foto

Lea Massari

  • nar. 30.6.1933 (85 let)
    Řím, Itálie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herečka Léa Massari se nejprve prosadila významnými dramatickými rolemi v rodné Itálii, v 70. letech se výrazně prosadila také ve francouzské kinematografii, před kamerou se ale neobjevuje již více než dvacet let. Narodila se jako Anna-Maria Massatini v Římě do bohaté rodiny. Po střední škole studovala ve Švýcarsku architekturu a jako asistentka výpravy se podílela na jednom filmu slavného režiséra Maria Monicelliho. Ten jí pak nabídl první filmovou roli ve svém dramatu ZAKÁZÁNO (Proibito, 1956). V režii Renata Castellaniho pak vytvořila ústřední pár s Enricem Paganem ve filmu SNY VE SKŘÍNI (I sogni nel cassetto, 1957). Tehdy si také upravila příjmení a umělecké křestní jméno přijala na počest svého tragicky zemřelého snoubence Léa.

Po vedlejší roli v mezinárodně obsazeném koprodukčním snímku VZKŘÍŠENÍ (Aufesterhung, 1958) na sebe upozornila i filmaře ze zahraničí a brzy začaly přicházet další nabídky, například z Francie a po boku Roberta Hosseina hrála v kriminálce ZÁTAH V PAŘÍŽI (Le monte-charge, 1962), s Alainem Delonem se objevila ve filmu NEPODROBENÝ (L´insoumis, 1964). Mezitím se nevyhnula nutné účasti v historickém velkofilmu z doby antiky RHODSKÝ KOLOS (Il Colosso di Rodi, 1960) v žánru, který byl tehdy v Itálii velmi oblíbený, za zmínku stojí také vystoupení v Antonioniho DOBRODRUŽSTVÍ (L΄Avventura, 1960).

Velkou příležitost jí přinesl mezinárodně oceněný titul z doby války ČTYŘI NEAPOLSKÉ DNY (Le quattro giornate di Napoli, 1962), který byl nominován na Oscara, Léa Massari v témže roce za své tehdejší filmové role obdržela zvláštní cenu Davida v udílení prestižních cen Davida di Donatello. Do období druhé světové války byly situovány také další filmy té doby, v nichž Léa Massari prokázala své schopnosti charakterního herectví, kromě již zmíněné Francie točila také například ve Španělsku. Počátkem šedesátých let začala Léa Massari účinkovat také v divadle, výjimečně se objevovala i v televizi, kde hrála v adaptacích klasických literárních děl (italský seriál BRATŘI KARAMAZOVI – I fratelli Karamazov, 1969, později televizní film ANNA KARENINA, 1974).

Mezi jmény režisérů, s nimiž Léa Massari pracovala, defilují vedle již zmíněného Antonioniho další slavná italská jména jako Mauro Bolognini, Sergio Leone a Valerio Zurlini, z Francouzů to byli Claude Sautet, René Clément nebo Michel Deville. Režisér Louis Malle jí poskytl velkou příležitost v úloze volnomyšlenkářské matky dospívajícího chlapce ve filmu ŠELEST NA SRDCI (Le souffle au coeur, 1970) nominovaném na Oscara. Znovu točila také s Alainem Delonem (PRVNÍ KLIDNÁ NOC – La prima notte di quiete, 1972), byla i partnerkou Yvese Montanda (SYN – Le fils, 1973) nebo Lino Ventury (MLČENLIVÝ – Le scilencieux, 1973). Práce ve Francii ostatně v její filmografii sedmdesátých let převažuje, v roce 1975 byla též členkou poroty na mezinárodním festivalu v Cannes.

Zatímco Léa Massari od poloviny padesátých let hrála v řadě oceněných filmů v Itálii a ve Francii, jí samotné se dostalo prestižní trofeje až s filmem KRISTUS SE ZASTAVIL V EBOLI (Cristo si e fermato a Eboli, 1978), za nějž v roce 1979 obdržela Stříbrnou stuhu od Italského syndikátu filmových novinářů. V osmdesátých letech točila již jen výjimečně, znovu ale střídala práci v Itálii a Francii. Před kamerou stála naposledy po boku Omara Sharifa v italském filmu MILOSTNÁ CESTA (Viaggio d΄amore, 1989). Od té doby nehraje, na veřejnosti se ale dodnes objevuje především v souvislosti se svými aktivitami v rámci ochrany zvířat a životního prostředí.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1990 Viaggio d'amore
1988 Donna spezzata, Una
1985 Utajená tajemství
1984 Sedmý terč
Vigna di uve nere, La (TV film)
1983 Sarah
1981 La Flambeuse
1979 Divorcement, Le
Kristus se zastavil v Eboli
Pes
1978 Les rendez-vous d’Anna
Sale rêveur
1977 Antonio Gramsci: i giorni del carcere
Repérages
Violette & François
1976 Chi dice donna, dice donna
L'ordinateur des pompes funèbres
Linea del fiume, La
1975 Strach nad městem
1974 ...la main à couper
Anna Karenina (TV film)
1973 Alonzanfán
Femme en bleu, La
Le Fils
Mlčenlivý
Story of a Love Story
1972 Běh zajíce polem
První klidná noc
1971 Paolo e Francesca
Šelest na srdci
1970 Céleste
Senza via d'uscita
Věci života
1968 Voglio morto, Lo
Volver a vivir
1967 Il giardino delle delizie
1965 Made in Italy
Vojandy
1964 Coda del diavolo, La
L'Insoumis
Pláč pro banditu
1962 Citta prigioniera, La
Le monte-charge
Čtyři neapolské dny
1961 I sogni muoiono all'alba
Morte di un bandito
Rhodský kolos
Una Vita difficile
1960 Dobrodružství
La giornata balorda
1958 Auferstehung
Capitan Fracassa (TV film)
1957 Sny ve skříni
1954 Proibito

TV seriály

1986 Donna a Venezia, Una (TV seriál)
1980 Quaderno proibito (TV seriál)
1972 Midi Trente (TV seriál)
1971 Qualcuno bussa alla porta (TV seriál)
1969 Fratelli Karamazov, I (TV seriál)
1967 I promessi sposi (TV seriál)

Dokumentární

2007 Cannes, 60 ans d'histoires (TV film)
1983 Návrat k Lisca Bianca (TV film)

TV pořady

1975 Les rendez-vous du dimanche (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace