foto

Martine Sarcey

  • nar. 28.9.1928
    Paříž, Francie
  • zem. 12.6.2010 (81 let)
    Paříž, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Martine Sarcey, vlastním jménem Martine Rouchaud, má na svém kontě více než sto prací pro film a televizi, v mládí se ale věnovala spíše divadlu, později ji proslavil především dabing. Její otec André Rouchaud byl podnikatelem, pěstoval ale společenské styky s řadou umělců, mezi jeho přátele patřil například slavný spisovatel Antoine de Saint-Exupéry, matka Françoise Brisson vycházela též z kulturního prostředí, její strýc Pierre Brisson byl vydavatelem deníku Le Figaro. Martine Rouchaud vyrůstala v Paříži, kde také vystudovala herectví na konzervatoři a jejím divadelním debutem byla hra Jeanne a její soudce od Thierry Maulniera. Představení režíroval její pozdější manžel Maurice Cazeneuve.

Na stříbrné plátno vstoupila Martince Sarcey počátkem padesátých let nevelkými rolemi, hrála například v komedii SŇATKOVÁ KANCELÁŘ (Agence matrimoniale, 1951) nebo v dobrodružném snímku KOŽENÁ MASKA (Nez de cuir, 1952). Její aktivity před kamerou v této době byly spíše podružné, již tehdy se ale prosadila v dabingu a její hlas zazněl v československo-francouzském koprodukčním animovaném filmu STVOŘENÍ SVĚTA (La création du monde, 1958). Mezitím dále hrála divadlo, po rozvodu se svým prvním manželem ji jako režisér často vedl její další životní partner Michel de Ré. Hrála například v Théâtre du Quartier Latin nebo v Théâtre Montparnasse a velké herecké příležitosti jí přinášela nejen francouzská moderna, ale i světová klasika.

Ve světě filmu na sebe Martine Sarcey více upozornila s Hunebellovou komedií DEJTE SI POZOR, MÉ DÁMY (Méfiez-vous, mesdames!, 1963). Od té doby se před kamerou začala objevovat častěji, u nás jsme ji mohli vidět například po boku J. P. Belmonda ve filmu ZLODĚJ Z PAŘÍŽE (Le voleur, 1966), vícekrát ji ke spolupráci přizval režisér Michel Boisrond. V průběhu následujících let se stala vyhledávanou představitelkou postav atraktivních žen středního věku, u nás si ji diváci mohli připomenout například v komedii ZÁLETNÍK (Un élephant ça trompe énormément, 1976) s Jeanem Rochefortem v hlavní roli. Důležitou součástí její tvorby se stala také práce pro televizi a hlavní roli hrála v jedné z mnoha adaptací osvědčené literární předlohy NOSIČKA CHLEBA (La porteuse de pain, 1973), která byla v tomto případě natočena jako třináctidílný seriál. Z jejích kreací dam z vyšších společenských kruhů připomeňme císařovnu Eugenii, kterou hrála v televizním seriálu DOBRÝ DEN, PANE OFFENBACHU (Les folies Offenbach, 1977), nebo královnu Annu Rakouskou v seriálu MAZARIN (1978). Během osmdesátých let hrála Martine Sarcey ve filmu jen zřídka, objevila se ale v Lautnerově kriminálce VYVRAŽDĚNÝ DŮM (La maison assassinée, 1988).

Martine Sarcey v povědomí francouzské veřejnosti zůstává především díky práci v dabingu, jíž se věnovala od padesátých let. Nejčastěji dabovala hvězdnou Audrey Hepburn, namluvila ale i jiné americké herečky, například Shirley McLaine. Jejím hlasem z francouzských filmů často promlouvaly i mezinárodní hvězdy, jejichž francouzština byla pro potřeby producentů nevyhovující (například Nadja Tiller, Maria Schell, Elsa Martinelli nebo Sylva Koscina). Nejvíce ji ale proslavil seriál MOJE KRÁSNÁ ČARODĚJKA (Bewitched, 1964-1972), v němž několik let dabovala představitelku hlavní role Elizabeth Montgomery.

Svou divadelní dráhu ukončila Martine Sarcey Shakespearovou hrou Richard III., která se v letech 2005-2006 hrála na několika francouzských scénách. Před kamerou stála naposledy v rámci televizního seriálu DVOJÍ SPRAVEDLNOST (Engrenages), který se natáčí již od roku 2005, Martine Sarcey hrála v několika epizodách realizovaných krátce před jejím úmrtím v roce 2010. Martine Sarcey zemřela v Paříži 12. června 2010 ve věku 81 let. Za svou práci na jevišti byla v roce 1978 oceněna divadelní Cenou Béatrix Dusanne, v letech 1989 a 1990 byla dvakrát nominována na Molièrovu cenu, v roce 2004 ji pak získala za vedlejší roli v představení L'inscription prezentovaném na scéně Petit Montparnasse.

Martine Sarcey byla jednou krátce provdaná, jejím manželem byl od roku 1950 Maurice Cazeneuve (*1923), režisér, scénárista a také ředitel televizní stanice ORTF. Z jejich manželství se narodil syn Fabrice Cazeneuve (*1952), který je dnes režisérem. S Cazeneuvem se Martince Sarcey rozvedla nedlouho poté a od poloviny padesátých let byl jejím partnerem režisér a herec Michel de Ré (1925-1979).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2010 Mensonges, Les (TV film)
2009 Humeurs et rumeurs
2008 J'ai pensé à vous tous les jours (TV film)
2007 Le Chant de la baleine
2003 Un fils de notre temps (TV film)
1999 Maladie de Sachs, La
1996 Enfant sage, L' (TV film)
1995 Jefferson v Paříži
Sa dernière lettre (TV film)
1994 Dernier stade
1992 Kněžna Alexandra (TV film)
1988 Maison assassinée, La
1985 Les temps difficiles (TV film)
1983 Dans la citadelle (TV film)
Fou comme l'oiseau (TV film)
1980 Certaines nouvelles
Deux lions au soleil
Les folies du samedi soir (TV film)
Sourde oreille, La (TV film)
1979 Ciao, les mecs
1978 Trocadero bleu citron
1977 La Vie parisienne
Un moment d'égarement
1976 Naše malé angličanky
Voyage à l'étranger, Le (TV film)
Záletník
1975 Důležité je milovat
1974 Murs ont des oreilles, Les
Rubáš nemá žádné kapsy
1971 Aussi loin que l'amour
Ivetta (TV film)
La fuite (TV film)
Muž s transplantovaným mozkem
1970 Du soleil plein les yeux
Un jeu d'enfer
1969 Clérambard
1968 Don Juan revient de guerre (TV film)
Sbohem, Berto!
1967 Zloděj z Paříže
1965 Fifi Pírko
1963 Méfiez-vous, mesdames !
1962 La caméra explore le temps: Un meurtre sous Louis-Philippe (TV film)
La nuit des rois (TV film)
1957 Stvoření světa
1956 Alerte au deuxième bureau
1954 Les Intrigantes
1952 Agence matrimoniale
Procès au Vatican
1951 Kožená maska

TV seriály

2010 Dvojí spravedlnost (TV seriál)
Epizoda 5 (S03E05)
Epizoda 4 (S03E04)
Epizoda 3 (S03E03)
další epizody (5)
2005 Dolmen (TV seriál)
2003 Blandine, l'insoumise (TV seriál)
1997 Une femme en blanc (TV seriál)
1995 Docteur Sylvestre (TV seriál)
1994 Ševcův syn (TV seriál)
1993 Alice Neversová (TV seriál)
Maîtres du pain, Les (TV seriál)
1992 Cordierovi, soudce a policajt (TV seriál)
1991 Maigret (TV seriál)
1989 Le grand secret (TV seriál)
1982 Esprit de famille, L' (TV seriál)
1981 Arcole ou la terre promise (TV seriál)
1979 Amours de la belle époque, Les (TV seriál)
1978 Mazarin (TV seriál)
Médecins de nuit (TV seriál)
Une femme, une époque (TV seriál)
Voltaire (TV seriál)
1977 Dobrý den, pane Offenbachu (TV seriál)
Petit théâtre d'Antenne 2, Le (TV seriál)
1975 Cinéma 16 (TV seriál)
Lesk a bída kurtizán (TV seriál)
Mort d'un touriste, La (TV seriál)
1974 Un curé de choc (TV seriál)
1973 Porteuse de pain, La (TV seriál)
1967 Vyšetřovaní komisaře Maigreta (TV seriál)
1964 Rocambole (TV seriál)
1962 Commandant X (TV seriál)
1958 Posledních pět minut (TV seriál)

Dokumentární

1963 Zvířata

TV pořady

1975 Les rendez-vous du dimanche (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace