foto

Kit Harington

  • nar. 26.12.1986 (31 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Britský divadelní, televizní a filmový herec, celým jménem Christopher 'Kit' Catesby Harington, se narodil 26. prosince 1986 v Londýně. Matka Deborah Jane je bývalá dramatička a otcem je Sir David Richard Harington, obchodník patřící k anglické nižší šlechtě. Má jediného sourozence, bratra Johna. Jméno Christopher (a i zkratku Kit) dostal po významném anglickém dramatikovi z doby Shakespeara, Christopheru Marloweovi. Kit má dokonce královské kořeny – jeho předkem byl Karel II. Stuart.
V Londýně žil do svých jedenácti let a navštěvoval zde Southfield Primary School. Poté se s rodinou přestěhoval do Worcesteru nedaleko Birminghamu, kde studoval Chantry High School a následně Worcester Sixth Form College, kde se začal více věnovat divadlu a dramatu. V roce 2008 absolvoval Central School of Speech and Drama.

V mládí se zajímal spíše o kariéru novináře, kameramana či válečného zpravodaje, ale nakonec ho oslovilo herectví. Už během studií získal hlavní roli v Královském divadle v Londýně, byl jím Albert Narracott v divadelní hře „Válečný kůň", podle stejnojmenného románu Michaela Morpurga. Román se dokonce dočkal filmového zpracování pod taktovkou Stevena Spielberga v roce 2011, Kit se ale na filmu nepodílel. Hra byla úspěšná a Kit za svůj výkon obdržel pochvalu od kritiků. Začal chodit na konkurzy a získal roli v další hře - „Posh".

„Je obrovský rozdíl mezi bojem na jevišti a opravdovým bojem s mečem."

V roce 2010 dorazil na konkurz pro nově vznikající fantasy seriál z produkce HBO, HRA O TRŮNY (Game of Thrones). Dostavil se s monoklem, ke kterému přišel v McDonald's, když se zastal dívky, na kterou byl jiný muž hrubý. Rytířsky vyzval k bitce téměř o hlavu vyššího chlapa, který ho ovšem slušně pomlátil. Těžko říct, zda měl monokl nějaký vliv na castingovou porotu, jisté ale je, že svou roli získal. Tou rolí byla jedna z hlavních postav celého seriálu, Jon Snow, bastard ze Zimohradu, který se stal mužem z Noční hlídky. V roce 2011 měl seriál premiéru a dočkal se obrovských ohlasů, jak z řad nadšených diváků, tak i od kritiků. Z Kita se rázem stala světoznámá hvězda. Momentálně natáčí 7. řadu této show.

Kit Harington se stal brzy celebritou a přišly nové filmové nabídky. Tou první byl horor NÁVRAT DO SILENT HILL 3D, ve kterém si zahrál se svým seriálovým otcem ze Hry o trůny, Seanem Beanem. V roce 2014 přišla role Rolanda ve filmu TESTAMENT MLÁDÍ, následoval historický film POMPEJE a nebo fantasy SEDMÝ SYN, v obou těchto filmech si zahrál hlavní roli. Tento rok ještě propůjčil svůj hlas Eretovi v animovaném JAK VYCVIČIT DRAKA 2. O rok později si zahrál tenis s Andy Sambergem ve sportovní komedii SEDM DNÍ V PEKLE. Agenta britské tajné služby si zahrál v thrilleru MI-5: VYŠŠÍ DOBRO. Naposledy jsme ho mohli vidět ve westernu BRIMSTONE, kde si zahrál Guy Pearce, Dakota Fanning nebo Carice van Houten, se kterou se zná z Hry o trůny. Roku 2017 se objevil v třídílném seriálu z produkce BBC GUNPOWDER, která mapuje události z roku 1605.

Hra o trůny se projevila i v jeho osobním životě. Získal mnoho nových přátel, jako jsou Richard Madden, Emilia Clarke, Alfie Allen nebo John Bradley. Kromě toho se zamiloval do Rose Leslie, která v seriálu ztvárnila Ygritte, divokou seveřanku, do které se zamiloval Jon Snow. Jsou spolu od roku 2012. V září 2017 ohlásili své zasnoubení.

„O módě prostě nevím vůbec nic."

V roce 2017 se stal jedním z nejlépe placených televizních herců. Za jednu epizodu Hry o trůny si vydělá neuvěřitelných 1,1 milionu $. Svůj obličej a hlas propůjčil i hlavnímu záporákovi ve hře Call of Duty: Infinity Warfare. Stále působí na divadelních prknech. V roce 2015 si zahrál ve hře „The Vote" a o rok později následovala „Tragická historie o doktoru Faustovi", ve které se objevil jako doktor Faust.

ArsenalEagle

Herecká filmografie

Filmy

2018 The Death and Life of John F. Donovan
2016 Brimstone
2015 MI-5: Vyšší dobro
Sedm dní v pekle (TV film)
2014 Jak vycvičit draka 2
Pompeje
Sedmý syn
Testament mládí
2012 Návrat do Silent Hill 3D

TV seriály

2017 Střelný prach (TV seriál)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
Epizoda 1 (E01)
Hra o trůny (TV seriál)
Drak a Vlk (S07E07)
Za zdí (S07E06)
Východní hlídka (S07E05)
další epizody (7)
2016 Hra o trůny (TV seriál)
Vichry zimy (S06E10)
Bitva bastardů (S06E09)
Zlomený muž (S06E07)
další epizody (8)
2015 Hra o trůny (TV seriál)
Matčino milosrdentsví (S05E10)
Tanec draků (S05E09)
Tvrdodomov (S05E08)
další epizody (9)
2014 Hra o trůny (TV seriál)
Děti (S04E10)
Strážci na Zdi (S04E09)
Hora a Rudá zmije (S04E08)
další epizody (8)
2013 Hra o trůny (TV seriál)
Mhysa (S03E10)
Deště Kastameru (S03E09)
O medvědovi a krásné panně (S03E07)
další epizody (8)
2012 Hra o trůny (TV seriál)
Valar Morghulis (S02E10)
Princ ze Zimohradu (S02E08)
Muž beze cti (S02E07)
další epizody (8)
2011 Hra o trůny (TV seriál)
Oheň a krev (S01E10)
Baelor (S01E09)
Bodej ostrým koncem (S01E08)
další epizody (8)

Dokumentární

2015 Coldplay's Game of Thrones: The Musical

TV pořady

2018 The 70th Primetime Emmy Awards (TV pořad)
The 75th Golden Globe Awards (TV pořad)
2016 68. Emmy Awards (TV pořad)
2015 The Late Late Show with James Corden (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2015 (TV pořad)
2014 66. Emmy Awards (TV pořad)
Late Night with Seth Meyers (TV pořad)
Stand Up to Cancer (TV pořad)
2013 65. Emmy Awards (TV pořad)
The Queen Latifah Show (TV pořad)
2011 63. Emmy Awards (TV pořad)
Jonathan Ross Show, The (TV pořad)
2007 The Graham Norton Show (TV pořad)
2005 Made in Hollywood (TV pořad)
Noční Show Craiga Fergusona (TV pořad)
2004 Le grand journal de Canal+ (TV pořad)
2003 Jimmy Kimmel Live! (TV pořad)
1995 E! Živě z červeného koberce (TV pořad)
1994 Extra (TV pořad)
1988 Live with Regis and Kathie Lee (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1975 Good Morning America (TV pořad)
1971 Film '72 (TV pořad)
1952 Today (TV pořad)

Scenáristická filmografie

TV seriály

2017 Střelný prach (TV seriál)
Epizoda 1 (E01)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(445)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace