foto

Harry Andrews

  • nar. 10.11.1911
    Tonbridge, Kent, Anglie, Velká Británie
  • zem. 6.3.1989 (77 let)
    Salehurst, Sussex, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Harry Fleetwood Andrews byl anglický filmový herec, známý především pro ztvárnění řady vojenských rolí. Jeho portrét hlavního seržanta Wilsona ve filmu THE HILL /1965/ s Seanem Connerym mu vynesl cenu National Board of Review Award pro nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli a taky nominaci na ceny BAFTA pro nejlepšího britského herce. Jeho filmovým debutem byl válečný film THE RED BERET /1953/.

Ještě před jeho filmovou kariérou byl Andrews považován za herce shakespearovského střihu, hrajícího na takových jevištích jako v Queens Theatre, The Lyceum Theatre,Shakespeare Memorial Theatre v Anglii ale také v divadlech v New Yorku, Paříži, Antwerpách nebo Bruselu. Svůj první londýnský divadelní debut si odbyl v roce 1935 v divadle St.James Theatre a newyorský divadelní debut v roce 1936 v již neexistujícím divadel Empire Theatre.

Harry Andrews se narodil v Tonbridge v hrabství Kent. Byl synem Henryho Arthura Andrewse a Amy Diany Frances /roz. Horner/. Andrews navštěvoval univerzitu Wrekin College ve Wellingtonu v hrabství Shropshire. V době od října 1939 do října 1945 v časech II sv.války, sloužil Andrews u Royal Artillery.

Jeho prvním divadelním debutem bylo účinkování ve hře The Long Christmas Dinner v divadle Liverpool Playhouse v roce 1933. V letech 1937 až 1938 pracoval Andrews s Johnem Gielgudem a jeho stejnojmennou div.společností v Queens Theatre na hrách jako Richard III, The School for Scandal nebo The Merchant of Venice.

Po návratu z II sv.války se Andrews připojil k div.společnosti Old Vic a sní podnikl i turné do New Yorku. Po návratu do Anglie, v září 1946, pokračuje Andrews s touto společností až do jejího konce v roce 1949. V roce 1949 začíná Andrews hrát v již zmíněném Shakespeare Memorila Theatre ve Stratford-on-Avon, kde se objevuje v takových rolích jako v roli Macduffa, Dona Pedra a kardinála Wolseyho. V roce 1949 podnikaji australské turné. Do roku 1951 zůstává i nadále s touto společností, aby v témže roce odjel se společností Laurence Oliviera do New Yorku, hrát hry jako Caesar and Cleopatra, Antony and Cleopatra aj.

S Alanem Laddem se objevuje ve svých prvních dvou filmech THE RED BERET a THE BLACK KNIGHT /1954/. Začíná hrát v epických historických velkofilmech jako ALEXANDER THE GREAT /1956/, MOBY DICK /1956/, ICE COLD IN ALEX /1958/, SOLOMON AND SHEBA /1959/ nebo 633 SQUADRON /1964/. Během 60. a 70. Let hraje Andrews převážně v dramatech a komediích. Vedle obdržené cenz National Board of Review of Motion Picture za válečný film The Hill, získává tutéž cenu za film THE AGONY AND THE ECSTASY /1965/ v roli Donata Bramanteho.

Později se Andrews objevuje v komedii THE JOKERS /1967/, v hudební komedii THE NIGHT THEY RAIDED MINSKY'S /1968/,  ve filmové adaptaci románu Emily Bronte WUTHERING HEIGHTS /1970/, v komedii THE RULING CLASS /1972/, v hororu THEATRE OF BLOOD /1972/ nebo ve filmové adaptaci hry Maurice Maeterlincka THE BLUE BIRD, který byl prvním společným filmem Spojených Států a Sovětského Svazu.

Andrews je ale znám především pro své role vojenských oficírů. Ty zahrnují postavy seržanta Paynea v britském válečném filmu A HILL IN KOREA /1956/, majora Henryho v autobiografickém válečném filmu I ACCUSE! /1958/, majora Swindona ve filmové adaptaci hry George Bernarda Shawa THE DEVIL'S DISCIPLE /1959/, kapitána Grahama v britské komedii A TOUCH OF LARCENY /1959/, Lorda Lucana v britském válečném filmu THE CHARGE OF THE LIGHT /1968/ nebo plukovníka Thompsona v britsko-americkém válečném filmu TOO LATE THE HERO /1970/.

Mimo film se Andrews objevil v několika televizních seriálech. Na začátku 60.let například ve dvou epizodách britského TV dramatu ARMCHAIR THEATRE /1956-1974/. V roce 1975 hraje postavu plukovníka Bruce v TV dramatu EDWARD THE SEVENTH. Náseldující rok ztvárňuje Dariuse Clayhangera v seriálu založeném na povídkách THE CLAYHANGER FAMILY /. V roce 1985 poskytl Andrews rozhovor pro dokumentární pořad THIS IS YOUR LIFE /1952-1961/. Ve fantasy filmu SUPERMAN /1978/ ztvárnil jednoho z Kryptoňanů, účastnících se soudu se třemi zločinci.

Andrews umírá ve věku 77 let v roce 1989 ve svém domě v Salehurstu, zanechávaje po sobě svého životního partnera a přítele Basila Hoskinse. Andrews je nositelem čestného rytířského řádu CBE /Commander of the Most Excellent Order of the British Empire/.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

1988 Jack Rozparovač (TV film)
1987 Slavný případ (TV film)
1986 All Passion Spent (TV film)
Šokovaná
1982 Záhada Sedmi ciferníků (TV film)
1980 Hawk mstitel
Prokletí hrobky krále Tutanchamona (TV film)
Vysněná země
1979 S.O.S. Titanic (TV film)
Tales of the Unexpected (TV film)
1978 Daleká cesta za domovem
Dotek Medúzy
Hluboký spánek
Smrt na Nilu
Superman
The Four Feathers (TV film)
1977 Candleshoe
Equus
Princ a chuďas
1976 Jezdci po nebesích
Modrý pták
Passover Plot, The
1975 Valley Forge (TV film)
1974 Dokonalý plán
The Story of Jacob and Joseph (TV film)
1973 Krvavé divadlo
Mackintoshův člověk
Muž nahoře
The Final Programme
1972 Diabólica malicia
I Want What I Want (TV film)
Muž jménem La Mancha
Noční příchozí
Ruling Class, The
1971 Burke and Hare
Mikuláš a Alexandra
1970 Entertaining Mr. Sloane
Na Větrné hůrce
Příliš pozdní hrdina
Rodinné pouto
1969 Bitva o Británii
Destiny of a Spy (TV film)
Nice Girl Like Me, A
The Southern Star
Špinavá hra
1968 A Dandy in Aspic
Noc, kdy přepadli kabaret Minských
The Sea Gull
Útok lehké kavalerie
1967 Danger Route
Dlouhý souboj
Jokers, The
Nikdy nezapomenu jeho jméno
Noc generálů
1966 Modesty Blaise
Smrtelný případ
1965 Pahorek
Sands of the Kalahari
The Truth About Spring
Ve službách papeže
1964 Letka 633
Práskači
The System
Zpropadená kariéra
1963 55 dní v Pekingu
Nine Hours to Rama
1962 Lisa
Reach for Glory
1961 Barabáš
Nejlepší nepřítel
1960 A Circle Of Deception
In the Nick
1959 A Touch of Larceny
Pekelník
Šalamoun a královna ze Sáby
1958 I Accuse!
Ice-Cold in Alex
1957 Saint Joan
1956 A Hill in Korea
Alexandr Veliký
Bílá velryba
Paris a Helena
1955 The Man Who Loved Redheads
1954 The Black Knight
1953 The Red Beret

TV seriály

1988 The Play on One (TV seriál)
1986 Inside Story (TV seriál)
Návrat Sherlocka Holmese (TV seriál)
Druhá skvrna (S01E04)
1985 Screen Two (TV seriál)
1982 A.J. Wentworth, BA (TV seriál)
1981 Dynastie (TV seriál)
1980 Question of Guilt, A (TV seriál)
1979 Neobvyklé příběhy (TV seriál)
1976 Clayhanger (TV seriál)
1975 Edward the Seventh (TV seriál)
Shades of Greene (TV seriál)
1973 Great Mysteries (TV seriál)
1969 ITV Saturday Night Theatre (TV seriál)
1965 Thirty-Minute Theatre (TV seriál)
1961 Drama 61-67 (TV seriál)
1959 ITV Sunday Night Drama (TV seriál)
1956 Armchair Theatre (TV seriál)
1951 Goodyear Television Playhouse (TV seriál)
1950 BBC Sunday-Night Theatre (TV seriál)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace