foto

Jana Štvrtecká

  • nar. 19.9.1971 (46 let)
    Valtice, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Brněnská divadelní herečka a také vytížená dabérka Jana Štvrtecká pochází z jihomoravského Lanžhota, absolvovala gymnázium v Břeclavi a poté pokračovala studiem herectví na brněnské JAMU. Po absolutoriu zůstala v Brně a nastoupila do stálého angažmá v Národním divadle, kde působí dosud. Hned na počátku dostala velkou příležitost v podobě jedné z titulních rolí Shakespearova dramatu Romeo a Julie, následovaly další velké role v domácím i světovém repertoáru (Nebezpečné známosti, Zločin a trest, Past na myši).

Souběžně s profesionálním divadlem se Jana Štvrtecká začala věnovat dabingu, zpočátku to byly hlavně seriály (KOMISAŘ REX; DALLAS; POBŘEŽNÍ HLÍDKA), do paměti diváků se zapsala namluvením role Willow Rosenbergové ve všech sériích seriálu BUFFY, PŘEMOŽITELKA UPÍRŮ. Její hlas zaznívá také z animovaných filmů a seriálů, sama ale přiznává, že kreslená produkce ji hlasově vyčerpává. Naopak si cení příležitostí dabovat velké hvězdy typu Julianne Moore (HODINY) nebo Mia Farrow (ROSEMARY MÁ DĚTÁTKO).

V poslední době se s ní diváci mohou setkat na jevišti brněnského divadla v českých hrách Radúz a Mahulena (2011) nebo v milostném příběhu krasobruslařky Hany Maškové a textaře Jiřího Štaidla (Zaslíbení, 2010), znovu se objevuje i ve světové klasice (Scapinova šibalství). Před kamerou se zatím objevuje jen výjimečně (OKNO DO HŘBITOVA, 2011), kromě dabingu také čte komentáře k různým pořadům typu KUCHAŘSKÁ POHOTOVOST nebo AUTOSALÓN.

Jana Štvrtecká je vdaná a má dvě děti.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2002 Čáry báby Cotkytle aneb Tři zlaté zuby děda Vševěda (TV film)
1995 Valčík na uvítanou (TV film)

TV seriály

2017 Labyrint (TV seriál)
Epizoda 4 (S02E04)
2015 Znamení koně (TV seriál)
Dozrál čas (S02E04)
Nový úsvit (S02E03)
2011 Okno do hřbitova (TV seriál)
Mňoukavý hotel (E10)
1997 Četnické humoresky (TV seriál)
Volavka (S01E02)

TV pořady

2016 Udílení cen Františka Filipovského 2016 (TV pořad)
2009 Kuchařská pohotovost (TV pořad)
2005 Autosalon (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace