foto

Dominique Blanchar

  • nar. 2.6.1927
    Paříž, Francie
  • zem. 19.11.2018 (91 let)
    Paříž, Francie

Biografie

Francouzská herečka Dominique Blanchar se díky svému půvabu i rodinnému zázemí již jako velmi mladá prosadila ve filmu, později se ale věnovala více divadlu a televizi. Narodila se v Paříži, jejím otcem byl slavný herec meziválečné éry Pierre Blanchar (1892-1963), herečkou byla i matka Marthe Vinot (1894-1974). V divadle debutovala Dominique Blanchar jako dvacetiletá ve hře Apollon de Bellac v Théâtre de l´Athénée, této scéně zůstala věrná několik dalších let a hrála pod režijním vedením slavného Louise Jouveta.

Dívčí půvab Dominique Blanchar nezůstal lhostejný filmovým tvůrcům a brzy dostala i velkou roli ve filmu, milenku korunního prince Rudolfa, baronky Mary Vetserovou, hrála v historickém dramatu TAJEMSTVÍ MAYERLINGU (Le secret de Mayerling, 1948). Vzápětí dostala nabídky i ze zahraničí, hrála ve válečném dramatu Anatole Litvaka DECISION BEFORE DAWN (1951), titulní úloha jí připadla ve španělské komedii PÍSEŇ SESTRY MARIE (Sor intrépida, 1952). Poté se před kamerou objevovala převážně v televizi, hlavní roli ztvárnila v adaptaci Balzacova románu EUGENIE GRANDETOVÁ (Eugenie Grandet, 1956).

Návrat před filmovou kameru absolvovala koncem padesátých let, kdy se již jen v menších rolích objevila ve filmech PODIVNÉ JEVY (Drôle des phénomènes, 1958) nebo TAK ŽÁDOUCÍ TĚLO (Ce corps tant desire, 1958). Větší příležitost jí nabídl italský režisér Michelangelo Antonioni ve svém filmu DOBRODRUŽSTVÍ (L′avventura, 1960). Pak znovu hrála více v divadle a v televizi, kde se objevila v různých seriálech, velkou roli královny Marie Medicejské hrála v televizním filmu VRAŽDA CONCINA CONCINIHO (Assassinat de Concino Concini, 1976). Tuto postavu si pak o pár let později zopakovala v televizním dramatu RICHELIEU (1983). Mezitím se znovu objevila ve filmu a matku hlavního hrdiny ztvárnila v dramatu ZVLÁŠTNÍ PŘÍPAD (Une étrange affaire, 1980).

Doménou práce Dominique Blanchar zůstávalo nadále především divadlo, v němž v nedávné době dosáhla velkých úspěchů. Za vedlejší roli v Pirandellově hře Jakou mě chceš získala v roce 1997 prestižní Molièrovu cenu, stejnou trofej si pak v roce 2000 odnesla za své vystoupení v komedii Škola žen; obě hry uvádělo divadlo Théâtre Hébertot.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1991 Bella vista
1990 Stirn et Stern (TV film)
1988 Palace (TV film)
1985 Les bonnes (TV film)
Les copains de la Marne (TV film)
1984 Un homme va être assassiné (TV film)
1983 Richelieu ou La journée des dupes (TV film)
1981 Zvláštní případ
1980 C'est beau (TV film)
Lettres d'amour sur papier bleu (TV film)
1977 Un comique né (TV film)
1976 Assassinat de Concino Concini (TV film)
1960 Dobrodružství
1959 Ce corps tant désiré
Drôles de phénomènes
1956 Eugénie Grandet (TV film)
1952 Sor intrépida
1951 Decision Before Dawn
1948 Secret de Mayerling, Le

TV seriály

1988 Chevalier de Pardaillan, Le (TV seriál)
1987 Passions de Céline, Les (TV seriál)
1982 Chef de famille, Le (TV seriál)
1980 Dossiers éclatés, Les (TV seriál)
1979 Amours de la belle époque, Les (TV seriál)
1975 Cinéma 16 (TV seriál)
Cécile ou La Raison des femmes: Vivre à deux (TV seriál)
1974 Messieurs les jurés (TV seriál)
1967 Vyšetřovaní komisaře Maigreta (TV seriál)
1966 Au théâtre ce soir (TV seriál)
1962 Inspektor Leclerc (TV seriál)
1957 Airs De France (TV seriál)

Host

TV pořady

1960 Il faut avoir vu (TV pořad)
1957 Discorama (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky