foto

Jiří Bartoň

  • nar. 3.11.1977 (40 let)
    Kyjov, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodil se 3. 11. 1977 v Kyjově. Po maturitě na střední knihovnické škole nastoupil na místo jevištního technika v Městském divadle Brno. Zde také pod režijním vedením Zdeňka Černína v roce 1996 poprvé vystoupil na profesionální scéně v Shakespearově OTHELLOVI v roličce vojáka. Během té doby začal soukromě studovat herectví u Ladislavy Dujsíkové a později u herečky Miroslavy Kolářové.

V roce 2004 zakončil studia divadelní a filmové vědy na FFMU v Brně. Do té doby spolupracoval s řadou studentských divadel. V letech 2003 – 2008 účinkoval v alternativním brněnském divadle Čára (kde postupně vytvořil hlavní role v inscenacích MASTIČKÁŘ, VZPOMÍNKY NA ŽIVOT A DÍLO SKLADATELE FOLTÝNA, BALADA FORTUNINA, LUDIS DANIELIS, HEROIKA aneb PLAY ZAVŘEL). Hostoval také v divadle Polárka (O SMOLÍČKOVI) a v Městském divadle Brno (MÁJ). V inscenaci FAUST? Divadla na počátku hrál postavu Mefista.

Od roku 2008 do 2013 byl v angažmá v Severomoravském Divadle Šumperk. Hrál zde v mnoha inscenacích (např. Polednice v KYTICI, Calandro v CALANDRIÁDĚ, Gooper v KOČCE NA ROZPÁLENÉ PLECHOVÉ STŘEŠE, Jevgenij Dorn v RACKOVI, Ross v MACBETHOVI, Osip v REVIZOROVI, Derbak v BALADĚ PRO BANDITU, Priessnitz ve VODA NENÍ VÍNO A PRESSNITZ NENÍ SCHROTH a opět titulní postavu středověké frašky MASTIČKÁŘ). Angažmá ukončil rolí Antonína Důry v inscenaci Vančurova ROZMARNÉHO LÉTA.

V současné době hraje titulní úlohu Hymana Kaplana v inscenaci PAN KAPLAN MÁ TŘÍDU RÁD brněnského Divadla Parnas, v hudebním uskupení Ensemble Opera Diversa pak roli Nissena Piczenika v LEVIATANOVI a titulní postavu v inscenaci EVERYMAN. S operní pěvkyní Janou Hrochovou nazkoušel několik hudebně-činoherních představení.

Spolupracuje také s rozhlasem - pro rádia Hey, Kiss-Hády a Krokodýl točil reklamy, na rádiu Proglas účinkoval v pořadu BÁSNÍCI TICHA. Pro Český rozhlas Olomouc natočil inscenaci TŘI U JEZERA, v rámci Českého rozhlasu Brno vystupoval v řadě minutových her, v pořadu LISTOVÁNÍ a v inscenacích PUSŤ MI TAM DALŠÍHO a HOPLAKLUAKA.

Před kamerou se poprvé mihnul v ČETNICKÝCH HUMORESKÁCH a později např. v seriálu COMEBACK. Roli Richardova přítele získal v americkém horroru Elie Rotha HOSTEL II. V té době hrál také v několika studentských filmech (SOUDCI, PŘEKVAPENÍ a namluvil monolog hlavního hrdiny ke kombinovaného filmu PROLÍNÁNÍ.)

Během pětiletého angažmá na severu Moravy se před kamerou neobjevil.

Od roku 2013 spolupracuje s televizí častěji. Větší roli skinheada Rány získal v TV seriálu EXPOZITURA. Ve výrazné roli se objevuje také v jedné z epizod "sociálního dokumentu" KŘIŽOVATKY ŽIVOTA, drobnější role hrál v seriálech DOKTOR MARTIN a VRAŽDY V KRUHU. V televizním filmu JAN HUS hraje postavu Fridricha Braniborského a v pilotním dílu německého kriminálního seriálu BORCHERTS FALL roli únosce dětí. V americké produkci si také zahrál jednoho z gangsterů v reklamě pro Ge Money Bank.

Jeho zatím poslední televizní rolí je titulní postava Vasila Menčikova v epizodě OLIZOVAČ (seriál PŘÍPADY 1. ODDĚLENÍ).

Markéta "NinadeL" Nedvědová

Herecká filmografie

Filmy

2016 Der Zürich-Krimi: Borcherts Fall (TV film)
2015 Jan Hus (TV film)
2007 Hostel II
2002 Budu si říkat Top (TV film)
2000 Přijď království tvé (divadelní záznam)

TV seriály

2017 Specialisté (TV seriál)
Mrtvým se nic nedaruje (S02E09)
2016 Případy 1. oddělení (TV seriál)
Olizovač (S02E06)
2015 Atentát (TV seriál)
Mezi nácky (E03)
Doktor Martin (TV seriál)
Na vodě (S01E03)
Vraždy v kruhu (TV seriál)
2009 Expozitura (TV seriál)
2008 Comeback (TV seriál)
1997 Četnické humoresky (TV seriál)

TV pořady

2013 Křižovatky života (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace