foto

Roy Rogers

  • nar. 5.11.1911
    Cincinnati, Ohio, USA
  • zem. 6.7.1998 (86 let)
    Apple Valley, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Měl přezdívku "Král kovbojů, král zápaďanů", nebo jednoduše Buck. Herec a zpěvák, Roy Rogers se narodil 5. 11.1911 jako  Leonard Franklin Slye v Cincinnati, Ohio, USA. Roy vyrůstal mezi koňmi na ranči,  hrál dobře na kytaru a banjo, a výborně zpíval. Rozhodl se proto odejít z Ohia a věnovat se hudbě a zpěvu.

Ve věku 18 let se přestěhoval v roce 1930 do Kalifornie, a vystupoval spolu s hudebními skupinami The Hollywood Hillbillies, Texas Outlaws, a založil si take později svou vlastní skupinu Cowboys. V roce 1934 spolupracuje také se skupinou  Boba Nolana a Tima Spencera s názvem Sons of the Pioneers. Přestože Nolan a Spencer byli po "Státech" známí, Roy za krátko vedle nich svým přirozeným, podmanivým talentem, hlasem, sympatickým vystupováním získával čím dál víc obdivovatelů a fanoušků.
Jejich společné písně jako např. Cool Water, nebo Tumbling Tumbleweeds později natáčely  známé pěvecké a filmové hvězdy jako Bing Crosby a Martha Raye. 

Ve filmu si Roy zahrál už dříve malé roličky kovbojů, ale v roce 1938 už dostal hlavní roli v Under Western Stars. Za svou kariéru natočil Roy Rogers  100 filmů, a show Roye na  CBS TV - The Roy Rogers Show byla vysílána od roku 1951 do roku 1964. 

Roy byl dvakrát ženatý - poprvé s Arline Wilkins od 14. 6. 1936 do 3. 10.1946, a měli spolu tři děti. Manželství přerušila smrt Arline, která zemřela 3. 10.1946 na rakovinu. O rok později se Roy žení s hereckou kolegyní Dale Evans, dne 31.12.1947. Dale neměla problémy přijmout jeho děti za vlastní a ještě další dvě děti spolu během  života adoptovali. Roy Rogers zemřel  na selhání srdce dne 6. 7.1998 v  Apple Valley, Kalifornie, USA.

Zajímavosti:
Roy Rogers a Dale Evans  založili westernové museum v Bransonu v Missouri. Roy dostal svého pověstného koně  Triggera na počátku roku 1938, a zapůjčil ho do filmování na přání herečky Olivie de Havilland, která jím byla nadšená do snímku Dobrodružství Robina Hooda - 1938. Trigger s Royem „hrál" téměř ve všech jeho filmech a  TV vystoupeních. Trigger zemřel, nebo pošel (protože v jeho případě ho Roy bral jako svého milého a polehlivého parťáka) v roce 1965 ve věku 33.

Marta "clara.bow" Holubová

Herecká filmografie

Filmy

2000 Ukradni ten film
1998 All My Friends Are Cowboys
1981 Wait Till We're 65 (TV film)
1976 Meanwhile, Back at the Ranch - a.z.
1975 Mackintosh and T.J.
Mickie Finns Finally Present How the West Was Lost, The (TV film)
1973 Saga of Sonora (TV film)
1972 Outdoor Rambling
1959 Alias Jesse James
1954 Tournament of Roses
1952 Son of Paleface
1951 Heart of the Rockies
In Old Amarillo
Pals of the Golden West
Screen Snapshots 2856: It Was Only Yesterday - a.z.
South of Caliente
Spoilers of the Plains
1950 Bells of Coronado
Cestou Robina Hooda
North of the Great Divide
Sunset in the West
Trigger, Jr.
Twilight in the Sierras
1949 Down Dakota Way
Susanna Pass
Zlatý hřebec
1948 Eyes of Texas
Grand Canyon Trail
Melody Time
Night Time in Nevada
Pecos Bill
The Far Frontier
The Gay Ranchero
Under California Stars
1947 Apache Rose
Bells of San Angelo
Hit Parade of 1947
On the Old Spanish Trail
Springtime in the Sierras
1946 Heldorado
Home in Oklahoma
My Pal Trigger
Out California Way
Rainbow Over Texas
Roll on Texas Moon
Song of Arizona
Under Nevada Skies
1945 Along the Navajo Trail
Bells of Rosarita
Don't Fence Me In
Man from Oklahoma
Sunset in El Dorado
Utah
Where Do We Go from Here?
1944 Braziliana
Cowboy and the Senorita
Hands Across the Border
Hollywood Canteen
Lední serenáda
Lights of Old Santa Fe
San Fernando Valley
Song of Nevada
The Yellow Rose of Texas
1943 Idaho
King of the Cowboys
Man from Music Mountain
Silver Spurs
Song of Texas
1942 Heart of the Golden West
Man From Cheyenne
Ridin' Down the Canyon
Romance on the Range
Sons of the Pioneers
South of Santa Fe
Sunset Serenade
Sunset on the Desert
1941 Arkansas Judge
Bad Man of Deadwood
In Old Cheyenne
Jesse James at Bay
Nevada City
Red River Valley
Robin Hood of the Pecos
Sheriff of Tombstone
1940 Carson City Kid, The
Colorado
Dark Command
Rodeo Dough
The Border Legion
The Ranger and the Lady
Young Bill Hickok
Young Buffalo Bill
1939 Days of Jesse James
Frontier Pony Express
In Old Caliente
Jeepers Creepers
Rough Riders' Round-up
Saga of Death Valley
Southward Ho
The Arizona Kid
Wall Street Cowboy
1938 Billy the Kid Returns
Come On, Rangers
Feud There Was, A
Shine On, Harvest Moon
The Old Barn Dance
Under Western Stars
1937 The Old Wyoming Trail
Wild Horse Rodeo
1936 California Mail
Rhythm on the Range
Song of the Saddle
The Big Show
The Mysterious Avenger
The Old Corral
1935 Gallant Defender
Slightly Static
The Old Homestead
Way Up Thar

TV seriály

1981 The Fall Guy (TV seriál)
1976 The Muppet Show (TV seriál)
1975 Wonder Woman (TV seriál)
1954 Disneyland (TV seriál)
1951 The Roy Rogers Show (TV seriál)

Dokumentární

2012 Village Music: Last of the Great Record Stores
2010 Paws, Claws & Videotape (TV film) - a.z.
2003 Christmas from Hollywood - a.z.
2000 Golden Saddles, Silver Spurs (TV film)
1994 The Our Gang Story - a.z.
1992 Roy Rogers, King of the Cowboys
1991 The Republic Pictures Story (TV film)
1990 Hollywood on Parade
1989 Action Heroes of Movies & T.V.: A Campy Compilation - a.z.
1984 Cowboys of the Saturday Matinee - a.z.
1948 Screen Snapshots: Hollywood Party - a.z.
1941 Meet the Stars #7: Meet Roy Rogers
1940 Screen Snapshots Series 19, No. 8: Cowboy Jubilee
1939 Screen Snapshots Series 19, No. 3: Outdoor Parties

TV pořady

1998 The 50th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad) - a.z.
1989 The Pat Sajak Show (TV pořad)
1985 All-Star Party for 'Dutch' Reagan (TV pořad)
1975 Good Morning America (TV pořad)
1969 Hee Haw (TV pořad)
Jimmy Durante Presents the Lennon Sisters (TV pořad)
The Andy Williams Show (TV pořad)
1967 The Kraft Music Hall (TV pořad)
1966 The Milton Berle Show (TV pořad)
1965 The Dean Martin Show (TV pořad)
The Hollywood Squares (TV pořad)
1964 The Hollywood Palace (TV pořad)
1962 The Andy Williams Show (TV pořad)
The Roy Rogers & Dale Evans Show (TV pořad)
The Tonight Show Starring Johnny Carson (TV pořad)
1961 The Mike Douglas Show (TV pořad)
1959 The Bell Telephone Hour (TV pořad)
1956 The Dinah Shore Chevy Show (TV pořad)
1953 Person to Person (TV pořad)
1952 I've Got a Secret (TV pořad)
This Is Your Life (TV pořad)
1951 The Red Skelton Show (TV pořad)
1950 The Colgate Comedy Hour (TV pořad)
What's My Line? (TV pořad)
1948 The Perry Como Show (TV pořad)
Toast of the Town (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace