foto

Sheila Vand

  • nar. 27.4.1985 (35 let)
    Los Angeles, California, USA

Biografie

Americká herečka Sheila Vand se narodila 27. dubna 1985 na předměstí Los Angeles, ale vyrůstala v Palo Alto nedaleko San Francisca. Její rodiče emigrovali do Spojených států kvůli irácko-íránské válce. Íránské kořeny lze snadno rozpoznat i v jejím obličeji, zejména její tmavé vlasy a oči jsou typické pro perské ženy. Přísní rodiče trvali na tom, aby se doma mluvilo persky. I když v dětství Sheila často odmlouvala a schválně na rodiče mluvila anglicky, znalost perštiny později dokázala uplatnit i ve své herecké kariéře a dnes možnost mluvit dalším jazykem považuje za úžasnou přednost. V Íránu nikdy nebyla, ale přesto cítí silné spojení se zemí, odkud pochází její rodiče. Od útlého věku se zkoušela věnovat hudbě nebo sportu, aby nakonec zjistila, že herectví ji baví ze všeho nejvíce. Jak Sheila s nadsázkou říká: „Herečkou se stala, protože nechtěla chodit denně do práce od devíti do pěti." Vystudovala herectví a režii na univerzitě v Los Angeles (UCLA).

Začátky její herecké kariéry jsou spojeny především s krátkometrážními snímky a se seriálem NA DOŽIVOTÍ (2007), ve kterém se objevila krátce po absolvování vysoké školy. V roce 2009 dostala roli v úspěšné hře Rajiva Josepha Bengal Tiger at the Baghdad Zoo. Hra se v roce 2011 přesunula na Broadway a byla nominována na Pulitzerovu cenu pro nejlepší drama roku 2011. Sheila Vand si zde zahrála mimo jiné po boku Robina Williamse.

Na filmovém plátně na sebe poprvé výrazněji upozornila v oscarovém snímku Bena Afflecka ARGO (2012), ve kterém ztvárnila íránskou služebnou Sahar a současně namluvila úvod filmu. Vedlejší role získala v pilotním filmu k seriálu BEVERLY HILLS COP (2013) nebo v seriálech VE SLUŽBÁCH CIA (2014) a THE RED TENT (2014). Často a ráda spolupracuje s režisérkou Anou Lily Amirpour, svou blízkou přítelkyní. Zahrála si v jejím v krátkometrážním filmu PASHMALOO, který měl premiéru na filmovém festivalu Berlinale v roce 2011. O tři roky později měl na americkém filmovém festivalu Sundance premiéru její další film SAMA NOCÍ TMOU (2014), ve kterém dostala Sheila Vand zatím největší roli své herecké kariéry. Tento snímek byl na Havajském filmovém festivalu oceněn zvláštní cenou pro režisérku a herečku v hlavní roli. Výkon Sheily Vand v nevšední roli ženské upírky v čádoru byl porotou označen za strhující. Sama herečka o této netypické roli prozradila, že s režisérkou vedly dlouhé rozhovory o charakteru postavy, jak by se měla chovat nebo vypadat, jak by se měla pohybovat, ale ona cítila, že k ideálnímu ztvárnění této role jí nejvíce pomůže její přirozenost, její vnitřní podoba s postavou, která byla napsána přímo pro ni.

Kromě herecké kariéry se věnuje i jiným projektům. Spolupracovala s malířkou a fotografkou Alexou Meade, z čehož vznikla fotografická série „MILK: What Will You Make of Me?", která byla vystavena na veletrhu soudobého umění Art Paris Art Fair a nyní je umístěna v umělecké galerii v Mnichově. Sheila Vand také stojí za vznikem experimentálního divadelního představení Sneaky Nietzsche, jež představila poprvé v roce 2010 a sama jej označuje jako fiktivně orientovanou živou hudebně divadelní show.

Daniel "Dont" Truneček

Herecká filmografie

Filmy

2020 The Rental
2019 She's Missing
The Wave
Trojí hranice
White Echo
2018 86'd
Jsme zvířaty
Prospektor
Viper Club
2017 68 Kill
Aardvark
XX
2016 Americká reportérka
Jimmy Vestvood: Amerikan Hero
Women Who Kill
2015 Camino
2014 Sama nocí tmou
Červený stan (TV film)
2013 Beverly Hills Cop (TV film)
2012 Argo
2011 Pashmaloo
2010 Bold Native
Girlfriend

TV seriály

2021 Ledová archa (TV seriál)
Epizoda 10 (S02E10)
Epizoda 9 (S02E09)
Epizoda 8 (S02E08)
další epizody (10)
2020 Ledová archa (TV seriál)
994 vagonů na délku (S01E10)
Vlak žíznil po krvi (S01E09)
Tak se točí dokola jeho svět (S01E08)
další epizody (9)
2017 24 Hodin: Nezastavitelný (TV seriál)
11:00 p.m.-12:00 a.m. (E12)
10:00 p.m.-11:00 p.m. (E11)
9:00 p.m.-10:00 p.m. (E10)
další epizody (12)
2015 Minority Report (TV seriál)
Fredi (E04)
BoJack Horseman (TV seriál)
Po oslavě (S02E04)
2014 Ve službách CIA (TV seriál)
2012 Okrsek 22 (TV seriál)
Ransom (E11)
2007 Na doživotí (TV seriál)
Občanská válka (S01E07)
Prom Queen (TV seriál)

Dokumentární

2015 Průlomové objevy (TV seriál) - vyp.
2013 America on Stage