Reklama

Reklama

Herbert Vesely

Herbert Vesely

nar. 31.03.1931
Vídeň, Wien, Rakousko

zem. 13.07.2002 (71 let)
Mnichov, München (Stadt), Bayern, Německo

Biografie

Narodil se ve Vídni do rodiny policejního generála s českými kořeny 31. března 1931. Po maturitě v roce 1948 studoval na Vídeňské univerzitě pět semestrů divadelní vědu a dějiny umění. Do této doby spadají i počátky jeho zájmu o film - navštěvuje kurzy herectví, věnuje se fotografii, vypomáhá ve filmových štábech a vznikají i jeho první filmové pokusy.

Jedním z nich byl krátký, dnes pravděpodobně ztracený snímek UND DIE KINDER SPIELEN SO GERN SOLDATEN (1951), volný přepis povídky Franze Kafky V kárném táboře. Klíčovou roli ve Veselyho filmové kariéře sehrálo setkání s producentem Hansem Albichem, jenž financoval jeho experimentální snímek NICHT MEHR FLIEHEN (1955). Ten Veselyho proslavil a umožnil mu stát se o dva roky později mentorem Ottomara Domnicka při vzniku jeho avantgardního snímku JONAS (1957).

Celoživotním tématem a zájmem Herberta Veselyho byla literatura, což se výrazně projevilo i v jeho filmové tvorbě. Svůj zřejmě nejdůležitější film DAS BROT DER FRÜHEN JAHRE (1962) natočil jako adaptaci stejnojmenného románu Heinricha Bölla. Když v únoru spolu s dalšími tvůrci podepisoval Oberhausenský manifest, nacházel se tento snímek již v postprodukci. Premiéru si odbyl na červnovém festivalu v Cannes a stal se - i navzdory nepříliš vřelému přijetí - vlajkovou lodí celé oberhausenské generace.

Vesely zůstal po celý život věrný svým snahám o umělecké novátorství, které se v pozdějších letech jeho kariéry přesunulo z oblasti formálních experimentů do poněkud výstřednější, komerčnější polohy - příkladem budiž eroticky laděná biografie EGON SCHIELE - EXZESSE (1981). Po celý život s sebou nosil Poznámky o kinematografu Roberta Bressona, který byl jeho velkým uměleckým vzorem. Navzdory svému nezpochybnitelnému přínosu v utváření moderního výrazu německé kinematografie dožil Herbert Vesely prakticky bez zájmu veřejnosti. Zemřel 13. července 2002.

Matouš "mashna" Hájek

Režisér

Scenárista

Filmy
1957

Maya

1955

Nicht mehr fliehen

Dokumentární
1960

Die Stadt

1958

Menschen im Espresso

Producent

Dokumentární
1958

Menschen im Espresso

Herec

Filmy
1983

Platzanweiser, Der

1957

Maya

Dokumentární
1958

Menschen im Espresso

Reklama

Reklama