foto

Francis Lai

  • nar. 26.4.1932
    Nice, Provence-Alpes-Côte d'Azur, Francie
  • zem. 7.11.2018 (86 let)
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Francis Lai se narodil 26. dubna 1932 v Nice ve Francii. Francis je francouzský hudební skladatel, který se specializuje především na hudbu k filmu. Je například autorem hudby k filmům MUŽ A ŽENA (1966) a LOVE STORY (1970) za který získal Oscara. 

Od mládí se učil hře lidové hudby na akordeon a na klavír. Napsal řadu textů k písním svých kolegů skladatelů. Později začal psát filmovou hudbu pro Claude Leloucha, poté mimo jiné i pro Terence Younga, Jeana Delannoy, René Clémenta, Arthura Hillera, Christian Jaque či Henri Verneuila. 

Složil řadu písní pro světově známé zpěváky jako např.: Mireille Mathieu, Edith Piaf, Nicole Martin, Elton John, Fabienne Thibeault, Ginette Reno, Martine Chevrier, Jacqueline Dulac, Noëlle Cordier a mnoho dalších. Napsal píseň, i pro legendárního herce Jean-Paul Belmondo, s názvem  J'en ai tant vu   v roce 1995.

Mezi filmy, které se proslavily Francisovou hudbou patří např.: MUŽ A ŽENA (1966), ŽÍT A UŽÍT (1967), dokument 13 JOURS EN FRANCE (1968), OSAMĚLÁ VLČICE (1968), ŽIVOT, LÁSKA, SMRT (1969), MUŽ, KTERÝ SE MI LÍBÍ (1969), LOVE STORY (1970), PETROLEJÁŘKY (1971), ŠŤASTNÝ NOVÝ ROK (1972), TĚLO MÉHO NEPŘÍTELE (1975), ATTENTION BANDITS! (1987), BÍDNÍCI 20. STOLETÍ (1995) či ODVAHA MILOVAT (2005). 

Francis Lai byl v roce 1966 jmenován na Oscara za soundtrack k filmu MUŽ A ŽENA a  o čtyři roky později za film LOVE STORY získal Oscara pro nejlepší filmovou hudbu. V roce 1970 ještě získal Zlatý glóbus za tentýž film a filmovou hudbu. V roce 1977 na Yamaha World Popular Song Festival (Tokio, Japonsko) získal První cenu za nejlepší píseň na světě s písní Hello Sadness - zpíval Nicole Martin. A v roce 2011 získal Prix Henri Langlois za celoživotní dílo. 
 



Cucina_Rc

Skladatelská filmografie

Filmy

2017 Chacun sa vie
2015 Un plus une
2010 I pro lásku se zabíjí
2006 Amore e libertà - Masaniello
2005 Odvaha milovat
2004 Les Parisiens
2003 Peullaseutik teuri
Super prohnilí
2000 Les Insaisissables
1999 Une pour toutes
1998 Hasards ou coïncidences
1996 Hommes, femmes, mode d'emploi
1995 Bídníci 20. století
1994 Voleur et la menteuse, Le
1993 Tout ça... pour ça!
1992 Krásný příběh
Neznámý v domě
1991 Clés du paradis, Les
1990 Jsou dny... a úplňky
Nebudu vám už na obtíž
Prohnilí proti prohnilým
Venkovan
1989 Atem, Der
Passion de Bernadette, La
1988 Bernadette
Cesta zhýčkaného dítěte
Volání ráje
1987 Oči černé
Spolek darebáků
1986 Muž a žena po 20 letech
Pozor, bandité!
1985 Gefahr für die Liebe - Aids
Marie
Seidžo densecu
1984 Horko
J'ai rencontré le Père Noël
Prohnilí
1983 Edith a Marcel
Salut la puce
1982 Večírek 2
1981 Jedni a druzí
Madame Claude 2
1980 Les Borsalini
1979 Útěk do bezpečí
1978 Leidenschaftliche Blümchen
Oliverův příběh
Robert et Robert
Světová teta Velvet
Úhoři
1977 Bilitis
Jiný muž, jiná šance
Nido de viudas
Ztracená duše
1976 Dobrák a zlí lidé
Strip-tease
Tělo mého nepřítele
Začít znovu
1975 Emmanuelle II
Le chat et la souris
Opatrovnice dětí
1974 Celý jeden život
Child Under a Leaf
Emmanuelle
Láska v dešti
Mariage
Par le sang des autres
Visit to a Chief's Son
1973 Dans la poussière du soleil
Muži
Reigen
Un homme libre
Šťastný nový rok
1972 Běh zajíce polem
Dobrodružství je dobrodružství
Paleček a obr
1971 Odeur des fauves, L'
Petit matin, Le
Petrolejářky
Smic, Smac, Smoc
1970 Berlin Affair (TV film)
Cestující v dešti
Du soleil plein les yeux
Games, The
Hello-Goodbye
La Modification
Love Story
Rošťák
1969 Ein Abend zu zweit (TV film)
Hannibal
Madly
Muž, který se mi líbí
Three Into Two Won't Go
Život, láska, smrt
1968 House of Cards
La leçon particulière
Mayerling
Osamělá vlčice
1967 Bobo
Mon amour, mon amour
Nikdy nezapomenu jeho jméno
Slunce rošťáků
Žít a užít
1966 Muž a žena

TV seriály

1989 Disperatamente Giulia (TV seriál)
1986 Sins (TV seriál)
1981 Les uns et les autres (TV seriál)

Dokumentární

1968 Grenoble

Herecká filmografie

Filmy

2005 Odvaha milovat
1983 Edith a Marcel
1971 Smic, Smac, Smoc

TV seriály

1964 Top à... (TV seriál)

Dokumentární

2003 Piaf: Her Story, Her Songs
2002 Compositeurs/réalisateurs, dialogue impossible?
2001 Hudba stříbrného plátna (TV seriál)
1974 Tid til at leve (TV seriál)

TV pořady

1985 Victoires de la musique (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)
1975 Les rendez-vous du dimanche (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(74)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace