Reklama

Reklama

Shonda Rhimes

Shonda Rhimes

nar. 13.01.1970 (54 let)
USA

Biografie

Vědět něco málo o tom, odkud pochází, člověk by se ani nedivil, kdyby se Shonda místo scenáristiky a produkování dala na akademickou dráhu. Oba její rodiče totiž pracují na univerzitní půdě – otec jako profesor a matka ve fakultní administrativě. Shonda má dva starší bratry a dvě mladší sestry a nechala se slyšet, že už od dětství jim všem velmi ráda vyprávěla příběhy. Když ještě chodila na střední školu, začala dělat dobrovolnici v nemocnici, což ji prý také hodně bavilo.

Na střední chodila do Marianiny katolické školy, po níž nastoupila na Dartmouth College, odkud si odnesla bakalářský titul. Během studií se střídavě věnovala psaní fikce a hraní ve školních divadelních představeních. Po vysoké se s jedním ze svých starších bratrů přestěhovala do San Francisca a začala pracovat v reklamní agentuře. To ji ale moc nebavilo, takže dala bráchovi brzy sbohem, odjela do Los Angeles a nastoupila do školy scenáristiky. A tady nadmíru vynikala – byla nejlepší ze třídy a za svou práci si dokonce vysloužila prestižní Gary Rosenberg Writing Fellowship Award. Shonda také začala chodit do magisterského programu televizních a filmových věd na University of Southern California. Titul po dvou letech studií získala.

Po magisterské promoci zjistila, že se stala jedním z mnoha nezaměstnaných scenáristů, co se potulují Hollywoodem a doufají, že zavadí o nějakou práci v oboru. Aby si mezitím vydělala na živobytí, nastoupila do práce ve středisku, kde se lidé bez domova a lidé jakýmkoliv způsobem mentálně postižení nebo nezpůsobilí učili dovednostem, které by jim mohly pomoct získat nějakou práci. Kromě pozice poradkyně v tomto středisku Shonda pracovala také jako běžný zaměstnanec v jedné šedivé kanceláři. Ani jednu z těchto prací neměla moc ráda.

Aby nějak uplatnila své vzdělání, snažila se prosadit u filmu. V roce 1995 pracovala jako pomocná režisérka u dokumentárního snímku HANK AARON: CHASING THE DREAM a svůj vlastní režijní debut předvedla až o tři roky později. Film se jmenoval BLOSSOMS AND VEILS a účinkovala v něm Jada Pinkett-Smith (manželka Willa Smithe) a Jeffrey Wright (kterého snad nejvíce proslavila role nemocničního bratra Belize v ANDĚLECH V AMERICE).

Tímto krátkým filmečkem na sebe Shonda docela upozornila a vzápětí dostala nabídku od HBO, aby napsala scénář k filmu INTRODUCING DOROTHY DANDRIDGE. Shonda po této příležitosti hned skočila a vyplatilo se. Film sklidil chválu od kritiků, kteří se ale – jak už to tak bývá – zaměřovali hlavně na herecké obsazení. Halle Berry tedy za její výkon v tomto snímkuvychválili kritici do nebes, zato dobrý scénář brali za samozřejmost.

Jestli jim ale Shonda chtěla ukázat, zač je toho loket, vybrala si na navázání velmi špatný projekt. V roce 2001 se do kin dostala hrůznost s názvem CROSSROADS – film o Britney Spears s onou popovou zpěvačkou v hlavní roli. Tahle úděsnost na sebe sice vydělala, ale od začátku do konce, od hereckého výkonu mladé divy až po onen scénář, to byla katastrofa. Shonda byla za svou práci nominovaná na cenu Razzie, onoho nechvalně známého anti-Oscara.

O tři roky později napsala scénář k pokračování DENÍKU PRINCEZNY. Ačkoliv film nebyl tak úspěšný jako první část a ze scenáristického hlediska také nejde o žádné veledílo, je na tenhle počin sama Shonda hrdá. Oceňuje například to, že se díky tomuhle filmu měla příležitost seznámit s hereckou legendou Julie Andrewsovou.

Roku 2005 pak přišel absolutní zlom v podobě CHIRURGŮ. Shonda si našla látku, která ji náramně inspirovala, vymyslela si postavy, které ji bavily, a už to jelo. Svou prací na CHIRURZÍCH se Shonda také zapsala do historie. Pro tenhle seriál totiž nejen psala scénáře, ale byla zároveň jeho hlavní producentkou a šéfovou. A ač je to k neuvěření, v roce 2005 byla první a jedinou Afroameričankou, které se něco takového podařilo.

Shonda se také nebála do svého seriálu obsazovat jiné než bělošské herce a těm pak postavy psát tak, že na barvě jejich pleti vlastně vůbec nezáleželo. On i původní scénář atypicky nespecifikoval, jaké rasy mají jednotlivé postavy být.

Jedním z důvodů takto otevřeného castingu byla Shondina snaha o věrné napodobení reality mimo seriál. Amerika je co do barvy pleti náramně různorodá, jen z filmů a seriálů byste to moc nepoznali, protože většina hlavních rolí pořád připadá bělošským hercům. Když už se někdo snědší v Hollywoodu objeví, připadne mu většinou nějaká vedlejší role. K tématu najímání afroamerických a latinoamerických herců se Shonda v roce 2013 přímo vyjádřila:

„Podle mě je smutné a zvláštní a jednoduše divné, že je tohle ještě pořád takový problém. Vždyť se píše rok 2013. Lidé by si to měli srovnat v hlavě. A jen tak mimochodem, ono to fakt nefunguje tak, jak se všichni obávají. Co se sledovanosti týče, tak to nemá žádné negativní následky. Dneska když vám navíc nějaký člověk, co není běloch, vytvoří seriál, většinou do něj napere tak akorát jednu snědou postavu a tu postavu pak nechá neustále žvanit o tom, jaké to je žít v tomhle světě jako černoch a bla bla bla. Takhle to ale přece taky nefunguje. Já jsem také každý den černoška, a nijak mě to nemate ani netrápí. S nikým se o tom, jaké mám pocity z barvy své kůže, bavit nepotřebuji, protože nemám pocit, že by mi kvůli tomu někdo bůhvíjak křivdil."

Během prvních sérií se Shondy novináři také ptali na to, kde bere k psaní inspiraci. Na tyhle otázky většinou odpovídala, že na ni hodně zapůsobila například BUFFY, PŘEMOŽITELKA UPÍRŮ. Vliv tohoto seriálu byl vlastně i dost patrný – to šílené tempo a všechny milostné dějové zákruty... CHIRURGOVÉ ale oslnili také dokonalou směsicí pracovního dramatu a občas trochu přepálené telenovely, vyšperkovanou skvěle odsýpajícími přirozenými dialogy.

Po úspěchu CHIRURGŮ Shonda přišla s jejich spin-offem PRIVATE PRACTICE, ve kterém dostala velký prostor postava Addison Montgomeryové. PRIVATE PRACTICE ale nikdy nebylo tak úspěšné, jako Shondino první seriálové dítko. První sezóna navíc utrpěla stávkou scénáristů, kvůli níž bylo odvysíláno jen devět dílů. Seriál se vysílal šest let a finále na obrazovkách proběhlo v lednu 2013.

Shonda ale ani při žonglování se dvěma seriály neusínala na vavřínech a psala dál a dál. V roce 2010 pro televizní stanici ABC připravila seriál INSIDE THE BOX – dramatický pořad odehrávající se ve zpravodajské kanceláři ve Washingtonu D. C. se spoustou žen v hlavních rolích. ABC tento seriál bohužel neposlala do produkce.

Shonda si ale nezoufala a o rok později přišla s OFF THE MAP. Tenhle seriál sice sama nevymyslela (o to se postarala Jenna Bansová), podílela se na něm ale jako výkonná producentka a svým jménem ho v podstatě celý zaštiťovala. Pořad o skupině doktorů na odlehlé klinice v hlubinách Amazonie diváky ale příliš nezaujal a po pár odvysílaných dílech byl zrušen.

Ještě roku 2011 stanice ABC objednala natočení pilotního dílu dalšího seriálu, tentokrát přímo z pera Shondy Rhimesové, pojmenovaného SKANDÁL. Seriál o politické poradkyni pro případy jakýchkoliv krizovek s Kerry Washington v hlavní roli měl premiéru v dubnu 2012 a na obrazovkách se drží dodnes. Shonda se ale ani tady nezastavila. V roce 2012 představitelům ABC předvedla návrh nového seriálu GILDED LILYS, ti se ale rozhodli do něj neinvestovat. A něco dalšího určitě píše i teď.

V osobním životě Shonda sama vychovává dvě dcery – první, Harper, adoptovala v roce 2002 a druhou, Emerson Pearl, v roce 2012. Aby měla děti nablízku, má pro ně přímo naproti studiu vyhrazené dvě místnosti, kde si mohou hrát nebo psát úkoly.

K první adopci se rozhodla po útocích na Světové obchodní centrum. V září roku 2001 si pronajala dům ve Vermontu a na čas se tam chtěla nastěhovat, aby měla klid na psaní. Když se ale dívala, jak obě věže padají, přehodnotila své životní priority a rozhodla se jít do tolikrát odkládané adopce.

Adoptovat druhou dceru se rozhodla o deset let později, a to ve vší tichosti. "Postavy v mých seriálech v té době adoptovaly jedno dítě za druhým, ale o mých vlastních plánech věděla jen hrstka nejbližších přátel. Když se o tom nakonec dozvěděli i ostatní, bylo to pro ně ohromné překvapení."

Na konci listopadu 2013 Shonda ke všem svým ostatním pracovním povinnostem podepsala smlouvu s vydavatelstvím Simon & Schuster a začala psát knihu, částečně memoár a částečně inspirativní příručku. Bude v ní popisovat nejen svůj boj s výchovou dvou dcer, ale také boj s Hollywoodem. Knížka má vyjít někdy v roce 2015.

Shonda vydala stranou své připravované publikace následující veřejné prohlášení: „Simon se Schusterem přišli o rozum, že mi udělali takovouhle nabídku. Já očividně nemám co komu rozdávat životní moudra. Coby pracující matka, matka samoživitelka, matka nevyspalá a randící jsem nasekala ohromnou spoustu chyb. A všechny se mi podařilo udělat během produkování několika seriálů. Psát tedy budu hlavně o tomhle, a to v naději, že to proti mně moje děti později nepoužijí při sezení u psychoterapeuta."

Nakladatelství bylo stranou Shondy mnohem méně kritické: „Tak jako Shonda Rhimes lidské příběhy nikdo vyprávět neumí. Nyní si budou moci její fanoušci přečíst ten její, vyprávěný jejími vlastními slovy. Budou moci udiveně sledovat, jak si Shonda díky skloubení televizních postav a krásné rodiny vybudovala kariéru. Čtenáři po celém světě budou moci jásat, až se dočtou o všech nebojácných rozhodnutích, která Shonda musela učinit, aby dosáhla štěstí. Jsme nadšení, že její knihu můžeme vydat."

David "Jumpstar" Koranda

Související novinky

Seriálový Bridgerton se rozrůstá

Seriálový Bridgerton se rozrůstá

17.05.2021

Seriálový hit Bridgerton streamovací služby Netflix se kromě nedávno potvrzených tří dalších řad dočká čerstvě také spin-offu. Ten zástupci Netflixu potvrdili před pár dny a děj se tentokrát zaměří… (více)

Tvůrkyně

Seriály
2024

Chirurgové

 

Epizoda 10 (S20E10)

 

Epizoda 9 (S20E09)

 

Epizoda 8 (S20E08)

  více epizod (7)
2023

Chirurgové

 

Šťastně až navěky? (S19E20)

 

Svatební blues (S19E19)

 

Připraven vyběhnout (S19E18)

  více epizod (11)
 

Královna Šarlota: Příběh Bridgertonových

 

Korunovační klenoty (E06)

 

Zahrady v rozpuku (E05)

 

Králova opora (E04)

  více epizod (3)
2022

Chirurgové

 

Ty jsi ta krev (S18E20)

 

Honba po krvi (S18E19)

 

Silnější než nenávist (S18E18)

  více epizod (15)
 

Neskutečná Anna

 

Nebezpečně blízko (E09)

 

Nápadně bohatá (E08)

 

Dobírka (E07)

  více epizod (6)
2021

Chirurgové

 

Někdo mě dnes zachránil (S17E17)

 

Ještě stojím (S17E16)

 

Tradice (S17E15)

  více epizod (16)
2020

Chirurgové

 

Usměj se (S16E21)

 

Zazpívej to znovu (S16E20)

 

Láska mého života (S16E19)

  více epizod (15)
2019

Chirurgové

 

Skok do mlhy (S15E25)

 

Přitahována krví (S15E24)

 

Co jsem udělala pro lásku (S15E23)

  více epizod (23)
2018

Chirurgové

 

Všechno, co mám (S14E24)

 

Chladná jako led (S14E23)

 

Bojuj za svou mysl (S14E22)

  více epizod (20)

Reklama

Reklama

2017

Chirurgové

 

V jednom ohni (S13E24)

 

Pravá podstata (S13E23)

 

Pootevřené dveře (S13E22)

  více epizod (21)
2016

Chirurgové

 

Rodinná záležitost (S12E24)

 

Konečně! (S12E23)

 

Maminka se snažila (S12E22)

  více epizod (22)
 

Skandál

 

That's My Girl (S05E21)

 

Trump Card (S05E20)

 

Buckle Up (S05E19)

  více epizod (8)
2015

Chirurgové

 

Můj domov jsi ty (S11E24)

 

Bublina (S11E23)

 

Odchod z domova (S11E22)

  více epizod (21)
 

Skandál

 

You Can't Take Command (S04E22)

 

A Few Good Women (S04E21)

 

First Lady Sings the Blues (S04E20)

  více epizod (20)
2014

Chirurgové

 

Strach z neznáma (S10E24)

 

Nikdy to nedopadne dobře (S10E23)

 

Nikdy se k sobě nevrátíme (S10E22)

  více epizod (17)
 

Skandál

 

The Price of Free and Fair Elections (S03E18)

 

Flesh and Blood (S03E17)

 

The Fluffer (S03E16)

  více epizod (14)
2013

Chirurgové

 

Vyhodnocování ztrát (S09E24)

 

Bouře (S09E23)

 

Věříte na kouzla? (S09E22)

  více epizod (24)
 

Skandál

 

White Hat's Back On (S02E22)

 

Any Questions? (S02E21)

 

A Woman Scorned (S02E20)

  více epizod (20)
2012

Chirurgové

 

Let (S08E24)

 

Migrace (S08E23)

 

Ať plynou časy zlé (S08E22)

  více epizod (21)
 

Skandál

 

Blown Away (S02E09)

 

Happy Birthday, Mr. President (S02E08)

 

Defiance (S02E07)

  více epizod (13)
2011

Chirurgové

 

Nezletilá bez doprovodu (S07E22)

 

Já přežiju (S07E21)

 

Svatba v bílém (S07E20)

  více epizod (18)
2010

Chirurgové

 

Den, kdy byla prolita krev (S06E24)

 

Střelec (S06E23)

 

Hledání stavu blaženosti (S06E22)

  více epizod (21)
2009

Chirurgové

 

Teď, nebo nikdy (S05E24)

 

Na dny budoucí! (S05E23)

 

Den, kdy puká srdce (S05E22)

  více epizod (21)
2008

Chirurgové

 

Studie svobody – 2. část (S04E17)

 

Studie svobody – 1. část (S04E16)

 

Riziko ztráty zdravého rozumu (S04E15)

  více epizod (14)
2007

Chirurgové

 

Copak jsme neměli skoro všechno? (S03E25)

 

Zkouška (S03E24)

 

Odvrácená strana života – 2. část (S03E23)

  více epizod (22)
2006

Chirurgové

 

Ztrácím svou víru (S02E27)

 

Nemůžeme za to, koho milujeme (S02E26)

 

Sedmnáct vteřin (S02E25)

  více epizod (22)
2005

Chirurgové

 

Anatomie Vánoc (S02E12)

 

Samota (S02E11)

 

Čeho je moc, toho je příliš (S02E10)

  více epizod (18)

Scenáristka

Filmy
2007

Grey's Anatomy: Every Moment Counts (TV film)

2004

Deník princezny 2: Královské povinnosti

2002

Crossroads

1999

Černá Carmen Dorothy Dandridge (TV film)

Seriály
2023

Královna Šarlota: Příběh Bridgertonových

 

Korunovační klenoty (E06)

 

Zahrady v rozpuku (E05)

 

Sudé dny (E03)

  více epizod (2)
2022

Neskutečná Anna

 

Život na vysoké noze (E01)

2018

Skandál

 

Good People (S07E09)

 

Station 19

2017

Skandál

 

Watch Me (S07E01)

2016

Skandál

 

That's My Girl (S05E21)

2015

Chirurgové

 

Jak zachránit život (S11E21)

 

Skandál

 

You Can't Take Command (S04E22)

 

Run (S04E10)

 

Heavy Is the Head (S05E01)

2014

Chirurgové

 

Strach z neznáma (S10E24)

Reklama

Reklama

 

Skandál

 

The Price of Free and Fair Elections (S03E18)

 

Randy, Red, Superfreak and Julia (S04E01)

2013

Skandál

 

White Hat's Back On (S02E22)

 

It's Handled (S03E01)

2012

Skandál

 

Happy Birthday, Mr. President (S02E08)

 

Grant: For the People (S01E07)

 

Sweet Baby (S01E01)

2011

Chirurgové

 

Jedna píseň za druhou (S07E18)

2010

Chirurgové

 

Den, kdy byla prolita krev (S06E24)

 

Střelec (S06E23)

2009

Chirurgové

 

Den, kdy puká srdce (S05E22)

2008

Chirurgové

 

Studie svobody – 1. část (S04E16)

 

Tam pod nebeskou bání – 2. část (S05E02)

 

Tam pod nebeskou bání – 1. část (S05E01)

2007

Chirurgové

 

Odvrácená strana života – 2. část (S03E23)

 

Odvrácená strana života – 1. část (S03E22)

 

Zázrak (S03E17)

  více epizod (5)
2006

Chirurgové

 

Ztrácím svou víru (S02E27)

 

Konec světa - 2 část (S02E17)

 

Konec světa – část 1 (S02E16)

 

Dnes přišel čas (S03E01)

2005

Chirurgové

 

Díky za vzpomínky (S02E09)

 

Sem s bolestí! (S02E05)

Krátkometrážní
1998

Blossoms and Veils

Producentka

Host

Herečka

Režisérka

Krátkometrážní
1998

Blossoms and Veils

Související novinky

Seriálový Bridgerton se rozrůstá

Seriálový Bridgerton se rozrůstá

17.05.2021

Seriálový hit Bridgerton streamovací služby Netflix se kromě nedávno potvrzených tří dalších řad dočká čerstvě také spin-offu. Ten zástupci Netflixu potvrdili před pár dny a děj se tentokrát zaměří… (více)

Reklama

Reklama