foto

Isaiah Washington

  • nar. 3.8.1963 (55 let)
    Houston, Texas, USA

Biografie

Isaiah Washington se narodil v Houstonu, po promoci se odstěhoval do New Yorku. Tady se objevil v několika malých rolích. Proslavil se teprve ve filmech Spike Leeho jako HRA SE SMRTÍ (1995) či SEX PO TELEFONU (1996).

Mohli jsme ho vidět v menších i větších rolí ve filmech jako MRTVÍ PREZIDENTI (1995), SKANDÁL! (1998) nebo ZAKÁZANÉ OVOCE (1998). V televizi Washington hostoval v komediálním seriálu “ALLY MCBEALOVÁ“ (1997), seriálu z prostředí newyorské policie “POLICIE NEW YORK“ (1993) a dalších televizních sériích.

Výrazněji se prosadil až v posledních několika letech, když hrál spolu s Clintem Eastwoodem v thrilleru PRAVDA ZABÍJÍ (1999), Jetem Lim v akčním dramatu ROMEO MUSÍ ZEMŘÍT (2000) a se Stevenem Seagalem v krimi LOVEC POLICAJTŮ (2001).

Nejlépe znám je ale asi pro svou roli chirurga Dr. Prestona Burka v seriálu “CHIRURGOVÉ“ (2005). V první i druhé sérii zde hrál hlavní roli. Ve třetí se posouvá do pozadí a jak uvedl tisk, stalo se tak kvůli jeho razantním názorům vůči sexuální orientaci T.R. Knighta (George O'Malley) a díky roztržkám s Patrikem Dempsey (Derek Sheperd).

Je ženatý s Jenisou Marie Washingtonovou. Mají tři děti.

Jana "xjane" Strnadová

Herecká filmografie

Filmy

2019 Cut Throat City
2018 Behind the Movement (TV film)
2017 Dead Trigger
2016 Léto snů (TV film)
2015 The Sin Seer
2014 Blackbird
2013 Blue Caprice
Doctor Bello
Go for Sisters
Pravda je jen slovo
They Die by Dawn
2012 David E. Talbert's Suddenly Single
The Undershepherd
2011 Oblast Q
2009 Hurricane Season
2008 The Least of These
2007 Grey's Anatomy: Every Moment Counts (TV film)
2005 The Moguls
2004 Hněv duší
Nebezpečné hry 2
Švédská trojka 3
2003 Detektivové z Hollywoodu
From the Outside Looking In
Život jedné dívky
2002 Bombakšeft
Loď duchů
2001 Krysy
Lovec policajtů
Sacred Is the Flesh
2000 Kin
Love Come Down
Podzimní premiéra
Romeo musí zemřít
Veil
1999 Pravda zabíjí
Texas Funeral, A
1998 Mixing Nia
Rituals
Skandál Bulworth
Vždy proti přesile (TV film)
Zakázané ovoce
1997 Joe Torre: Curveballs Along the Way (TV film)
Láska na druhý pohled
1996 Dlouhá jízda
Pan a paní Lovingovi (TV film)
Sex po telefonu
Soul of the Game (TV film)
1995 Hra se smrtí
Mrtví prezidenti
Stonewall
1994 Alma's Rainbow
Crooklyn
Příběhy ze života: Nadvláda drog: Příběh Eddieho Matose (TV film)
1993 Nebezpečně ozbrojen (TV film)
1991 Pouze obchod

TV seriály

2018 The 100 (TV seriál)
Red Queen (S05E02)
2017 Bull (TV seriál)
Bring It On (S01E19)
The 100 (TV seriál)
The Chosen (S04E12)
The Other Side (S04E11)
Die All, Die Merrily (S04E10)
další epizody (10)
2016 The 100 (TV seriál)
Perverse Instantiation: Part Two (S03E16)
Perverse Instantiation: Part One (S03E15)
Red Sky at Morning (S03E14)
další epizody (16)
Chirurgové (TV seriál) - a.z.
Chci tebe, jen tebe (S12E10) - a.z.
2014 The 100 (TV seriál)
Blood Must Have Blood: Part 2 (S02E16)
Blood Must Have Blood: Part 1 (S02E15)
Bodyguard of Lies (S02E14)
další epizody (29)
Chirurgové (TV seriál)
Nikdy se k sobě nevrátíme (S10E22)
2011 Chicago: Zákon ulice (TV seriál)
Bydlení pro chudé (E04)
2007 Bionická žena (TV seriál)
Chirurgové (TV seriál)
Copak jsme neměli skoro všechno? (S03E25)
Zkouška (S03E24)
Odvrácená strana života 2/2 (S03E23)
další epizody (15)
2006 Chirurgové (TV seriál)
Blízká setkání lidského druhu (S03E10)
Od šeptání po vřískot (S03E09)
Zářit štěstím (S03E08)
další epizody (25)
2005 Chirurgové (TV seriál)
Anatomie Vánoc (S02E12)
Samota (S02E11)
Čeho je moc, toho je příliš (S02E10)
další epizody (21)
2000 Soul Food (TV seriál)
1998 Ally McBealová (TV seriál)
Přátelé (S01E21)
Pacienti (S01E20)
1991 Právo a pořádek (TV seriál)
Out of Control (S02E08)

Dokumentární

2014 Bound: Africans versus African Americans
2010 A Man's Story
2004 Making of 'Wild Things 2', The
2000 Making of 'Romeo Must Die', The
1999 True Crime: The Scene of the Crime

Producentská filmografie

Filmy

2015 The Sin Seer

Host

TV pořady

2013 The Real (TV pořad)
2006 The 58th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2004 Tavis Smiley (TV pořad)
1986 Oprah show (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace