foto

Johnny Mandel

  • nar. 23.11.1925 (93 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Skladatel populární i filmové hudby, jazzman John Alfred Mendel se narodil do rodiny oděvního dělníka a operní pěvkyně. Matka již v jeho pěti letech objevila jeho hudební sluch. Proto začal hrát na klavír, později na trubku a pozoun.

 Po studiu na Manhattan School of Music a Juilliardově konzervatoři v roce 1943 začal hrát v jazzových kapelách s Billy Rogersem, Boydem Raeburnem, Jimmy Dorseyem, Buddy Richem či Chubby Jacksonem. Ke konci druhé světové války absovoval New Yorskou vojenskou akademii, kde začal skládat svoje první kompozice. Na sklonku čtyřicátých let začal hrát a skládat pro orchestr Elliota Lawrence a později pro Counta Basieho.

V padesátých letech se přestěhoval do Los Angeles kde hrál pro Zoota Simse a v roce 1958 složil svůj první soundtrack k filmu CHCI ŽÍT!, který ho poprvé nominoval na cenu Grammy. V roce 1965 vyhrál Oskara a zároveň svojí první Grammy za singl "The Shadow of Your Smile" z filmu PÍSEČNÝ PTÁČEK. Jeho nejslavnějším dílem je skladba "Suicide Is Painless" z filmu a seriálu M*A*S*H a "Emily" Franka Sinatry,

Mandel je od roku 2011 čestným držitelem NEA Jazz Master Award; nejvyšším vyznamenáním Spojených států pro jazzové umělce.

David "thecentre" Badura

Skladatelská filmografie

Filmy

1990 Kaleidoskop (TV film)
1989 Brenda Starrová
Chodím se ženatým mužem (TV film)
1988 Caddyshack II
1987 Assault and Matrimony (TV film)
Bludičky (TV film)
1986 Christmas Eve (TV film)
1983 Staying Alive
1982 Rozsudek
Smrtící past
1981 Evita Perónová (TV film)
1980 Baltimorský zázrak
Caddyshack
1979 Agatha
Byl jsem při tom
Not Until Today (TV film)
1976 Podivný pátek
The Sailor Who Fell from Grace with the Sea
1975 The Turning Point of Jim Malloy (TV film)
Útěk na čarodějnou horu
1974 W
1973 Letní naděje, zimní vzpomínky
Poslední eskorta
1972 Call Holme (TV film)
Journey Through Rosebud
Molly and Lawless John
1971 Trackers, The (TV film)
1970 MASH
The Man Who Had Power Over Women
1969 Heaven with a Gun
Some Kind of a Nut
Toho chladného dne v parku
1968 Jed
1967 Bez okolků
Code Name: Heraclitus (TV film)
1966 An American Dream
Harper
Rusové přicházejí! Rusové přicházejí!
1965 Písečný ptáček
1964 Amerikanizace Emilky
1963 Drums of Africa
1961 The Lawbreakers
1960 3rd Voice, The
1958 Chci žít!

TV seriály

1986 Neuvěřitelné příběhy (TV seriál)
Jedna pro zahřátí (S01E15)
1973 M*A*S*H (TV seriál)
Armáda versus Námořnictvo (S01E20)
1972 Banyon (TV seriál)
M*A*S*H (TV seriál)
Edwina (S01E13)
Bakteriologická válka (S01E11)
Nenávidím tajemství (S01E10)
další epizody (10)

TV pořady

1973 Dinah Shore: In Search of the Ideal Man (TV pořad)

Herecká filmografie

Dokumentární

2007 Anita O'Day: Život jazzové zpěvačky
1989 NHK supesharu (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace