foto

Linda Evans

  • nar. 18.11.1942 (78 let)
    Hartford, Connecticut, USA

Biografie

Linda Evanstad (její jméno je norského původu) se narodila v Hartfordu ve státě Connecticut. Navštěvovala Hollywood High Schoool. K herectví se dostala tak, že jí její učitel angličtiny navrhl, aby začala navštěvovat hodiny herectví, které by jí mohly pomoci překonat její extrémní nesmělost.

Svoji kariéru začala jako Audra Barkley, dcera Barbary Stanwyckové, v seriálu BIG VALLEY. Ještě jako teenager se v roce 1960 objevila v jedné epizodě seriálu BACHEIR FATHER společně s Johnem Forsythem, se kterým se před kamerou znovu potkala o nějakých dvacet let později, tentokrát jako jeho žena Krystle v seriálu DYNASTIE. Roli Krystle ztvárňovala v letech 1981 – 1988. V roce 1982 za ni získala Zlatý Globus a o rok později byla za tuto roli nominována na cenu Emmy. V dalších čtyřech letech pak přišly další čtyř nominace na Zlatý Globus – žádný z nich už ale nezískala. Poté, co skončilo její účinkování v DYNASTII, se však televizní práci věnuje jen příležitostně.

V letech 1960 – 1962 byla zasnoubená s Patrickem Curtisem. V roce 1968 se provdala za herce a filmového producenta Johna Dereka, ale jejich manželství skončilo v roce 1974 rozvodem. Stále se ale přátelí s Bo Derekovou. V červenci roku 1975 se opět provdala, tentokrát za Stana Hermana, ale ani toto manželství nevydrželo a v roce 1981 se rozvedli. Od roku 1989 až do ledna 1998 chodila s Yannim. Je majitelkou sítě fitness center a v roce 1983 vydala knihu nazvanou „Linda Evans Beauty and Exercise“. Joan Riversová o ní jednou řekla, že Linda je jedním z mála lidí v showbusinessu, o kterých nikdy neslyšela nic negativního. Linda nyní žije v městě Lakewood ve státě Washington.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

2020 Das Traumschiff - Kapstadt (TV film)
2013 The Dark, Krystle - a.z.
1997 Sestřička (TV film)
1995 Láska navzdory osudu (TV film)
1991 Dynastie: Shledání (TV film)
The Gambler Returns: The Luck of the Draw (TV film)
1990 Láska v Seattlu (TV film)
1986 Konečná hranice (TV film)
1983 Kenny Rogers as The Gambler: The Adventure Continues (TV film)
1982 Bare Essence (TV film)
1981 Bob Hope Comedy Special, The (TV film)
1980 Tom Horn
1979 Lavina expres
1978 Nowhere to Run (TV film)
Standing Tall (TV film)
1976 Hunter (TV film)
1975 Mitchell
The Big Rip-Off (TV film)
1974 Nakia (TV film)
Člen klanu
1973 Female Artillery (TV film)
1969 Childish Things
1965 Those Calloways
Velké plážové bingo
1963 Twilight of Honor

TV seriály

1986 Sever a Jih (TV seriál)
Epizoda 5 (S02E05)
1981 Dynastie (TV seriál)
The Fall Guy (TV seriál)
Colt's Angels (S01E05)
1977 Hunter (TV seriál)
1965 The Big Valley (TV seriál)

Dokumentární

2020 Evolution: The Genius Equation
2018 To nejlepší z 80. let (TV seriál)
2013 80. léta: Dekáda inspirace (TV seriál)
2001 Dynasty: The E! True Hollywood Story (TV film)
2000 Intimate Portrait: Linda Evans (TV film)
1997 Trekkies

Host

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky