foto

Bill McKinney

  • nar. 12.9.1931
    Chattanooga, Tennessee, USA
  • zem. 1.12.2011 (80 let)
    Van Nuys, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Bill McKinney se narodil 12. září 1931 v Chattanooze ve státě Tennessee. Jako mladík bojoval ve válce v Koreji a tam se rozhodl, že pokud válku přežije, stane se hercem. Po skončení vojenské služby v roce 1954 se usadil v Kalifornii a v roce 1957 zahájil studium v Pasadena Playhouse, kde byl jedním z jeho spolužáků mimo jiné Dustin Hoffman. Poté nastoupil do Actors Studia Lee Strasberga. V roce 1967 McKinney debutoval na filmovém plátně v hororu Byrona Maba SHE FREAK, ale již předtím vystoupil před televizními kamerami v seriálu THE MONKESS. Více však na sebe upozornil teprve v roce 1972, když si zahrál v thrilleru VYSVOBOZENÍ (DELIVERANCE). V hlavních rolích v něm účinkovali Burt Reynolds a Jon Voight a film byl ve třech kategoriích nominován na Oscara, mimo jiné za režii Johna Boormana.

Poté se McKinneymu dostalo celé řady zajímavých nabídek. Účinkoval v moderním westernu Sama Peckinpaha JUNIOR BONNER (1972) se Stevem McQueenem a Idou Lupinovou, v komediálním westernu Johna Hustona ŽIVOT A DOBA SOUDCE ROYE BEANA (THE LIFE AND TIMES OF JUDGE ROY BEAN - 1972) s Paulem Newmanem či v politickém thrilleru Alana J. Pakuly POHLED SPOLEČNOSTI PARALLAX (THE PARALLAX VIEW - 1974).

V režijním debutu Michaela Cimina THUNDERBOLT A LIGHTFOOT (1974) hrál šíleného řidiče po boku Clinta Eastwooda a na Oscara nominovaného Jeffa Bridgese. Díky této roli a navázané známosti s Eastwoodem, který byl v té době jednou z nejlépe placených filmových hvězd planety, dostal McKinney roli ve westernu PSANEC JOSEY WALES (THE OUTLAW JOSEY WALES - 1976), o němž samotný Orson Welles prohlásil, že je to fantasticky zrežírovaný film. Eastwood pozval McKinneyho ke spolupráci ještě několikrát, například v kriminálce ŽELEZNÝ STISK (THE GAUNTLET - 1977) nebo komediálním dramatu BRONCO BILLY (1980). Naposledy si spolu zahráli v komedii Buddyho Van Horna RŮŽOVÝ CADILLAC (PINK CADILLAC - 1989). Dále McKinney účinkoval v prvním díle světoznámé série RAMBO: PRVNÍ KREV (FIRST BLOOD - 1982), třetím díle komediální sci-fi série NÁVRAT DO BUDOUCNOSTI III (BACK TO THE FUTURE PART III - 1990) či ZELENÉ MÍLE (GREEN MILE - 1999) od Franka Darabonta a představil se například i jako zpěvák. Vyšla mu deska LOVE SONGS FROM ANTRY.

Radek "ClintEastwood" Prokeš

Herecká filmografie

Filmy

2011 Custom Mary, The
2010 Poznáš, až to přijde?
2009 Fuel
2008 Hrdost a sláva
2007 Ghost Town: The Movie
Zkřížené cesty
Štěstí ve hře
2006 Bliss, The
The Garage
2005 2001 maniaků
2004 Undertow
2003 Commission, The
Looney Tunes: Zpět v akci
Satan
True Legends of the West
1999 Zelená míle
1998 "Defektiv" BOONE
1996 Návštěva z vesmíru 2 (TV film)
Slib daný Carolyn (TV film)
1995 Lone Justice 2
1994 Dobrodruzi z velkoměsta II: Legenda o Curlyho zlatě
1993 Láska, podvod a loupež (TV film)
1990 Návrat do budoucnosti III
The China Lake Murders (TV film)
1989 Růžový Cadillac
Věci, o kterých se nemluví
1988 Neposlušný policajt ze St. Louis
War Party
1985 Final Justice
1984 Všemu navzdory
1983 Srdce na kolech
1982 Rambo: První krev
Tex
1981 St. Helens
1980 Bronco Billy
Carny
Vždycky zvítězit
1979 When You Comin' Back, Red Ryder?
1978 Nikdy neprohrát
1977 Christmas Miracle in Caufield, U.S.A. (TV film)
Valentino
Železný stisk
1976 Cannonball
Psanec Josey Wales
Střelec
1975 Breakheartský průsmyk
Strange New World (TV film)
1974 For Pete's Sake
Godchild, The (TV film)
Healers, The (TV film)
Pohled společnosti Parallax
Poprava vojína Slovika (TV film)
Strange and Deadly Occurrence, The (TV film)
This Is the West That Was (TV film)
Thunderbolt a Lightfoot
Underground Man, The (TV film)
1973 Cleopatra Jones
Černá výprava
1972 Junior Bonner
Vysvobození
Život a doba soudce Roye Beana
1971 Alias Smith and Jones (TV film)
1970 Anděl puštěný z řetězu
1968 The Road Hustlers
1967 She Freak

TV seriály

1998 Sedm statečných (TV seriál)
1995 Pointman (TV seriál)
1993 Walker, Texas Ranger (TV seriál)
1992 Batman (TV seriál)
Mladý Indiana Jones (TV seriál)
1990 Yellowthread Street (TV seriál)
1989 Pobřežní hlídka (TV seriál)
1987 Rytíři z Houstonu (TV seriál)
1984 Cover Up (TV seriál)
Hunter (TV seriál)
Legmen (TV seriál)
Riptide (TV seriál)
The Master (TV seriál)
To je vražda, napsala (TV seriál)
1983 A-Team (TV seriál)
Yellow Rose, The (TV seriál)
1981 Bret Maverick (TV seriál)
Father Murphy (TV seriál)
Síla rodu (TV seriál)
The Fall Guy (TV seriál)
1980 Galactica 1980 (TV seriál)
1979 The Misadventures of Sheriff Lobo (TV seriál)
Young Maverick (TV seriál)
1978 B.J. and the Bear (TV seriál)
The Runaways (TV seriál)
1976 Sara (TV seriál)
1975 Baretta (TV seriál)
Bronk (TV seriál)
Family Holvak, The (TV seriál)
Starsky a Hutch (TV seriál)
1974 Kodiak (TV seriál)
The Manhunter (TV seriál)
Columbo (TV seriál)
Labutí píseň (S03E07)
1971 Alias Smith and Jones (TV seriál)
1970 McCloud (TV seriál)
1969 The Bold Ones: The New Doctors (TV seriál)
1967 Ironside (TV seriál)
Mannix (TV seriál)
1966 The Monkees (TV seriál)
1965 I Dream of Jeannie (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace