foto

Andrew Robinson

  • nar. 14.2.1942 (75 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Andrew (Andy) Jordt Robinson se narodil 14. února 1942 v New Yorku. Jeho otec odjel na frontu a roku 1945 padl. Po jeho smrti se Andy s matkou odstěhoval do Hartfordu v Connecticutu za její rodinou. Vyrostl v mladistvého delikventa a matka ho poslala do internátní školy pro problémové děti na Rhode Islandu. Studoval na University of New Hampshire a později přešel na New School for Social Research v New Yorku, kde promoval z angličtiny. Na střední a vysoké škole začal hrát amatérské divadlo. Měl v úmyslu stát se novinářem, ale osud ho zavál k herecké profesi, protože získal díky přímluvě svého profesora dějin umění stipendium v Londýně na Academy of Music and Dramatic Art. Tady studoval Shakespeara a hlasovou výchovu.

Začínal s divadlem a svou první roli v New Yorku sehrál ve hře MacBird, moderní variaci na Shakespearova Macbetha. Pokračoval rozličnými rolemi po celé Severní Americe i Evropě. V roce 1969 se mihl jako host v jedné epizodě kriminálního seriálu NYPD. O dva roky později začal jednat o své první filmové roli. Tou byla postava psychopatického vraha Charlese „Scorpia“ Davise v legendárním krimifilmu DRSNÝ HARRY (1971) režiséra Dona Siegela. Roli prý dostal poté, co ho Siegel viděl v divadelním představení Dostojevského Idiota. Předlohou pro Scorpia byl skutečný sériový vrah Zodiak, který v té době řádil v San Franciscu. Andy Robinson přiznal, že ve své roli promítl mnoho aspektů Zodiakova charakteru, známých z policejního vyšetřování, jako je zvrácený smysl pro humor a chvástání se v dopisech určených na adresu policejního sboru. Ztvárnění tohoto slizkého hrdiny bylo v Andyho podání tak přesvědčivé, že byl ještě několik měsíců pronásledován telefonáty vyhrožujícími mu smrtí.

Tento nečekaný úspěch však měl i svou odvrácenou stránku, protože se Andy Robinson ocitl ve škatulce pomatenců a psychopatů. Jak on sám prohlašoval, může za to vděčit především neochotě režisérů obsazovat ho do rolí hodných chlapců. Producentům se zkrátka příliš nechtělo odvádět ve svých filmech pozornost diváka obsazením herce excelujícího v tak negativní roli jako byl Scorpio.

Po svém debutu si zahrál ještě s Walterem Matthauem v krimi CHARLEY VARRICK (1973) a to bylo na dlouhá léta jeho poslední setkání se stříbrným plátnem. Proto se soustředil hlavně na práci pro televizi a objevil se v seriálech jako KUNG FU, BONANZA, ZÁKON A POŘÁDEK, MATLOCK, A-TEAM, TO JE VRAŽDA, NAPSALA, později MĚSÍČNÍ SVIT, JAG nebo AKTA X.

V roce 1978 byl nominován za roli Franka Ryana v seriálu RYAN'S HOPE na Daytime Emmy. Nakonec však ten samý rok na čas praštil s profesionálním herectvím úplně a odstěhoval se s rodinou do malé horské komunity Idyllwild asi 240 kilometrů od Los Angeles. Zde vedl herecké kempy pro studenty středních a vysokých škol a pracoval kvůli stálému příjmu jako tesař. K herectví se pak vrátil roku 1980. V roce 1986 si střihl roli prezidenta Johna F. Kennedyho v seriálu THE TWILIGHT ZONE a roku 1988 zazářil jako kontroverzní pianista obviněný z homosexuality v televizním životopisném filmu LIBERACE.

V polovině 80. let se začal opět objevovat v malých rolích v celovečerních filmech jako MASKA (1985) režiséra Petera Bogdanoviche, akčním filmu COBRA (1986) se Sylvesterem Stallonem a krimithrilleru RUKOJMÍ PRO VRAHA (1988). Roku 1987 mu nabídl reřisér a scénárista Clive Barker jeho první hlavní roli v celovečerním filmu, kterou byla postava Larryho Cottona v dnes již kultovním hororu HELLRAISER. Pro Andyho to byla další psycho role ve filmografii. Roku 1991 se ještě blýskl jako retardovaný armádní holič v dalším hororu DĚTSKÁ HRA 3. Na tyto své zářezy v hororovém žánru navázal ještě filmy VLÁDCI LOUTEK (1994) a PUMPKINHEAD 2: BLOOD WINGS (1994).

Od roku 1993 Andy Robinson pravidelně vystupoval ve sci-fi seriálu STAR TREK: HLUBOKÝ VESMÍR DEVĚT jako cardassijský krejčí s minulostí špiona a vraha Elim Garak. Původně se ucházel o roli Oda, ale tuto alternativu přijal z finančních důvodů a nakonec jeho postava zasáhla do děje v 33 epizodách z celkových 176. Andy některé epizody i režíroval a v roce 2000 dokonce i napsal a vydal román A Stitch in Time inspirovaný prostředím Deep Space Nine.

V roce 1993 založil Andy Robinson v Los Angeles divadelní společnost Matrix a její představení sám režíruje. Je ženatý, má dva nevlastní syny a jednu vlastní dceru, herečku Rachel Robinson. Stojí v čele programu MFA (Mistr výtvarných umění) na University of Southern California.

Genero

Herecká filmografie

Filmy

2003 Making of Daniel Boone, The
1998 Archibald the Rainbow Painter
Running Woman
1996 Matt's Million (TV film)
1994 Čas rozhodnutí
Pumpkinhead II: Blood Wings
Vládci loutek
1993 Telling Secrets (TV film)
1992 Trancers III
Zločinecké způsoby (TV film)
1991 Dětská hra 3
První na ráně
Volání pustiny (TV film)
1990 Appearances (TV film)
Osudový půvab
Rock Hudson (TV film)
1989 Lady Forgets, The (TV film)
1988 Liberace (TV film)
Rukojmí pro vraha
Trial of Bernhard Goetz, The (TV film)
1987 Al Capone Gang
Desperate (TV film)
Hellraiser
1986 Cobra
1985 Maska
Not My Kid (TV film)
1980 Reward (TV film)
1976 Lanigan's Rabbi (TV film)
1975 A Woman for All Men
Mackintosh and T.J.
Návrat Lew Harpera
Someone I Touched (TV film)
1974 Family Kovack, The (TV film)
House of Evil (TV film)
1973 Charley Varrick
Incident at Vichy (TV film)
1972 Pronásledovatel (TV film)
1971 Drsný Harry

TV seriály

1999 Akta X (TV seriál)
Instinkt (S06E16)
Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Co po sobě zanecháš (S07E25)
Váleční psi (S07E24)
Extrémní opatření (S07E23)
další epizody (7)
1998 Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Život po životě (S07E03)
Slzy proroků (S06E26)
Za svitu luny (S06E19)
1997 Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Oběť andělů (S06E06)
Odvážnému štěstí přeje (S06E05)
Úskalí a mělčiny (S06E02)
další epizody (8)
1996 Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Ozvěny minulosti (S05E08)
Přerušený článek (S04E25)
Tělo na prodej (S04E24)
další epizody (5)
1995 Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Tajný agent Bashir (S04E09)
Cesta válečníka (S04E01)
Kostky jsou vrženy (S03E21)
další epizody (6)
1994 Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Civilní obrana (S03E07)
Druhá kůže (S03E05)
Pátrání (2. část) (S03E02)
další epizody (6)
1993 Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Cardassiané (S02E05)
Poslední prolog (S01E02)
1985 Pásmo soumraku (TV seriál)
The Atlanta Child Murders (TV seriál)
1984 To je vražda, napsala (TV seriál)
1983 A-Team (TV seriál)
This Is the Life (TV seriál)
1979 From Here to Eternity (TV seriál)
1976 Once an Eagle (TV seriál)
1975 Doctors' Hospital (TV seriál)
Ryan's Hope (TV seriál)
1973 Kojak (TV seriál)
1965 Tak jde čas (TV seriál)

Dokumentární

2014 Leviathan: The Story of Hellraiser and Hellbound: Hellraiser II
2008 Long Shadow of Dirty Harry, The
2001 Dirty Harry: The Original

Režijní filmografie

TV seriály

1999 Soudkyně Amy (TV seriál)
1998 Star Trek: Voyager (TV seriál)
Nezapomenutelná (S04E22)
1997 Star Trek: Voyager (TV seriál)
Horečka (S03E16)
1996 Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Kdyby lásku nikdo nehledal (S05E03)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace