foto

Giorgio Moroder

  • nar. 26.4.1940 (77 let)
    Ortisei, Trentino-Alto Adige, Itálie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Giorgio Moroder se narodil 26. dubna 1940 v Ortisei v Itálii jako Hansjörg Moroder. Proslavil se jako zpěvák, hudební producent, skladatel pro film a hráč na syntezátor. Moroder je držitelem několika cen, včetně tří Oscarů. Kromě syntezátorů je známý i ve hře na kytaru a mezi hudební žánry, které jej proslavily, patří hlavně pop, disco a elektronická hudba. Během své hudební kariéry složil velké množství písní, spolupracoval s řadou dalších hudebníků (mj. Donna Summer, Elton John, Cher, Falco, Barbra Streisand...) a vydal několik úspěšných alb.

Začínal jako kytarista. V Evropě hrával v různých klubech, kde hrál převzaté skladby jiných hudebníků, ale posléze se na konci 60. let usídlil v Německu, kde učinil první důležité kroky své hudební kariéry, pod jménem Giorgio začal zpívat a vydávat své první songy, přičemž skladba, která ho v této době nejvíce proslavila, je "Looky Looky" z roku 1969, do češtiny přezpívaná zpěvačkou Valérií Čižmárovou jako "Léta letí".

V Německu, konkrétně v Mnichově, pak založil na začátku 70. let své vlastní studio "Musicland", které poskytovalo zázemí celé škále hudebníků a hudebních skupin a v první polovině 70. let se začal věnovat i skládání hudby pro film. Velkého úspěchu dosáhl hned v roce 1978, kdy složil hudbu pro film PŮLNOČNÍ EXPRES a získal za ní oscara. Po tomto úspěchu následovaly další známé filmy, u nichž je hudební doprovod velmi důležitý, např. AMERICKÝ GIGOLO (1980), KOČIČÍ LIDÉ (1982), ZJIZVENÁ TVÁŘ (1983), ELEKTRICKÉ SNY (1984) či DO ÚTOKU (1987). Coby spoluautor je, společně s němcem Klausem Doldingerem, zapsán pod hudbou k filmu NEKONEČNÝ PŘÍBĚH (1984). Druhého oscara své kariéry získal za píseň "Flashdance... What a Feeling" k notoricky známému romantickému muzikálu FLASHDANCE (1983). Třetího (a zatím posledního) oscara získal za slavnou romantickou píseň "Take My Breath Away" z filmu TOP GUN (1986). Na tomto filmu se sice coby skladatel hudebního doprovodu nepodílel, ale jeho píseň se stala kultovní a řada diváků si ji při jejím poslechu spojí právě s tímto filmem.

Od 90. let se již Moroder skládání filmové hudby tolik nevěnuje, ačkoliv se stále jedná o velice plodného autora (hudba pro televizi či pro jiné interprety) a navíc jsou jeho skladby neustále citovány a používány v jiných filmech či seriálech. Doba 80. let a její nezaměnitelná atmosféra, k níž neodmyslitelně patří právě i Moroderova hudba, je už dávno pryč a kdoví, zda-li se Moroder ještě někdy vrátí, aby za zvuků syntezátorů opět vehnal nostalgii do srdcí svých fanoušků a hlavně filmových diváků.

Vlk17

Skladatelská filmografie

Herecká filmografie

Filmy

2016 Melt! Festival 2015: Django Django & Nils Frahm (koncert)
1984 Elektrické sny

Dokumentární

2015 Amerika v sedmdesátých letech (TV seriál) - a.z.
Daft Punk Unchained
2014 What Difference Does It Make? A Film About Making Music
2012 Joy of Disco, The (TV film)
2003 Scarface: Creating
2001 Příběh pop music (TV seriál)
1998 Top Ten (TV seriál)
1997 Behind the Music (TV seriál)
1987 Biography (TV seriál)

TV pořady

1981 Wetten, dass..? (TV pořad)

Hudební videoklipy

2015 Giorgio Moroder - Right Here, Right Now ft. Kylie Minogue (hudební videoklip)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(130)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace