foto

Madeline Kahn

  • nar. 29.9.1942
    Boston, Massachusetts, USA
  • zem. 3.12.1999 (57 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodila se 29. září 1942 v Bostonu jako Madeline Gail Wolfson, Paule a Bernardovi Wolfsonovým. Byla židovkou, ale nepraktikující. Její rodiče se rozvedli, když ji byly dva roky a její matka se poté odstěhovala do New Yorku. V letech 1948 až 52 studovala internátně školu v Pensylvánii. Již na střední škole se Madeline začíná věnovat herectví ve školním dramatickém kroužku. V roce 1960 dokončila střední školu v Queensu a následně získala stipendium na vysoké škole. Univerzitu úspešně absolvovala roku 1964, kdy vystudovala drama, hudbu a logopedii. Poté krátce učila na škole a obcházela konkurzy na profesionální herečku. Těsně před tím, než získala první angažmá, přijala umělecké jméno Madeline Kahn, což bylo dívčí jméno její matky. Na konci 60. let se stala profesionálkou, roku 1970 již vystupovala na Broadwayi.

Madeline debutovala ve filmu v roce 1968 a to v krátkometrážním snímku DE DÜVA: DOVE. Její celovečerní debut byl v úspěšné komedii CO DÁL DOKTORE z roku 1972 (v hlavní roli Barbra Streisand), kde hrála hysterickou snoubenku Ryana O'Neala. Její filmová kariéra pokračovala ve snímu PAPÍROVÝ MĚSÍC (1973), kdy za svůj výkon byla poprvé nominována na Oskara na nejlepší herečku ve vedlejší roli (o rok pozdějí se totéž opakovalo za výkon v komedii OHNIVÁ SEDLA).

V těsném sledu následovaly komedie OHNIVÁ SEDLA (1974), MLADÝ FRANKENSTEIN (1974) a ZÁVRAŤ NARUBY (1977), které všechny natočil režisér Mel Brooks. Kritici se shodovali, že to byl právě on, kdo dokázal z Madeline dostat to nejlepší z jejího komického talentu. Mel o ní prohlásil: „Pokud chcete natočit úspěšnou komedii, dejte roli Madelin. Je jedním z nejvíce talentovanějších lidí, kteří kdy žili. Neexistuje lepší herečka pro komedii“.

Po jejím úspěchu ve filmech Mela Brookse hrála v několika méně úspěšných snímcích, ale v roce 1985 se opět zaskvěla ve filmu STOPA. V 90. letech se divákům nejvíce zaryla v paměti jako Pauline, výstřední sousedka hlavní postavy v sitcomu COSBY. Kromě hraní ve filmech občas zapůjčila svůj hlas i kresleným postavičkám, jako například v celovečerních filmech AMERICKÝ OCÁSEK (1986) nebo ŽIVOT BROUKA (1998).

V září 1998 byla Madeline diagnostikována rakovina vaječníku, veřejnost o nemoci informovala až v listopadu 1999. 10. října 1999 se vdala za svého dlouholetého přítele Johna Hansburyho. Nakonec však svůj boj se zákeřnou nemocí 3. prosince 1999 prohrála, bylo jí 57 let.

Vysirka

Herecká filmografie

Filmy

1999 Judy Berlin
1998 Život brouka
1997 Volunteers, The
1996 Apartmá v Londýně (TV film)
Sama na lásku (TV film)
1995 Nixon
1994 Blázni a poloblázni
1992 Otec, syn a milenka (TV film)
1990 Betsyina svatba
1986 Americký ocásek
My Little Pony: The Movie
Wanted: The Perfect Guy (TV film)
1985 Stopa
1984 V žáru velkoměsta
1983 Scrambled Feet
Žlutovous
1982 Slapstick (Of Another Kind)
1981 History of the World: Part I
1980 Happy Birthday, Gemini
Herschel drtí faraony
Prezident a jeho rodina
Simon
1979 The Muppet Movie
1978 Detektiv ze San Franciska
1977 Závrať naruby
1976 The George Burns Special (TV film)
Won Ton Ton, the Dog Who Saved Hollywood
1975 Dobrodružství mladšího a chytřejšího bratra Sherlocka Holmese
Konečně láska
1974 Mladý Frankenstein
Ohnivá sedla
1973 From the Mixed-Up Files of Mrs. Basil E. Frankweiler
Papírový měsíc
1972 Co dál, doktore?
Harvey (TV film)
1968 De Düva: The Dove

TV seriály

1996 Cosby (TV seriál)
1995 Zprávy z New Yorku (TV seriál)
1992 Lucky Luke (TV seriál)
1991 Monkey House (TV seriál)
Cesta do Avonlea (TV seriál)
It's Just a Stage (S02E11)
1987 Mr. President (TV seriál)
1983 Oh Madeline (TV seriál)
1970 Comedy Tonight (TV seriál)

Dokumentární

2013 Mel Brooks: Make a Noise (TV film) - a.z.
2009 Hollywood tančí a zpívá: 1970 - a.z.
1999 Saturday Night Live 25 (TV film) - a.z.
1998 Intimate Portrait: Phylicia Rashad (TV film)
1996 Danny Kaye: A Legacy of Laughter (TV film)
1995 50 Years of Funny Females (TV film)
1993 Sondheim: A Celebration at Carnegie Hall (TV film)
1983 Group Madness
1978 Salute to American Imagination, A (TV film)

TV pořady

1989 Best of Gilda Radner, The (TV pořad)
1988 Sesame Street, Special (TV pořad)
1987 Billy Crystal: Don't Get Me Started - The Lost Minutes (TV pořad)
1986 Best of Dan Aykroyd, The (TV pořad)
Comic Relief (TV pořad)
1969 The David Frost Show (TV pořad)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace