foto

Joss Ackland

  • nar. 29.2.1928 (91 let)
    North Kensington, Londýn, Anglie, Velká Británie

Biografie

Rodák z Londýna (narozen 29. února 1928), kde vystudoval Central School of Speech and Drama. Svoje první profesionální vystoupení si odbyl již v 17 letech. Od roku 1945 se pohyboval v regionálních divadelních scénách a na filmovém plátně se poprvé objevil v roce 1950 ve snímku SEDM DNÍ PŘED POLEDNEM (Seven Days to Noon). Slibně rozjíždějící kariéru překvapivě přerušil a v roce 1954 odjel do střední Afriky, kde se rok věnoval pěstování čaje. Během pobytu v Africe pracoval také jako rozhlasový diskžokej v Kapském Městě.

Po návratu do Velké Británie (v roce 1957) působil v divadelním souboru Oxford Playhouse a posléze se stal členem souboru divadla Old Vic. Další tři roky působil jako herec i jako umělecký ředitel Mermaid Theatre. Od 70. let se začal objevovat častěji i na filmovém plátně, převážně ztvárněním záporných postav. V roce 1972 role německého lékaře Fredericka ve filmu KLEC ŠTĚSTÍ (The Happiness Cage, režie Bernard Girard), nacistický maršál Göring v rekonstrukci historických událostí HITLER: POSLEDNÍCH DESET DNů (The Last Ten Days, 1973), mafiánský kmotr Don Masino Croce ve snímku SICILIÁN (The Sicilian, 1987) a nebo jihoafrický konzul Arjen Rudd ve filmu SMRTONOSNÁ ZBRAŇ 2 (Lethal Weapon 2, 1989). Za svou kariéru hrál ve více jak 130 filmech. Kromě filmů se objevil i v hudebních videoklipech, především známé hudební skupiny Pet Shop Boys.

Joss Ackland se oženil 18. srpna 1951 ve 23 letech s Rosemary Kirkcaldy (jí bylo 22). Jejich manželství trvalo 51 let a měli spolu 7 dětí. V roce 2000 jeho žena Rosemary onemocněla amyotrofickou laterální sklerózou, které 25. července 2002 podlehla.

Je autorem autobiografické knihy I Must Be in There Somewhere (Musím tam někde být).

Petr "contrastic" Kubíček

Herecká filmografie

Filmy

2014 Katherine of Alexandria
2013 Vězni slunce
2008 Magická dobrodružství Pinocchia (TV film)
2007 Brilantní plán
Jak zkrotit důchodce
2006 Cesta k vítězství (TV film)
Otec prasátek (TV film)
Pod Moskvou
2005 Christmas Eve Snowfall, The
Ikona (TV film)
Ve stínu matky
Ústav
2004 Kontrarozvědka
2003 Jindřich VIII. (TV film)
Jsem s tebou
2002 Hra o čas
K-19: Stroj na smrt
2001 Othello (TV film)
Painting Faces
2000 Gioco di specchi (TV film)
Lounge Act
Mladý Indiana Jones: Dobrodružství v tajné službě
Někdo musí z kola ven
V moci snů
1999 Milk
1998 Můj obr
1997 Světlo z ohně
Zrozeni z moře
1996 Přežila jsem Picassa
Smrtící plavba (TV film)
Tichý úkryt (TV film)
Vládce času (TV film)
Šampióni 3
1995 Calvin na dvoře krále Artuše
Daisies in December (TV film)
Mad Dogs and Englishmen
Občan X (TV film)
1994 Bible - Starý zákon: Jákob (TV film)
Giorgino
Mother's Boys
OcchioPinocchio
Zázrak v New Yorku
1993 Není úniku
The Thief and the Cobbler
1992 Byl jednou jeden zločin
Lovec stínů - Umělý válečník
Případ od Viktoriiných vodopádů (TV film)
Sheltering Desert, The
The Bridge
Voices in the Garden (TV film)
Šampióni
1991 A Murder of Quality (TV film)
Miss Marple: They Do It with Mirrors (TV film)
Neskutečná cesta Billa a Teda
Objekt krásy
Princezna a skřítek
1990 Hon na ponorku
Jekyll & Hyde (TV film)
Ten, kdo stvořil špióna (TV film)
Tre colonne in cronaca
Zapomenout na Palermo
1989 First and Last (TV film)
Justice Game, The (TV film)
Smrtonosná zbraň 2
The Man Who Lived at the Ritz (TV film)
1988 Codename: Kyril (TV film)
Jak zabít kněze
Olympus Force: The Key
1987 It Couldn't Happen Here
Okovy slávy (TV film)
Sicilián
When We Are Married (TV film)
White Mischief
1986 Lady Jane
The Great White Mountain (TV film)
1985 Shadowlands (TV film)
Zet a dvě nuly
1984 Tragedy of Coriolanus, The (TV film)
1982 The Barretts of Wimpole Street (TV film)
1981 Dangerous Davies: The Last Detective (TV film)
1980 Hra s diamanty
Jablko
Love Tapes, The (TV film)
1979 Nightingale Sang in Berkeley Square, A
Svatý Jack
1978 Daleká cesta za domovem
Kdo zabíjí nejlepší evropské šéfkuchaře?
Řecký magnát
1977 Bankéři
The Strange Case of the End of Civilization as We Know It
1976 You Talk Too Much (TV film)
1975 One of Our Dinosaurs Is Missing
Operace "Daybreak"
Royal Flash
1974 Malý princ
Nadějné vyhlídky (TV film)
Okamžik vyzrazení
Penny Gold
S*P*Y*S
1973 Access to the Children (TV film)
England Made Me
Hitler: The Last Ten Days
Tři mušketýři
1972 Bankrupt, The (TV film)
Kings Cross (TV film)
Six Faces: Gallery of Faces (TV film)
Six Faces: True Life (TV film)
Zloději myslí
1971 Getting In (TV film)
Mr. Forbush and the Penguins
Villain
1970 Crescendo
Dům smrti
Lie, The (TV film)
Three Sisters, The (TV film)
1969 Before the Party (TV film)
1968 Place of One's Own, A (TV film)
1967 Fall of the Goat (TV film)
1966 Focus (TV film)
On the March to the Sea (TV film)
Rasputin: The Mad Monk
Room 13 (TV film)
Smrt obchodního cestujícího (TV film)
Widower, The (TV film)
1965 Angus Slowly Sinking? (TV film)
Tomorrow Just You Wait (TV film)
1962 Po stopách trosečníků
1959 Sen noci svatojánské
1958 Next to No Time
1952 Ghost Ship
1950 Seven Days to Noon
1949 Landfall

TV seriály

2008 Odvážný Crusoe (TV seriál)
2006 Vraždy v Midsomeru (TV seriál)
Hon na lišku (S09E03)
1998 Figlio di Sandokan, Il (TV seriál)
1996 Testament: The Bible in Animation (TV seriál)
1992 Mladý Indiana Jones (TV seriál)
1991 A Woman Named Jackie (TV seriál)
Ashenden (TV seriál)
1989 Quiet Conspiracy, A (TV seriál)
1985 Z archivu Sherlocka Holmese (TV seriál)
Dům u měděných buků (S02E01)
1984 Záhady Slavičího domu (TV seriál)
Epizoda 5 (E05)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
další epizody (5)
1982 Bekenntnisse des Hochstaplers Felix Krull (TV seriál)
1981 Thicker Than Water (TV seriál)
1980 Question of Guilt, A (TV seriál)
The Gentle Touch (TV seriál)
1979 Tinker, Tailor, Soldier, Spy (TV seriál)
1978 Enemy at the Door (TV seriál)
1976 The Crezz (TV seriál)
1973 BBC2 Playhouse (TV seriál)
1972 The Persuaders! (TV seriál)
Read and Destroy (E20)
1970 Play for Today (TV seriál)
1969 Canterbury Tales (TV seriál)
1967 The Further Adventures of the Musketeers (TV seriál)
Trapped (TV seriál)
1966 Lord Raingo (TV seriál)
Thirteen Against Fate (TV seriál)
1965 BBC Play of the Month (TV seriál)
Thirty-Minute Theatre (TV seriál)
1964 Sherlock Holmes (TV seriál)
The Disappearance of Lady Frances Carfax (S01E13)
1963 First Night (TV seriál)
The Indian Tales of Rudyard Kipling (TV seriál)
1962 Z Cars (TV seriál)

Dokumentární

2009 In Search Of The Great Beast 666 - Aleister Crowley
2006 Pet Shop Boys: A Life in Pop (TV film)
2002 The Adventure of English (TV seriál)
1999 The Story of the SAS
1994 Joan Miró: Constellations - The Color of Poetry
1992 Mozart 1991

Host

TV pořady

1970 Aquarius (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky