
I Deal In Danger
Murderers' Row
Way... Way Out
1965 Cincinnati Kid
Dark Intruder
Naslepo
Once a Thief
The Liquidator
1964 Kočky
Rhino!
See How They Run (TV film)
1958 Jefe, El
1957 Venga a bailar el rock

TV seriály

1993 Danger Theatre (TV seriál)
1991 A Woman Named Jackie (TV seriál)
El Quijote de Miguel de Cervantes (TV seriál)
1988 Earth Star Voyager (TV seriál)
Nulová šance (TV seriál)
1985 Hollywoodské ženy (TV seriál)
Léta Páně (TV seriál)
1975 Bronk (TV seriál)
Starsky a Hutch (TV seriál)
1974 Petrocelli (TV seriál)
Planet of the Apes (TV seriál)
1971 Partners, The (TV seriál)
1970 Night Gallery (TV seriál)
1969 Medical Center (TV seriál)
The Young Lawyers (TV seriál)
1967 Mannix (TV seriál)
1966 Blue Light (TV seriál)
Jericho (TV seriál)
Mission: Impossible (TV seriál)
Preview Tonight (TV seriál)
T.H.E. Cat (TV seriál)
1965 The Big Valley (TV seriál)
1964 The Man from U.N.C.L.E. (TV seriál)
1963 Bob Hope Presents the Chrysler Theatre (TV seriál)
Kraft Suspense Theatre (TV seriál)
1962 Zadáno pro Alfreda Hitchcocka (TV seriál)
1951 Hallmark Hall of Fame (TV seriál)

Dokumentární

2008 Autour de 'Rush Hour 3' en 80 mots
2001 Culture Clash: West Meets East
Jackie Chan's Hong Kong Tour
1974 Up from the Ape
1971 The Hellstrom Chronicle
1970 Long Way from Nowhere, A
1968 Rise and Fall of the Third Reich, The
1966 Making of a President: 1964, The (TV film)
Wall Street: Where the Money Is (TV film)
1965 Way Out Men, The (TV film)
1964 National Geographic Specials (TV seriál)

Herecká filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 21-40 >>
všichni fanoušci
(100)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace