foto

François de Roubaix

  • nar. 3.4.1939
    Neuilly-sur-Seine, Francie
  • zem. 22.11.1975 (36 let)
    Tenerife, Canarias, Španělsko

Biografie

Hudební skladatel François de Roubaix byl synem režiséra a producenta Paula de Roubaix (1914-2005), matka byla Italka. François od dětství jevil hudební nadání a v době dospívání, kdy jeho otec produkoval hudební filmy, propadl jazzu. Jako samouk se začal zdokonalovat ve hře na klavír, pozoun a kytaru. Začal komponovat, přičemž uplatňoval svůj obdivuhodný smysl pro melodii, používal neobvyklá spojení hudebních nástrojů, experimentoval s exotickými instrumenty a jako první aplikoval ve filmové hudbě syntezátory.

Svůj talent prosadil Roubaix již ve dvaceti letech (tehdy ještě ovšem s podporou otce), kdy začal pracovat pro Roberta Enrica a složil hudbu k několika jeho krátkým filmům. Následně začal tvořit pro televizi a jeho první samostatnou prací pro celovečerní film byla hudba ke komedii PODFUKÁŘI (Les combinards, 1966). Povšimli si jej i další režiséři, pracoval například s José Giovannim nebo Julienem Duvivierem, znovu jej ke komponování vyzval také Robert Enrico, za zmínku stojí jeho početnější spolupráce s režisérem Jean-Pierrem Mockym, i když jeho filmy neměly takovou odezvu. Svou hudbou doprovodil Roubaix také filmy Jeana Hermana v hlavní roli s Alainem Delonem, jako ĎÁBELSKY VÁŠ (Diaboliquement votre, 1967) nebo JEFF (1969). Delon byl také hvězdou filmů Jeana-Pierra Melvilla, opět s Roubaixovou hudbou – SAMURAJ (Le samourai, 1967).

Z Roubaixovy tvorby u nás nejlépe známe hudební doprovod ke komedii PITI PITI PA (L'homme orchestre, 1970) s Louisem de Funésem, kde muzikální složka hrála výraznou úlohu. Zároveň v té době ale přišel útlum v práci a Roubaix se začal více soustředit na komponování pro televizi. K filmu se vrátil ve velkém stylu opět ve spolupráci s José Giovannim, kdy byl vyzván ke složení hudby pro film SMŮLA (La scoumoune, 1972) s Jean-Paulem Belmondem v hlavní roli. Roubaix v té době bydlel v pařížské ulici Rue de Courcelles a ze svého bytu učinil nahrávací studio; právě ke zmíněnému filmu pořídil hudbu zcela sám, kdy postupně nahrál všechny nástrojové složky.

François de Roubaix byl od mládí také vášnivým potápěčem a toto hobby se mu stalo osudným – v listopadu 1975 se utopil na Kanárských ostrovech. Jeho poslední skladatelské práci pro film STARÁ PUŠKA (La vieux fusil, 1975) se dostalo uznání až posmrtně. Hudba k tomuto titulu byla oceněna francouzským Cézarem, které za Françoise převzal jeho otec. Roubaixova tvorba zahrnuje úctyhodných bezmála osmdesát položek pro celovečerní i krátké filmy a také pro televizi. Jeho odkaz je dodnes živý, filmová hudba vychází na CD a k jeho novátorské práci se i v současnosti hlásí četní hudebníci po celém světě.

Roubaix byl od roku 1965 ženatý s Lorraine Morales a měl dvě děti.

Pavel "argenson" Vlach

Skladatelská filmografie

Filmy

1981 Minoïe
1975 Mais où sont passées les jeunes filles en fleurs
Smrt horského vůdce (TV film)
Stará puška
Velké prostředky
1974 ...borgnes sont rois, Les
Podezřelí
Touch Me Not
1973 Anges, Les
L'accalmie
1972 Caïds, Les
Chut!
Far From Dallas
Pénélope, folle de son corps
R.A.S.
Smůla
1971 Bez zpáteční jízdenky
Bottes de sept lieues, Les (TV film)
Les Amis
Les Lèvres rouges
Où est passé Tom?
Rumový bulvár
Saut de l'ange, Le
Un peu, beaucoup, passionnément...
1970 L'Étalon
La Peau de Torpédo
Novicky
Piti Piti Pa
Poslední adresa
Pour un sourire
Une infinie tendresse
1969 Diamanty
Emma Zunz
Jeff
Quarante-huit heures d'amour
1968 Comment les séduire
Dravec
Ho!
Sbohem příteli
Tma přede mnou, tma za mnou
Velké prádlo
1967 Blondýnka z Pekingu
Dobrodruzi
Loi du survivant, La
Poneyttes, Les
Samuraj
Ďábelsky Váš
1966 Combinards, Les
Elles
1965 Les Grandes gueules
Théâtre de la jeunesse: La redevance du fantôme, Le (TV film)
1964 Contre point
Strip-teaseuses ou ces femmes que l'on croit faciles

TV seriály

1976 Komisař Moulin (TV seriál)
A hlavně mi nelži (S01E01)
Trois de coeur (TV seriál)
1974 Chapi-Chapo (TV seriál)
À dossiers ouverts (TV seriál)
À vous de jouer Milord (TV seriál)
1973 Provocateur, Le (TV seriál)
1971 Miroir 2000, Le (TV seriál)
1969 Oiseaux rares, Les (TV seriál)
Que ferait donc Faber? (TV seriál)
1968 Paradis terrestre, Le (TV seriál)
Secrets de la mer rouge, Les (TV seriál)
1967 Les Chevaliers du ciel (TV seriál)
Rue barrée (TV seriál)
Vie commence à minuit, La (TV seriál)
1965 Les survivants (TV seriál)

Dokumentární

1973 Demi-jours, Les
Laissés pour compte
1972 Alžírská válka
1961 Thaumetopoea, la vie des chenilles processionnaires du pain et leur extermination contrôlée

Režijní filmografie

Herecká filmografie

Dokumentární

2007 François de Roubaix, l'aventurier (TV film) - a.z.

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(65)