foto

Alan Novotný

  • nar. 9.8.1978 (41 let)
    Brno, Československo

Biografie

S divadlem začal sbírat zkušenosti v dětském studiu Divadla na provázku pod vedením Vladimíra Morávka („Komedie o narození Ježíše Krista“, „Kazisvětour“ atd.) a poté vystudoval Konzervatoř v Brně pod vedením Milana Vágnera. Od roku 2001 má angažmá v Městském divadle v Brně. Mezi zajímavé role patří – Buča („Cikáni jdou do nebe“), Adolf Hitler („Už je tady zas!“), Fred („Riverside Drive“), Ben („Život k sežrání“), Charley („Charleyova teta“), Kolóšek („Bítls“), Horác („Limonádový Joe“), Harry („Mamma Mia“) a další. Hostoval také v Divadle u Stolu („Život je sen“ – nominace na cenu A. Radoka), „Sliby chyby“ (Opava), „Podnebí“ (Divadlo Koule), „Ekonomie dobra a zla“ (Nová scéna ND Praha), „Variety“ (Theatre Soul).

Spolupracuje často také s rozhlasem („Brněnská sedmikráska“, „Pěna dní“, „Soví zpěv“, atd.). Podílí se s Lukášem Hejlíkem na projektu „LiStOvÁnÍ“, kde zároveň s ním vystupovali spisovatelé jako Dan Brown („Inferno“), Robert Fulghum („Drž mě pevně, miluj mě zlehka“), Tomáš Sedláček („Ekonomie dobra a zla“), Michal Hvorecký („Plyš“), Mariusz Szcygiel („Gottland“), Mikal Hem („Jak se stát diktátorem“) atd.

V soutěži X-Factor se se skupinou ALL-X umístili na 3. místě a spolupracovali například s Karlem Gottem či Petrem Jandou.
Dále moderuje různé sportovní akce (například pro Zbrojovku Brno či Kometu Brno), na Zlaté tretře v Ostravě účinkoval s Usainem Boltem v projektu „9.58“, moderuje též fotbalové zápasy Menšíkovy jedenáctky.

Moderuje i různé festivaly, například každoročně UNICEF či FestFest a další hudební akce. Vystupuje s Cooking Show „U nás v Evropě“, kde hraje 12 evropských tatínků. Podílel se na počítačových hrách jako „Mafia 2“, „Silent hill“, „Vietcong“ atd. Mimo jiné je vášnivý restaurátor divadelních replik a zakladatel divadelního desetiboje. Píše také zajímavé reportáže o „českých nonstopech“ po celé republice.

Má dva syny – Nicolase a Andrease.

Alan Novotný

Herecká filmografie

Filmy

2018 Hasičárna Telecí (TV film)
1999 Dvojrole
1994 Dobrý král Václav (TV film)
1993 Zázračné dítě (TV film)

TV seriály

2018 Hasičárna Telecí (TV seriál)
Požární útok (E08)
Vedro (E07)
Výjezd (E06)
další epizody (8)
2017 Lajna (TV seriál)
2015 Atentát (TV seriál)
Veterán (E02)
2013 Doktoři z Počátků (TV seriál)
2011 Okno do hřbitova (TV seriál)
2009 Odsouzené (TV seriál)
2004 Černí baroni (TV seriál)
2003 Četnické humoresky (TV seriál)
Klaudynka (S02E01)
1994 Detektiv Martin Tomsa (TV seriál)

Dokumentární

2008 X Mix (koncert)
2003 Muzikály na cestách (TV film)

Divadelní záznam

2020 Lakomec (divadelní záznam)
2015 Mrtvé duše (divadelní záznam)
2011 Škola základ života (divadelní záznam)
2008 Smrt Pavla I. (divadelní záznam)
2006 Znamení kříže (divadelní záznam)
2003 Parazit (divadelní záznam)
2002 Babylon (divadelní záznam)
Koločava (divadelní záznam)
2001 Mistr a Markétka (divadelní záznam)

Host

TV pořady

2016 Nebezpečné vztahy (TV pořad)
Tvoje tvář má známý hlas (TV pořad)
2011 Planeta Yó (TV pořad)
2009 Silvestr 2009 - Pojďte dál... (TV pořad)
Česká miss 2009 (TV pořad)
2008 X Factor (TV pořad)
Český slavík Mattoni 2008 (TV pořad)
2005 Inbox (TV pořad)
1998 Sama doma (TV pořad)
1994 Snídaně s Novou (TV pořad)
1993 Dobré ráno (TV pořad)