Reklama

Reklama

Nobuo Uemacu

Nobuo Uemacu

nar. 21.03.1959 (64 let)
Kouchi, Japonsko

Biografie

Nobuo Uematsu se narodil 21. března 1959 v městě Kóči na ostrově Šikoku. Už od mala se zajímal o hudbu a ve dvanácti letech se sám začal učit hrát na piano, nikdy však nenavštěvoval žádné profesionální kurzy. Během svého studia na univerzitě Kanagawa začal s psaním hudby a také hrál na klávesy v několika amatérských skupinách. Po absolvování školy pracoval v hudební půjčovně a k tomu skládal hudbu pro televizní reklamy. Jednoho dne mu však kamarád, zaměstnanec herní společnosti Square, nabídl aby pro složil hudbu pro novou RPG hru jménem Genesis. Uematsu nabídku přijal a v následujících dvou letech jako vedlejší práci složil soundtracky k několika dalším nepříliš úspěšným hrám. Skládáni pro hry však zezačátku nebylo to po čem toužl a bral jej pouze jako dočasný přivýdělek. Během té doby se také setkal s vývojářem Hironobu Sakaguchim, kterému slíbil že složí hudbu pro jeho chystanou hru.

V roce 1987 byla společnost Square kousek od bankrotu, když vyšla Sakaguchiho hra Final Fantasy, pro kterou Uematsu složil veškerou hudbu. Hra se nečekaně stala obrovským hitem, díky čemuž se Square podařilo zachránit. Část úspěchu byla přičitána také právě soundtracku a Uematsu byl vybrán jako skladatel i k chystanému pokračování. V té době taky podal výpověď v půjčovně a nastoupil na plný úvazek do Square. I následující díl Final Fantasy sklidil velký úspěch a Uematsu se začal soustředit především na další díly série. Ta se postupně stala nejdůležitější značkou Square a nový díl vycházel témeř každý rok. Kromě toho se však například podílel i na soundtracku ke hře Chrono Trigger a v roce 1994 vydal své první sólové album Phantasmagoria.

Největší úspěch však přišel až se sedmým dílem série, Final Fantasy VII v roce 1997. To je dodnes považováno za jednu z nejlepších her dob všech dob a její soundtrack jako jeden z nejinovativnějších a nejpopulárnějších. I v dalších dílech byla hudba jednou z nejoceňovanějších součástí hry a Uematsu ve skladbách čím dál více střídal žánry, od metalu přes pop až po techno. Navíc se dobře prodávaly i samostatně na CD a píseň Eyes on Me z Final Fantasy VIII, kterou nazpívala čínská zpěvačka Faye Wong, dokonce jako první herní skladba vyhrála na japonském Gold Disc Awards. Podařilo se mu dostat se i k filmu, když složil úvodní píseň pro GEKIJOBAN AA! MEGAMI-SAMA! (Ah! My Goddess: The Movie, 2000) a také několik skladeb pro seriál FINAL FANTASY: UNLIMITED (2001).

V roce 2004 se nečekaně rozhodl odejít ze Square Enix, údajně proto že se sídlo firmy přestěhovalo do vzdálené části Tokia a taky proto že už se cítil dost starý na to aby vzal život do vlastních rukou. Založil proto vlastní společnost Smile Please, pro kterou se prvním zákazníkem stal opět Square Enix. Pro svého bývalého zaměstnavatele nadále skládal pro sérii Final Fantasy i filmové pokračování sedmého dílu FINAL FANTASY VII ADVENT CHILDREN (2005). Kromě toho však začal spolupracovat i se studiem Mistwalker, které založil Hironobu Sakaguchi, který opustil Square Enix rok po něm. Jejich prvním společným dílem bylo RPG Blue Dragon, které se dočkalo i stejnomenné anime série. Soundtrack Blue Dragon byl také prvním albem které vyšlo v Uematsově novém hudebním nakladatelství Dog Ear Records. V roce 2009 vytvořil hudbu k celé anime sérii GUIN SAGA.

Jeho skladby se častokrát hrály i na živo, poprvé v sérii koncertů herní hudby Tokijského Filharmonického Orchestru v letech 1991 až 1994 a mimo Japonsko poprvé v německém Lipsku o deset let později. Final Fantasy se však dočkala i koncertů věnovaných jen ji a několika koncertních turné po Japonsku a následně i USA a Evropě. Sám Uematsu v roce 2002 spolu s několika dalšími skladateli ze Square Enixu založil skupinu The Black Mages, která hrála jeho skladby pro Final Fantasy ve stylu progresivního metalu. Během nésledujícíh šesti let vydali tři alba a odehráli několik koncertů samostatně i jako součást koncertních turné More Friends: Music from Final Fantasy a Voices - Music from Final Fantasy. V srpnu 2010 však oznámili že skupina končí, údajně proto že kvůli licenčním problémům nemohli hrát nic jiného než skladby složené do Uematsova odchodu z firmy. On a někteří další členové však přešli do nové skupiny Earthbound Papas. Ve stejnou dobu také vyšlo jeho druhé sólové album Nobuo Uematsu's 10 Short Stories.

Raztubyl

Skladatel

Herec

Dokumentární
2011

Gamers Heart Japan - a.z.

Ovládací panel

Fanklub

(88)

Reklama

Reklama