foto

Gunnar Björnstrand

  • nar. 13.11.1909
    Stockholm, Švédsko
  • zem. 24.5.1986 (76 let)
    Djursholm, Danderyd, Stockholms län, Švédsko

Biografie

Švédský charakterní herec známý díky své spolupráci s režisérem Ingmarem Bergmanem. Objevil se ve více než 180 filmech. Byl to všestranný herec schopný ztvárnit drsné i jemné charaktery, účinkoval stejně dobře v komediích i tragédiích. Jeho dcera Veronica Björnstrand je také herečkou.

Během své herecké kariéry představoval zejména morálně bezúhonné postavy zmítané pochybnostmi a pokušením. Pod Bergmanovou režijní taktovkou se poprvé představil ve filmu PRŠÍ NÁM NA LÁSKU (1946) a mezinárodní popularity dosáhl v sérii snímků vrcholící filmem HOSTÉ VEČEŘE PÁNĚ (1962) kde se bravurně zhostil role kněze ztrácejícího víru. Uhlazenost Björnstrandova projevu zde byla v pronikavém kontrastu k jeho vnitřním mukám zapříčiněných religiózní nejistotou.

Ve filmu SEDMÁ PEČEŤ hrál naopak cynického „Sancha Panzu“, společníka tápajícímu rytíři (Max von Sydow) a navzdory svému zavedenému typu se stal mazaným protějškem donkichotskému pánovi.

Účinkoval také v dalších švédských snímcích, jako byly například ŠATY nebo kontroverzní MÁ SESTRA MÁ LÁSKA Vilgota Sjömana. Objevil se i v pozdějších Bergmanových filmech jako TVÁŘÍ V TVÁŘ, PODZIMNÍ SONÁTA nebo FANNY A ALEXANDR.

Marek "džanik" Janík

Herecká filmografie

Filmy

1982 Fanny a Alexandr
Rozloučení
1979 Charlotte Löwensköld
1978 Podzimní sonáta
1977 I väntrummet (TV film)
Tabu
1976 Tváří v tvář
1974 Gustav III (TV film)
1973 Näsan (TV film)
Pistolen
1972 Spöksonaten (TV film)
1971 Lockfågeln
1969 Hissen som gick ner i helvetet (TV film)
Obřad (TV film)
Tunneln (TV film)
Violenza al sole
1968 Hanba
Mladé ženy
Nina (TV film)
Pappa varför är du arg? Du gjorde likadant själv när du var ung
Pygmalion (TV film)
1967 Candida (TV film)
Rudá kápě
Stimulantia
Tofflan
1966 Persona
Postel sourozenců 1782
Pälsen (TV film)
Takový je můj život
Träfracken
1965 Hans nåds testamente (TV film)
Sissan (TV film)
1964 Klänningen
Äktenskapsbrottaren
Älskande par
1963 Hittebarnet (TV film)
Hosté večeře Páně
Lyckodrömmen
Min kära är en ros
1962 Handen på hjärtat (TV film)
1961 Jako v zrcadle
Lustgården
1960 Mälarpirater
Ďáblovo oko
1959 Brott i paradiset
Det svänger på slottet
Himmel och pannkaka
1958 Du är mitt äventyr
Fröken April
Tvář
1957 Lesní jahody
Nattens ljus
Sedmá pečeť
Sommarnöje sökes
1956 Det är aldrig för sent
Sjunde himlen
Skorpan
1955 Sny žen
Stampen
Úsměvy letní noci
1954 Flottans glada gossar
Gabrielle
Lekce v lásce
Seger i mörker
1953 Dansa, min docka...
Glasberget
Večer kejklířů
Vi tre debutera
1952 En fästman i taget
Flyg-Bom
Oppåt med gröna hissen
Säg det med blommor
Čekající ženy
1951 Livat på luckan
Tull-Bom
1950 Bílá kočka
Fästmö uthyres
Kvartetten som sprängdes
Kyssen på kryssen
Min syster och jag
1949 Flickan från tredje raden
Pappa Bom
Skolka skolan
1948 En svensk Tiger
Hudba v temnotách
Lilla Märta kommer tillbaka
Soldat Bom
Var sin väg
1947 Bruden kom genom taket
En fluga gör ingen sommar
Här kommer vi!
Krigsmans erinran
Pappa sökes
Två kvinnor
1946 Kristin kommenderar
Medan porten var stängd
Peggy på vift
Prší nám na lásku
Rötägg
1945 I som här inträden...
Sussie
1944 Lev farligt
Mitt folk är icke ditt
Nyordning på Sjögårda
Tragická sonáta
Štvanice
1943 Jag dräpte
Natt i hamn
1942 En äventyrare
General von Döbeln
1941 Snapphanar
1940 Alle man på post
Hjältar i gult och blått
Její melodie
Juninatten
Karl för sin hatt
1939 Mot nya tider
My dva
Panik
1938 Vi som går scenvägen
1937 Bergslagsfolk
1934 Uppsagd
1932 Hans livs match
1931 Falska miljonären
Skepp ohoj!

TV seriály

1983 Farmor och vår herre (TV seriál)
1973 Någonstans i Sverige (TV seriál)

Dokumentární

2009 Obrazy z hřiště
2008 On Set Home Movies
1986 Dokument Fanny och Alexander
1963 Ingmar Bergman gör en film (TV film)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace