foto

Jóko Kanno

  • nar. 19.5.1964 (55 let)
    prefektura Mijagi, Japonsko

Biografie

Jóko Kanno je japonská hudební skladatelka, aranžérka a hudebnice. Narodila se 19. března 1964 ve městě Sendai, v japonské prefektuře Miyagi, která se nachází na severozápadě ostrova Honšú. Její první hudební krůčky byly pozorovány již v dětství, kdy skládala hudbu pro chlapce, kterého měla ráda. Největší hudební vliv na ni měli Maurice Ravel a Claude Debussy. Jóko mluví trochu anglicky a francouzsky.

Jóko Kanno je nejvíce známa svojí spolupráci s japonským filmovým a animačním průmyslem. Složila původní hudbu k množství anime seriálům a filmům (např. Macross Plus, The Vision of Escaflowne, Cowboy Bebop, Turn A Gundam, Ghost in the Shell: Stand Alone Complex a Ghost in the Shell: S.A.C. 2nd GIG, Wolf's rain, Sakamichi no Apollon), live action filmům (např. Honey & Clover), videohrám a reklamám. Dlouhodobě spolupracuje s režiséry, jako jsou Yoshiyuki Tomino (série Gundam), Shinichiro Watanabe (režisér Cowboy Bebopa) a Shoji Kawamori (série Macross). Mimo jiné, Kanno také skládá hudbu pro popové umělce, jako je např. Maaya Sakamoto a Kyouko Koizumi.

Jóko říká, že ráda pracuje v animačním průmyslu. I když nikdy neví, zda se nakonec použijí všechny skladby pro dané dílo, během své práce jí vyhovuje nebýt spoutaná pravidly, jelikož pracuje jen s pár poskytnutými informacemi ohledně vznikajícího seriálu či filmu.

Kvůli nahrávání soundtracku k seriálu Cowboy Bebop Jóko založila skupinu Seatbelts, ve které zároveň hrála na klávesy. Díky velkému úspěchu hudební nahrávky se skupina nerozpadla, ale absolvovala řadu úspěšných turné po Japonsku. V roce 2007 Jóko spolupracovala se Seabelts i na soundtracku k seriálu Darker than Black.

K roku 2012 Jóko Kanno oficiálně vydala 6 studiových alb, hudebně se podílela na 33 anime seriálech, 16 videohrách, složila hudbu k 15 celovečerním snímkům, k 6 televizním projektům, spolupracovala se 24 umělci a podílela se na hudbě k 72 reklamním spotům.

Kromě hudby Jóko ráda fotografuje a píše např. články do japonské verze časopisu Newtype. V roce 2011 Jóko Kanno vystoupila v Teplicích v rámci mezinárodního festivalu animovaného filmu AniFest.

Zajímavosti:
1) na soundtracku k seriálu Cowboy Bebop vystupuje Jóko Kanno pěvecky pod pseudonymem Gabriella Robin;
2) často spolupracuje s Varšavskou filharmonií.

Táňa "Kicune" Bašlajeva

Skladatelská filmografie

Filmy

2015 Naše malá sestra
Sósei no Aquarion Evol
2010 Surely Someday
2009 Ring of Gundam
2007 Gekidžóban Aquarion
Sósei no Aquarion
Uahan segye
2006 Hačimicu to Clover
Kókaku kidótai: S.A.C. 2nd GIG - Individual Eleven
Kókaku kidótai: Stand Alone Complex - Solid State Society
2005 Ašuradžó no hitomi
Su-ki-da
2004 Šimocuma monogatari
2002 Mizu no onna
Tokyo.Sora
2001 Kovboj Bebop: Lovec odměn
2000 Escaflowne
1999 Džinró
1997 Nacu džikan no otonatači
Onkjó seimeitai Noiseman
1994 Jamato Takeru
1993 Boku no čikjú o mamotte

TV seriály

2017 Onna džóšu Naotora (TV seriál)
2014 Zankjó no Terror (TV seriál)
2013 Gočisósan (TV seriál)
2012 Sakamiči no Apollon: Kids on the Slope (TV seriál)
2007 Darker than Black: Kuro no keijakuša (TV seriál)
Macross Frontier (TV seriál)
2003 Wolf's Rain (TV seriál)
Gekkōro (E26)
Ayamachi no Kioku (E25)
Wana no Nioi (E24)
další epizody (26)
2002 Kókaku kidótai: Stand Alone Complex (TV seriál)
Mayonaka wa betsu no kao (TV seriál)
2001 Čikjú šódžo Arjuna (TV seriál)
1999 Turn A Gundam (TV seriál)
1998 Brain Powerd (TV seriál)
Kovboj Bebop: Lovec odměn (TV seriál)
1996 Tenkú no Escaflowne (TV seriál)
1994 Macross Plus (TV seriál)

Herecká filmografie

TV seriály

2016 Nippon Academy šó (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(147)