foto

Martin Böttcher

  • nar. 17.6.1927
    Berlín, Německá říše
  • zem. 19.4.2019 (91 let)
    Rendsburg, Schleswig-Holstein, Německo

Biografie

Martin Böttcher se narodil v roce 1927 v Berlíně v hudebně zaměřené rodině. V mládí se chtěl stát pilotem, ale po válce začal působit jako kytarista v Severoněmeckém rozhlasovém orchestru. V padesátých letech začíná psát pro film – snímky DER HAUPTMANN UND SEIN HELD nebo DIE HALBSTARKEN se u nás nikdy nepromítaly, ale v Německu znamenaly pro jeho kariéru velký úspěch.

V roce 1962 byl po několika zdařilých pracích na detektivkách podle románů Edgara Wallaceho angažován pro film POKLAD NA STŘÍBRNÉM JEZEŘE a v šedesátých letech začíná zlaté období jeho kariéry. Skládá hudbu pro dalších devět „mayovek“, jeho melodie vyšly v Německu poprvé jako soundtrack a samotná titulní kompozice k Pokladu na Stříbrném jezeře se držela čtyři měsíce na prvním místě německé singlové hitparády. Téma Karla Maye ho neopouští ani v pozdějších letech, důkazem je seriál KARA BEN NEMSI EFFENDI anebo TV film VINNETOU SE VRACÍ.

Televizní obrazovka dala v sedmdesátých a osmdesátých letech Martinu Böttcherovi i mnohé jiné příležitosti, českým, potažmo československým divákům je jistě známý například kriminální seriál DERRICK. V roce 1995 byl Martin Böttcher za svůj přínos německému filmu oceněn Čestnou cenou za filmovou hudbu.

David "Tosim" Čuřík

Skladatelská filmografie

Filmy

1999 Gnadenlos 2 - Ausgeliefert und mißbraucht (TV film)
1989 Alte Freundschaften (TV film)
1987 Flohr und die Traumfrau (TV film)
1980 Knobbes Knoten (TV film)
1973 Die Tausenderreportage
1972 Frau bleibt eine Frau, Eine (Zehn Geschichten mit Lilli Palmer) (TV film)
Willi wird das Kind schon schaukeln
1971 Verliebte Ferien in Tirol
1970 Ich schlafe mit meinem Mörder
Keiner erbt für sich allein
1969 Spion unter der Haube (TV film)
1968 Kriminalmuseum - Das Goldstück (TV film)
Kriminalmuseum - Der Bohrer (TV film)
Vinnetou a Old Shatterhand v údolí smrti
1967 Kriminalmuseum - Das Amulett (TV film)
Kriminalmuseum - Das Kabel (TV film)
Kriminalmuseum - Die Spur führt nach Amsterdam (TV film)
Kriminalmuseum - Teerosen (TV film)
Mönch mit der Peitsche, Der
Zärtliche Haie
1966 Kriminalmuseum - Das Etikett (TV film)
Kriminalmuseum - Der Barockengel (TV film)
Lange Beine - lange Finger
Vinnetou a míšenka Apanači
1965 Die eigenen vier Wände (TV film)
Freispruch für Old Shatterhand (TV film)
Kriminalmuseum - Das Feuerzeug
Kriminalmuseum - Das Nummernschild (TV film)
Kriminalmuseum - Der Brief (TV film)
Oberst Wennerström (TV film)
Old Surehand
Petrolejový princ
Vinnetou - Poslední výstřel
1964 Das Phantom von Soho
Das Ungeheuer von London City
Die Diamantenhölle am Mekong
Glanz und Elend einer großen Karriere (TV film)
Mezi supy
Vinnetou - Rudý gentleman
Wartezimmer zum Jenseits
Widerstand, Flucht und Ende (TV film)
Žut
1963 Das Geheimnis der schwarzen Witwe
Der schwarze Abt
Kriminalmuseum - Die Frau im Nerz (TV film)
Vinnetou
1962 Er kann's nicht lassen
Hostinec na Temži
Max, der Taschendieb
Poklad na Stříbrném jezeře
Straße der Verheißung
1961 Mörderspiel
Penězokaz
Und sowas nennt sich Leben
Unser Haus in Kamerun
1960 Auf Engel schießt man nicht
Das schwarze Schaf
Frau am dunklen Fenster, Die
Marina
Pension Schöller
Willy, der Privatdetektiv
1959 Am Tag, als der Regen kam
Krásná lhářka
1958 Ihr 106. Geburtstag
Meine 99 Bräute
Ohne Mutter geht es nicht
Schmutziger Engel
Verbotene Paradies, Das
1957 Kindermädchen für Papa gesucht
Konečná stanice lásky
Lemkes sel. Witwe
Spielbank-Affäre
1956 Die Halbstarken
1955 Der Hauptmann und sein Held

TV seriály

2016 Vinnetou (TV seriál)
Vinnetou: Poslední bitva (E03)
Vinnetou: Tajemství Stříbrného jezera (E02)
Vinnetou: Nový svět (E01)
2014 Otec Braun (TV seriál)
Poslední případ (E22)
2012 Otec Braun (TV seriál)
Ukradené housle (E21)
Peněz se nenasytí (E20)
2010 Otec Braun (TV seriál)
Sněhurka a konec trpaslíků (E19)
Jedovatá medúza (E18)
Symbol štěstí (E17)
2009 Otec Braun (TV seriál)
Vrah přichází (E16)
Rudá Róza (E15)
2008 Otec Braun (TV seriál)
Posvátný strom (E14)
Rabínovy zahrady (E13)
2007 Otec Braun (TV seriál)
Vražda v ženském klášteře (E12)
Ztracené dědictví (E11)
Boží znamení (E10)
2006 Otec Braun (TV seriál)
Nikomu ani slovo (E09)
Tři rakve a jedno dítě (E08)
Neviditelný důkaz (E07)
2005 Otec Braun (TV seriál)
Zkáza rodu (E06)
Smrt v klášteře (E05)
2004 Otec Braun (TV seriál)
Konec renesančního umělce (E04)
Začarovaný případ (E03)
2003 Otec Braun (TV seriál)
Kostra v dunách (E02)
Sedmý chrám (E01)
1994 Heimatgeschichten (TV seriál)
1991 Pfarrers Kinder, Müllers Vieh (TV seriál)
1989 Hájovna Falkenau (TV seriál)
1983 Der Trotzkopf (TV seriál)
1978 Mein lieber Mann (TV seriál)
1977 Es muß nicht immer Kaviar sein (TV seriál)
Starej (TV seriál)
1974 Eine geschiedene Frau (TV seriál)
1973 Kara Ben Nemsi Effendi (TV seriál)
1972 Der Illegale (TV seriál)
Zvláštní oddělení K1 (TV seriál)
1970 Die Journalistin (TV seriál)
Die Kramer (TV seriál)
Die Neue (E01)
1969 Ida Rogalski (TV seriál)
1966 Das Millionending (TV seriál)
1963 Das Kriminalmuseum (TV seriál)
1958 Stahlnetz (TV seriál)

Herecká filmografie

Dokumentární

2004 Auf den Spuren Winnetous (TV film)

Host

TV pořady

1964 Die Drehscheibe (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 21-40 >>
všichni fanoušci
(184)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace