foto

Geneviève Casile

  • nar. 15.8.1938 (82 let)
    Boulogne, Francie

Biografie

Francouzskou herečku Geneviève Casile proslavily před kamerou role povýšených aristokratek, především ale patří k významným osobnostem francouzského divadla. Narodila se v Boulogne-Billancourt jako Geneviève Vanneufville, její otec Gaston Vanneufville byl stavebním inženýrem, matka Hélene byla dcerou malíře Alfreda Casile (1848-1909), po něm také Geneviève později přijala umělecký pseudonym. Jako mladá dívka se Genevieve věnovala tanci, zdědila také nadání k malování, hlavně ale hrála na klavír. Hru na klavír vystudovala na konzervatoři v Remeši, poté odešla do Paříže a pokračovala ve studiu herectví na Národní konzervatoři dramatického umění.

Jako úspěšná absolventka konzervatoře byla Geneviève Casile přijata do angažmá v Comédie Française, kam ji přizval významný herec a režisér Maurice Escande. Na nejvýznamnější francouzské scéně strávila Geneviève Casile více než třicet let (1961-1993) a odehrála zde desítky slavných rolí. Na počátku své herecké dráhy zaujala především úlohou Roxany v Cyranovi z Bergeracu, velké příležitosti jí nabídl umělecký odkaz francouzských klasiků jako byl Molière (Lakomec, Don Juan, Škola žen, Měšťák šlechticem) nebo Beaumarchais (Figarova svatba), hrála také v Shakespearovi nebo Dostojevském. Kromě Comédie Française hrála i mimo Paříž na divadelních festivalech.

Stejně jako jiní herci spjatí s Comédie Française, tak i Geneviève Casile se před kamerou objevovala jen zřídka. Již počátkem šedesátých let navázala spolupráci s televizí, před filmovou kamerou se mihla poprvé v rámci povídkového projektu SEDM SMRTELNÝCH HŘÍCHŮ (Les sept péchés capitaux, 1962). O něco později se spolu s Antonellou Lualdi stala po boku Gérarda Barraye hlavní ženskou protagonistkou historických dobrodružných filmů POD VLAJKOU TYGRA (Il grande colpo di Surcouf, 1966) a PIRÁT SEDMI MOŘÍ (Surcouf, eroe dei sette mari, 1966), které byly ve své době velmi úspěšné.

Častěji ale hrála v televizi, v průběhu sedmdesátých a osmdesátých let ostatně nenatočila ani jeden film. V televizi účinkovala v adaptacích klasických literárních předloh (NA VĚTRNÉ HŮRCE – Les hauts de Hurlevent, 1968), zajímavé příležitosti jí přinesla také televizní zpracování divadelních her. Zmínku si zaslouží především její účast v historických seriálech; královnu Isabellu Anglickou hrála v PROKLETÝCH KRÁLÍCH (Les rois maudits, 1972), její kreace chladných vysoce postavených žen vyvrcholily titulní rolí popravené francouzské královny v seriálu MARIE ANTOINETTA (1975).

V roce 1993 opustila Geneviève Casile stálé angažmá v Comédie Française (získala zde čestné členství), její aktivity ale pokračovaly velkými rolemi stárnoucích žen na různých pařížských jevištích (Vějíř Lady Windermerrové od Oscara Wilda), vystupovala také na slavném divadelním festivalu v Avignonu. Za vedlejší roli v Maupassantově Miláčkovi (v divadle Théâtre Antoine) získala v roce 1998 prestižní Molierovu cenu. Spolupráci s filmem obnovila po dlouhých letech rolí matky titulního hrdiny ve filmu o slavném pařížském zločinci LACENAIRE (1990). Podobnými úkoly v podobě maminek hlavních hrdinů se zatím naposledy připomněla ve filmech ROZCHOD (Partir, 2009) a ROZVODY (Divorces!, 2009).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2014 Dommages collatéraux
2012 La Mante religieuse
Oui, šéfe!
2009 Rozchod
Rozvody!
2008 A l´Est de moi
2007 Skutečný viník (TV film)
2006 Avril
Déluge
2005 Le Promeneur du champ de Mars
2004 Smrtící řasa (TV film)
1995 Francouzka
1990 Lacenaire
Une fille d'Ève (TV film)
1981 Plaisirs de l'ile enchantée, Les (TV film)
1979 Par devant notaire (TV film)
1977 Lorenzaccio (TV film)
1975 Ondine (TV film)
1974 Eugène Sue (TV film)
1972 Les femmes savantes (TV film)
Prince travesti, Le (TV film)
Électre (TV film)
1970 Monsieur de Pourceaugnac (TV film)
1966 Pirát sedmi moří
Tygr sedmi moří
1965 Cinna (TV film)
Galantní slavnosti
1962 Les sept péchés capitaux
Navire étoile, Le (TV film)

TV seriály

2014 Pátrací oddělení (TV seriál)
Le Prix du palace (S08E12)
2005 Prokletí králové (TV seriál)
1999 Chambre n° 13 (TV seriál)
1986 Catherine (TV seriál)
1978 Jan Kryštof (TV seriál)
1975 Marie-Antoinette (TV seriál)
1971 Schulmeister, espion de l'empereur (TV seriál)
1967 Rytíř Bouřka (TV seriál)
1964 Top à... (TV seriál)

Dokumentární

1987 La Nuit des Molières (TV seriál)

Host

TV pořady

2008 Tous au théâtre! (TV pořad)
2005 Les grands du rire (TV pořad)
1996 Thé ou café (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky