foto

Nicholas Hooper

  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Nicholas Hooper je britský hudební skladatel, který skládá hudbu především pro televizní filmy. Jeho první příležitost vytvořit hudbu k filmu se naskytla již v roce 1985, kdy složil spolu s Terrym Oldfieldem hudbu pro televizní dokument BBC s názvem LAND OF THE TIGER, pojednávající o přírodě na Indickém poloostrově. V závěrečných titulcích však jeho jméno uvedeno nebylo.

Poté dlouho neměl příležitost složit k žádnému televiznímu filmu hudbu, až dokud se nepotkal s režisérem Davidem Yatesem, k jehož krátkometrážnímu snímku THE WEAVER'S WIFE (1991) složil hudbu. Právě od roku 1991 skládá již pravidelně téměř každý rok hudbu k televizním filmům, většinu pro filmy a seriály Davida Yatese. Později vyhrál dvakrát cenu BAFTA TV za hudbu k televizním filmům THE YOUNG VISITERS (2003) a PRIME SUSPECT: THE FINAL ACT (2006), nominaci na tuhle cenu získal třikrát: za televizní film THE GIRL IN THE CAFÉ (2005) a seriály THE WAY WE LIVE NOW (2001) a STATE OF PLAY (2003).

Zlom v jeho kariéře nastává, když je v roce 2007 vybrán pro režii pátého filmu o Harry Potterovi vybrán jeho starý kamarád David Yates. Ten mu dal nabídku skládat k filmu HARRY POTTER A FÉNIXŮV ŘÁD (2007) hudbu, na kterou Nicholas Hooper kývnul. Jednalo se tak o jeho první práci na celovečerním filmu, navíc ještě i na blockbusteru, kterým série o Harry Potterovi bezpochyby je.

Ohlasy na jeho práci k tomuto filmu byly velmi kladné: na World Soundtrack Awards byl nominován na objev roku a byl také nominován na Saturn Award, která uděluje ceny pracím na sci-fi, fantasy a hororových filmech. Není proto divu, že při stejné nabídce skládat hudbu pro další díl série, HARRY POTTER A PRINC DVOJÍ KRVE (2009), neváhal ani chvíli. V tomto případě byl jeho soundtrack nominován dokonce na cenu Grammy.

Avšak při otázce, zda bude skládat hudbu pro závěrečný dvojdíl série, Hooper prohlásil, že práce na předchozích dvou filmech si vybrala daň na jeho rodinném životě a musí tedy uvolnit místo pro druhé. Tím druhým se později stává francouzský skladatel Alexandre Desplat, který skládá hudbu pro obě části posledního filmu série. V současnosti pracuje Hooper na hudbě pro irské drama STELLA DAYS (2011).

Tiny "Hromino" Soul

Skladatelská filmografie

Filmy

2016 Winter Thaw
2012 Ptačí zpěv (TV film)
2010 Mo (TV film)
2009 Enid (TV film)
Harry Potter a Princ dvojí krve
2008 Einstein a Eddington (TV film)
2007 Harry Potter a Fénixův řád
2006 Chatterley Affair, The (TV film)
Hlavní podezřelý: Poslední případ (TV film)
Svědek (TV film)
2005 Bloodlines (TV film)
Cost of Living, The (TV film)
O mé rodině a jiné zvířeně (TV film)
The Girl in the Café (TV film)
2004 Mesiáš 3: Slib (TV film)
2003 Když tě miluji... (TV film)
Mladí návštěvníci (TV film)
2002 Břemeno minulosti (TV film)
Rozpolcená srdce
1998 Já jsem Tichborne

TV seriály

2012 Inspektor Banks (TV seriál)
I mrtví mají své sny - 2. část (S02E04)
I mrtví mají své sny - 1. část (S02E03)
2010 Inspektor Banks (TV seriál)
Zúčtování - 2.část (S01E02)
Zúčtování - 1. část (S01E01)
2003 Blue Murder (TV seriál)
State of Play (TV seriál)
Episode 6 (E06)
Episode 5 (E05)
Episode 4 (E04)
další epizody (6)
2001 The Way We Live Now (TV seriál)

Dokumentární

2012 Šimpanzi
2011 Africké kočky: Království odvahy
2002 Divoká budoucnost (TV seriál)
1987 Universum (TV seriál)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace