foto

Zasu Pitts

  • nar. 3.1.1894
    Parsons, Kansas, USA
  • zem. 7.6.1963 (69 let)
    Hollywood, Los Angeles, California, USA

Biografie

"Byla jsem tím, co nazývali herečka v hlavní roli, nikdy hvězda. Prý jsem hrála v 500 snímcích - všechno kromě filmových kronik."

ZaSu Pitts se narodila v Parsons, Kansasu manželům Pittsovým - Rulandusovi a Nellii, byla třetím ze čtyř dětí. Její otec, který přišel o nohu během své služby v 76. newyorkském pěším pluku v Občanské válce, se s rodinou usadil v Kansasu v době, kdy se narodila ZaSu. Pojmenována byla po svých tetičkách (Eliza a Susan) současně, jelikož obě chtěly, aby nesla jejich jméno, a tak vzniklo unikátní křestní jméno "ZaSu", které bylo často chybně vyslovováno; např. Zezů, Zeisů, Zeizů, nicméně Pitts ve své knize "Candy Hits" (1963) všem osvětlila korektnost výslovnosti jeko Seizů (=Say Zoo).

Ve svých devíti letech (1903) se s rodinou přestěhovali do Santa Cruz v Californii, protože hledali teplejší klima a lepší pracovní uplatnění. Mimochodem, její dům z dětství stále stojí na 208 Lincoln Street. Nastoupila na santacruzskou střední školu, kde se účastnila školních představení.

Pitts započala svůj debut na pódiu v letech 1914-1915 na základě toho, že patřila do školního a místního amatérského divadla v Santa Cruz. To, že odjela do Los Angeles v roce 1916, jí odkázalo strávit spoustu měsíců úpěnlivého žádání o práci komparsistky v castingových studiích. Nakonec byla objevena pro zásadní role ve filmech průkopnické scénáristky Frances Marion, která ji v roce 1917 obsadila do němého filmu THE LITTLE PRINCESS (Princeznička) s Mary Pickford v hlavní roli.

O několik let později se stala ústřední dámou v epickém mistrovském díle GREED Ericha von Stroheima z roku 1924 a na základě tohoto účinkování, von Stroheim označil Pitts "největší dramatickou herečkou". Dále jí dal hlavní roli ve svých filmech THE HONEYMOON (1928), THE WEDDING MARCH (1928), WAR NURSE (1930) a WALKING DOWN BROADWAY, což bylo znovu upraveno Alfredem L. Werkerem a vydáno jako HELLO, SISTER! (1933). Pitts si ze všech těchto filmů získala uznání.

V roce 1920 se seznámila a provdala za herce Toma Galleryho, se kterým hrála v několika filmech, o dva roky nato se jim narodila dcera Ann. Ve 30. letech 20. století si Pitts užívala největší slávy, často hrála v béčkových snímcích a komediálních krátkých filmech, spolu s Thelmou Todd (jejich duo bylo jakýmsi ženských protějškem Laurela a Hardyho). Většinou hrála podrážděné vynervované staré panny, což z ní okamžitě udělalo rozeznatelnou od jiných. 40. léta ji zavedly k práci ve varieté a v rádiu, kde s Bingem Crosbym, Alem Jolsonem a Rudym Valleem aj. předváděli různé žertovné programy. Rok 1944 ji otevřel cestu na Broadway se hrou Ramshackle Inn, která byla napsána výslovně pro ni. V padesátých letech se začala zaměřovat na účinkování v televizi.

Pitts byla za Thomase Sarsfielda Galleryho provdána do roku 1933 a pár vychovával dvě děti: ZaSu Ann Gallery, která byla jejich vlastní a Donalda Michaela "Sonny" Galleryho (rozený Marvin Carville La Marr), jehož adoptovali a přejmenovali poté, co jeho matka a zároveň kamarádka ZaSu - herečka Barbara La Marr - náhle zemřela v souvislosti s užíváním drog.

V roce 1933 si Pitts vzala Edwarda "Eddie" Woodalla, s nímž zůstala až do své smrti. V pozdějších letech začalo ZaSu opouštět zdraví, zejména když jí byla v polovině 50. let diagnostikována rakovina. Nicméně pokračovala v práci až do úplného konce - krátkou rolí v THE THRILL OF IT ALL (1963) s Doris Day a Jamesem Garnerem, a ve snímku IT'S A MAD, MAD, MAD, MAD WORLD, kde vytvořila cameo spojovatelky. Zemřela 7. června 1963 ve věku 69 let v Hollywoodu.

Zajímavostí je, že předlohou pro postavu Olive Oyl ve známém Popeye the Sailor (Pepek Námořník) byly právě ZaSuiny filmové postavy s lomícíma rukama a nervózním způsobem řeči.

Irena "AIMÉE" Krejčová

Herecká filmografie

Filmy

2014 America's Clown: An Intimate Biography of Red Skelton - a.z.
1963 Nadšením bez sebe
To je ale bláznivý svět
1961 Teenage Millionaire
1957 This Could Be the Night
1954 Francis Joins the WACS
1952 Denver a Rio Grande
1950 Francis
1947 Life with Father
The Perfect Marriage
1946 Breakfast in Hollywood
1943 Let's Face It
1942 Mexican Spitfire at Sea
So's Your Aunt Emma!
The Bashful Bachelor
Tish
1941 Broadway Limited
Miss Polly
Niagara Falls
The Mexican Spitfire's Baby
Uncle Joe
Weekend for Three
1940 It All Came True
No, No, Nanette
1939 Eternally Yours
Mickey the Kid
Naughty But Nice
Nurse Edith Cavell
The Lady's from Kentucky
1937 52nd Street
Forty Naughty Girls
Merry Comes to Town
Sing Me a Love Song
Wanted!
1936 Mad Holiday
The Plot Thickens
Thirteen Hours by Air
1935 Going Highbrow
Hot Tip
Ruggles of Red Gap
She Gets Her Man
Spring Tonic
The Affair of Susan
1934 Dames
Love Birds
Mrs. Wiggs of the Cabbage Patch
Private Scandal
Sing and Like It
The Gay Bride
The Meanest Gal in Town
Their Big Moment
Three on a Honeymoon
Two Alone
1933 Aggie Appleby, Maker of Men
Asleep in the Feet
Hello, Sister!
Her First Mate
I've Got to Sing a Torch Song
Love, Honor and Oh Baby!
Maids a la Mode
Meet the Baron
Mr. Skitch
One Track Minds
Out All Night
Professional Sweetheart
The Bargain of the Century
1932 Alum and Eve
Back Street
Blondie of the Follies
Destry Rides Again
Is My Face Red?
Madison Sq. Garden
Make Me a Star
Muž, kterého jsem zabil
Old Bull, The
Once in a Lifetime
Red Noses
Roar of the Dragon
Shopworn
Show Business
Sneak Easily
Soilers, The
Steady Company
Strangers of the Evening
Strictly Unreliable
The Crooked Circle
The Trial of Vivienne Ware
The Unexpected Father
The Vanishing Frontier
They Just Had to Get Married
Westward Passage
1931 A Woman of Experience
Beyond Victory
Catch-As Catch-Can
Finn and Hattie
Let's Do Things
On the Loose
Penrod and Sam
Seed
The Big Gamble
The Guardsman
The Pajama Party
The Secret Witness
Their Mad Moment
War Mamas
Špatná sestra
1930 Free Love
Honey
Little Accident
Monte Carlo
Na západní frontě klid
No, No, Nanette
Passion Flower
River's End
Sin Takes a Holiday
Squealer, The
The Devil's Holiday
The Lottery Bride
War Nurse
1929 Her Private Life
Oh, Yeah?
Paris
The Argyle Case
The Dummy
The Locked Door
The Squall
This Thing Called Love
Twin Beds
1928 13 Washington Square
Buck Privates
Honeymoon, The
Hříchy otců
The Wedding March
Wife Savers
1927 Casey at the Bat
1926 Early to Wed
Her Big Night
Mannequin
Monte Carlo
Risky Business
Sunny Side Up
What Happened to Jones
1925 A Woman's Faith
Lazybones
Old Shoes
Pretty Ladies
The Business of Love
The Great Divide
The Great Love
The Re-Creation of Brian Kent
Thunder Mountain
Wages for Wives
1924 Chamtivost
Changing Husbands
Daughters of Today
Goldfish, The
Legend of Hollywood
Secrets of the Night
The Fast Set
Triumph
Wine of Youth
1923 Duše na prodej
Hollywood
Mary of the Movies
Poor Men's Wives
Tea: With a Kick!
The Girl Who Came Back
Three Wise Fools
West of the Water Tower
1922 A Daughter of Luxury
For the Defense
Is Matrimony a Failure?
Youth to Youth
1921 Patsy
1920 Bright Skies
Heart of Twenty
Seeing It Through
1919 As the Sun Went Down
Better Times
Men, Women, and Money
Other Half, The
Poor Relations
1918 A Society Sensation
Děvče pro všechno
Good Night, Paul
Lady's Name, A
Pie Eyed Piper, The
The Greatest Thing in Life
The Talk of the Town
1917 '49-'17
A Modern Musketeer
Battling Bellboy, The
Behind the Map
Canning the Cannibal King
He Had 'em Buffaloed
His Fatal Beauty
Mary ze zadlužené farmy
O-My the Tent Mover
The Little Princess
Uneasy Money

TV seriály

1963 Burke's Law (TV seriál)
1960 Guestward Ho! (TV seriál)
Hot Off the Wire (TV seriál)
1959 The Dennis O'Keefe Show (TV seriál)
1957 Perry Mason (TV seriál)
1956 The Gale Storm Show (TV seriál)
1955 Screen Directors Playhouse (TV seriál)
The 20th Century-Fox Hour (TV seriál)
1954 The Best of Broadway (TV seriál)
The Spike Jones Show (TV seriál)
1953 General Electric Theater (TV seriál)
Private Secretary (TV seriál)
1948 The Chevrolet Tele-Theatre (TV seriál)
The Philco Television Playhouse (TV seriál)
1947 Kraft Television Theatre (TV seriál)

Dokumentární

1964 The Big Parade of Comedy - a.z.
1952 Screen Snapshots: Memories of Famous Hollywood Comedians - a.z.
1948 Screen Snapshots: Hollywood Party - a.z.
1931 Screen Snapshots Series 10, No. 6
1923 Screen Snapshots, Series 4, No. 2

Host

TV pořady

1952 I've Got a Secret (TV pořad)
1951 The Name's the Same (TV pořad)
The Red Skelton Show (TV pořad)
1950 What's My Line? (TV pořad)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace