foto

Shonda Rhimes

  • nar. 13.1.1970 (48 let)
    USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Shonda Rhimes (scénáristka, režisérka a producentka) se narodila 13.ledna 1970 v Chicagu, Illinois. Navštěvovala katolickou střední školu, kde se začala zajímat o nemocniční prostředí. Po střední škole vystudovala vysokou školu Dartmouth, kde získala svůj bakalářský titul. Když dostudovala, přestěhovala se s jedním ze svých sourozenců do San Francisca, kde dostala práci v reklamě. Později se přesunula do Los Angeles,kde začala studovat scénáristiku. Byla premiantkou třídy, dokonce dostala Gary Rosenbergovu cenu ve psaní.

Po dostudování se, jako většina začínajících ve svém oboru , nemohla uchytit, proto brala různé práce jako poradce na úřadu nebo v kanceláři, aby měla na živobytí. V té době také spolupracovala na dokumentu HANK AARON: CHASING THE DREAM. Svůj režiserský debut měla v roce 1998 s krátkometřážním filmem BLOSSOMS AND VEILS. Konečně si Shondy všimli a dostala nabídky na scénáře například k filmům INTRODUCING DOROTHY DANDRIDGE, CROSSROADS, DENÍK PRINCEZNY.

V roce 2003 napsala scénář na pilotní díl seriálu CHIRURGOVÉ a rok poté dostala zelenou k natočení tohoto seriálu. Za seriál Chirurgové získala Zlatý globus v žánru: Nejlepší dramatický televizní seriál. Chirurgové začínají na podzim 2011 s úspěšnou osmou sérií. V roce 2007 také začíná se seriálem PRIVATE PRACTICE, kde pokračuje v životě jedné z hlavních hrdinek Chirurgů, Addison, která odešla ze Seattle Grace a zakotvila v Los Angeles na soukromé klinice.

V roce 2011 je jako výkonný producent dalšího lékařského seriálu OFF THE MAP, ale stanice ABC jej bohužel zrušila. V současnosti stále pokračuje v seriálech Chirurgové, Private Practice a dostala nabídku napsat pilotní díl k seriálu SCANDAL TO SERIES.

Jana "janikovajeny" J.

Scenáristická filmografie

Producentská filmografie

Režijní filmografie

Filmy

1998 Blossoms and Veils

Tvůrcovská filmografie

TV seriály

2018 Chirurgové (TV seriál)
Epizoda 24 (S15E24)
Epizoda 23 (S15E23)
Epizoda 22 (S15E22)
další epizody (39)
2017 Chirurgové (TV seriál)
1-800-799-7233 (S14E09)
Out of Nowhere (S14E08)
Who Lives, Who Dies, Who Tells Your Story (S14E07)
další epizody (24)
2016 Chirurgové (TV seriál)
Ty jsi nic neudělal (S13E09)
Místnost, kde se to děje (S13E08)
Proč mě chceš změnit teď? (S13E07)
další epizody (25)
2015 Chirurgové (TV seriál)
Co jsme ztratili v ohni (S12E08)
Něco proti tobě (S12E07)
To, co o mně nikdo neví (S12E06)
další epizody (24)
2014 Chirurgové (TV seriál)
Riziko (S11E08)
Mohli bychom začít znovu, prosím? (S11E07)
Bez a konce a začátku (S11E06)
další epizody (20)
2013 Chirurgové (TV seriál)
Bojuj za svá práva (S10E12)
Člověk na Měsíci (S10E11)
Někdo, koho jsem znala (S10E10)
další epizody (27)
2012 Chirurgové (TV seriál)
Utíkej, holka, utíkej (S09E09)
Nebezpečná soutěživost (S09E08)
Má to tak být (S09E07)
další epizody (24)
2011 Chirurgové (TV seriál)
Noc byla temná (S08E09)
Srdce v krabici (S08E08)
Trenére, postavte mě (S08E07)
další epizody (21)
2010 Chirurgové (TV seriál)
Napospas živlům (S07E10)
Dobré ráno, dobrou noc (S07E09)
Přetlak lidského těla (S07E08)
další epizody (24)
2009 Chirurgové (TV seriál)
Horečka svátečních nocí (S06E10)
Vzpomínky na minulost (S06E09)
Operace k narozeninám (S06E08)
další epizody (24)
2008 Chirurgové (TV seriál)
Já, jenom já (S05E10)
V půlnoční hodině (S05E09)
Vzájemně spjati (S05E08)
další epizody (17)
2007 Chirurgové (TV seriál)
Marná pomoci snaha 2/2 (S04E10)
Marná pomoci snaha 1/2 (S04E09)
Věčně mladí (S04E08)
další epizody (25)
2006 Chirurgové (TV seriál)
Blízká setkání lidského druhu (S03E10)
Od šeptání po vřískot (S03E09)
Zářit štěstím (S03E08)
další epizody (25)
2005 Chirurgové (TV seriál)
Anatomie Vánoc (S02E12)
Samota (S02E11)
Čeho je moc, toho je příliš (S02E10)
další epizody (21)

Herecká filmografie

TV seriály

2014 The Mindy Project (TV seriál)
The Devil Wears Lands' End (S03E05)
2007 Private Practice (TV seriál)

Dokumentární

2018 This Changes Everything
2015 The Women's List
2014 Makers: Women in Hollywood
2011 Amerika na pokračování (TV seriál)

TV pořady

2015 The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
2013 Ok! TV (TV pořad)
The Writers' Room (TV pořad)
2009 The Brian McKnight Show (TV pořad)
2004 Tavis Smiley (TV pořad)
1986 Oprah show (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(67)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace