foto

Diana Scarwid

  • nar. 27.8.1955 (63 let)
    Savannah, Georgia, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Americká herečka Diana Elizabeth Scarwid se narodila 27. srpna 1955 v Savannah, USA. V 17 letech opustila své rodiště a odjela do New Yorku za svým snem stát se herečkou. Vystudovala Pace University a American Academy of Dramatic Arts současně, obojí s výborným prospěchem. Aktivně se účastnila divadelních a filmových workshopů v rámci vzdělávacích programů.

Ve filmu debutovala rolí Friedy v dramatu z roku 1978 DĚVČÁTKO. Rolí Louise v dramatu INSIDE MOVES (1980) získala nominaci na Oscara 1981 za nejlepší herečku ve vedlejší roli. Herečka je více známá ztvárněním Christine Crawford, údajně zneužité adoptované dcery herecké legendy Joan Crawford, v životopisném dramatu DRAHÁ MAMINKO (1981). Za svůj výkon si vysloužila ocenění Zlatá malina 1982 za nejhorší herečku ve vedlejší roli i přes pochvalnou kritiku zejména za osobitý jižní akcent. Během roku 1993 hrála ve hvězdně obsazených dramatech SILKWOODOVÁ a DRAVÉ RYBY. Působení ve filmové dramatické tvorbě se pro ni stalo klíčovým i v příštím období. V posledních letech získala o něco více vyšších profilových rolí, např. Jody v dramatu POD POVRCHEM (2002) nebo Elke Alig v thrilleru PARTY MONSTER (2003).

V televizi portrétovala významné dámy světové politické scény, Rose Kennedy v TV filmu J.F.K.: RECKLESS YOUT (1993) a Bess Truman v TV filmu PREZIDENT TRUMAN (1995). Za poslední jmenovanou roli získala další nominaci na cenu Emmy 1996 za vynikající herečku ve vedlejší roli. V roce 2001 hostovala v epizodě „Otisky prstů“ seriálu PRÁVO A POŘÁDEK (1990). V roce 2004 podepsala kontrakt na roli Karen Tyler v uznávaném seriálu televize Fox WONDERFALLS, jehož vysílání bylo předčasně ukončeno, ale jeho plná verze byla později uvolněna k záznamu na DVD nosičích. Hostovala v několika seriálech, mj. THE OTHERS (2001), ZTRACENI (2004), ÚTĚK Z VĚZENÍ (2005) a ŘEKNI, KDO TĚ ZABIL (2007). V roce 2009 v epizodě s názvem 1961 hrála Alice Show a ve stejném roce se objevila v epizodě seriálu MYŠLENKY ZLOČINCE (2005). Ve filmu TRIBUTE (2009) si zahrála po boku herečky Brittany Murphy, která téhož roku předčasně zemřela.

Křehká 1.65 m vysoká blondýnka se v roce 1977 provdala za lékaře Erica Allena Scheinbarta, mají spolu dvě děti Jeremyho a Ursulu. Diana je hrdou nositelkou neoficiálního titulu první herečky vůbec, která získala dvě rozdílná ocenění během jednoho roku - za nejlepší a zároveň nejhorší herečku. V inkriminovaném roce 1980 byla rovněž časopisem Screen World označena za jednu z dvanácti slibných hereček.

♥Milka "Roman.Ticka" K♥

Herecká filmografie

Filmy

2011 Další šťastný den
2010 Backyard Wedding (TV film)
2009 Nora Roberts: Pocta (TV film)
2008 Dream Boy
2006 Valley of the Heart's Delight
Čistá barva
2005 Red Thread
2004 Únos
2003 Mužská záležitost
Party Monster
2002 Andělíček
Cesta do války (TV film)
2000 Pod povrchem
Špinavá záležitost (TV film)
1999 Down Will Come Baby (TV film)
1998 Ruby Bridges (TV film)
Vražedná lilie (TV film)
1996 Bastard Out of Carolina
Critical Choices (TV film)
Kdyby zdi mohly mluvit (TV film)
The Angel of Pennsylvania Avenue
1995 Báječná léta
Gold Diggers: The Secret of Bear Mountain
Lék
Truman (TV film)
1993 J.F.K.: Reckless Yout (TV film)
Labor of Love: The Arlette Schweitzer Story (TV film)
Simple Justice (TV film)
1991 Noc lovce (TV film)
1989 Brenda Starrová
1987 Jak jsem ti slíbil (TV film)
1986 Extrémy
Ladies Club, The
Psycho 3
Žár
1985 Bunny's Tale, A (TV film)
1983 Dravé ryby
Silkwoodová
UFO - tajemní návštěvníci
1982 Desperate Lives (TV film)
Thou Shalt Not Kill (TV film)
1981 Drahá maminko
1980 Guyana Tragedy: The Story of Jim Jones (TV film)
Inside Moves
Znovu na cestě
1978 Battered (TV film)
Děvčátko
Forever (TV film)
1977 Bunco (TV film)
In the Glitter Palace (TV film)
Possessed, The (TV film)

TV seriály

2009 Hrdinové (TV seriál)
1961 (S03E23)
Myšlenky zločince (TV seriál)
Od kolébky do hrobu (S05E05)
2008 Řekni, kdo tě zabil (TV seriál)
Výloha na vraždu (S02E11)
Zlozvyky (S02E03)
Cirkus v cirkuse (S02E02)
další epizody (4)
Odložené případy (TV seriál)
Pavouci (S05E13)
2007 Ztraceni (TV seriál)
Cizinec v cizí zemi (S03E09)
2006 Útěk z vězení (TV seriál) - herec, a.z.
Bolshoi Booze (S02E11) - a.z.
Naprostý pád (S02E08)
Zahrabaný (S02E07)
další epizody (4)
2004 Wonderfalls (TV seriál)
Caged Bird (E13)
Totem Mole (E12)
Cocktail Bunny (E11)
další epizody (13)
Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Hlava (S05E25)
2001 Právo a pořádek (TV seriál)
Myth of Fingerprints (S12E07)
1998 Z vlastní vůle (TV seriál)
Ze Země na Měsíc (TV seriál)
Mare Tranquilitatis (E06)
Akta X (TV seriál)
Kitsunegari (S05E08)
1996 Krajní meze (TV seriál)
Zkouška ohněm (S02E09)
1979 Studs Lonigan (TV seriál)

Dokumentární

2010 The Psycho Legacy
2004 Scream Queens: The E! True Hollywood Story (TV film)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace